• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam760
Toplam Ziyaret2380431

Satranç-ve-buğday

matematikkafe.com

satranç-buğday-matematikkafe.com

Satranç hayat gibidir David, demişti babası. ”Her parçanın kendi işlevi vardır. Bazıları zayıftır, bazıları ise güçlü. Bazıları oyunun başında işe yarar, bazılarıysa sonunda. Ama kazanmak için hepsini kullanmak zorundasın. Aynen hayatta olduğu gibi, satrançta da skor tutulmaz. On parçanı kaybedip, yine de kazanabilirsin oyunu. Satrancın güzelliği budur işte. İşler her an tersine dönebilir. Kazanmak için yapman gereken tek şey tahtanın üzerindeki olası hamleleri ve anlamlarını iyi bilmek ve karşındakinin ne yapacağını kestirebilmek.” Olasılıksız, Adam Fawer

Satranç Tahtası ve Buğday Hikayesi

Satranç oyununu yaratan bilim adamı, oyunu Pers Kralı’na sunmuş. Oyunu çok beğenen kral, “Dile benden, ne dilersen” demiş.

Bilgin sol alt köşesindeki kareye bir buğday tanesi koymasını ve sonra her kareye bir önceki karenin iki katı buğday tanesi koymasını ve bu şekilde 64. kareye kadar gitmesini istemiş. “Bana bu kadar buğday verseniz yeter.” demiş. Zenginliğinden gurur duyan kral, tebessümle, bilginin alçak gönüllülüğünü övüp, vezirine “Dileği, yerine getirin” diye emir vermiş.

satranc-bugday-matematikkafe

Acaba satranç tahtasının üzerinde kaç buğday tanesi var?

Satranç tahtasındaki buğday taneleri:

2nin kuvvetleri

Bu 570 milyar tondan daha çok buğdaya karşılık geliyor. Yani tam 885 yıl boyunca dünyanın bütün buğdayını bilgine vermesi lazım.

Devamı

Kaynak: Bilim ve Teknik dergisi, Yıldız Takımı Eki

Diğer matematik hikayeleri



Yorumlar - Yorum Yaz