• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam1116
Toplam Ziyaret2429861

Makinelere akıl bahşeden matematikçi

30/04/2022

makinelere-akil-veren-matematik

matematikkafe.com / İlginç Matematikçiler

Ada Lovelace ve Hayatı / Makinelere akıl bahşeden matematikçi

Ünlü şair Lord Byron’ın kızı Augusta Ada Byron (Lovelace), 10 Aralık 1815’te Londra’da doğdu. Leydi Byron, kızları doğduktan birkaç hafta sonra kocasından ayrıldı. Birkaç ay sonra da, Lord Byron İngiltere’den ayrıldı ve Ada bir daha babasını asla göremedi.
 
BİR KURTARICI OLARAK MATEMATİK

Ada 17 yaşlarına geldiğinde, matematikçi ve mucit Charles Babbage ile tanıştı. Babbage, Ada’ya bir akıl hocası gibi danışmanlık yaptı. Ada, Babbage aracılığıyla, Londra Üniversitesi’nde profesör olan Augustus de Morgan ile ileri seviye matematik çalışmaya başladı.

Ada, yazdığı notlarda, makinelerin harflerle ve sembollerle birlikte sayıları değerlendirebilmesi için gereken kodların nasıl oluşturulabileceğini açıkladı. Ayrıca, motorun bilgisayar programlarının bugün kullandığı ‘döngü’ olarak bilinen bir işlem dizisini tekrar etmesi için bir yöntem teorisi geliştirdi.

Ada’nın eğitimindeki önemli bir sıçrama noktası, Jakarlı dokuma tezgâhının nasıl çalıştığını gözlemlemekti. Jakarlı dokuma tezgâhı, dokunan desenlerle tekstil malları üreten bir makineydi. Makine 1801 yılında icat edilmişti.

Jakarlı dokuma tezgâhı, delikli kartlar tarafından kontrol ediliyordu. Bu, makinelerin kullandığı, basit bir dildi; başka bir deyişle makineye kodlar, yani talimatlar veriyorlardı.
 
BİLGİSAYAR ÇAĞININ TEMELİNİ ATAN KUMARBAZ

Ada’nın 1843’te yayınlanan makalesi, yaşadığı dönemde çok az dikkat çekti. Daha sonraki yıllardaysa, kumar oynamak amacıyla bazı matematiksel formüller geliştirmeye çalıştı. Ne yazık ki planları başarısız olacaktı. 1840’larda, at yarışları hakkında bir matematiksel formül geliştirmeye çalışsa da Ada’nın hesapları, talihinin dönmesine yardım etmeyecekti.

Ada Lovelace’ın bilgisayar bilimi alanındaki katkıları, ne yazık ki 1950’lere kadar fark edilemedi. Notları, 1953’te Dijital Bilgisayar Makineleri Sempozyumu’nda yeniden yayımlanarak, B.V Bowden tarafından tüm dünyaya tanıtıldı. 1980 yılında, ABD Savunma Bakanlığı, Lovelace’a ithafen, yeni geliştirilmiş bir bilgisayar diline “Ada” ismini verdi.

İki yüzyıl önce doğmuş olan Ada Lovelace, bilişim biliminin öncüsü olmuştu. Bbilgisayarların sadece hesaplamalardan çok daha fazla işi yapabileceğini kabul eden ilk bilgi-işlem düşünürlerinden biriydi.

Bunun yanı sıra, Ada Lovelace, müzik, harfler ya da görüntüler gibi sayılara dönüştürülebilen herhangi bir şeyin, bilgisayar algoritmaları tarafından işlenebileceğini kavrayan ilk insandı. Analitik bir motor, sadece matematik dünyasını değil, tüm dünyanın işleme şeklini değiştirebilecek bir potansiyele sahipti.

Akıl hocası Babbage, Ada’yı “sayıların büyücüsü” diye nitelendirmişti.

SON YILLARI

Ada Lovelace, Analitik motor üzerine çalışmalarını tamamladıktan sonra sağlığı kötüleşti ve çeşitli hastalıklar yaşadı. Muhtemelen rahim kanseri nedeniyle, 27 Kasım 1852’de, henüz 36 yaşındayken öldü.

Ölümünden önce, onu daha bebekliğinde terk eden babasını affetti. Annesinin kasten onu babasına karşı yetiştirmeye çalıştığına inanmaya başladı. Ada, Nottingham’da bulunan Aziz Mary Magdalene Kilisesi’nde, babası Lord Byron’ın yanına gömülmesini vasiyet etti.

Lord Byron’ın en büyük eserlerinden birinde, eşini ve küçük kızını sonsuza dek terk ettikten kısa bir süre sonra yazdığı Childe Harold’ın Hac Yolculuğu’nda, Ada’ya seslendiği şiir şöyleydi:

Yüzün annen gibi mi, benim güzel çocuğum!
Ada! evimin ve gönlümün biricik kızı mı?
Son görüşümde genç mavi gözlerin gülümsüyordu,
Ve ardından ayrıldık, şimdiki ayrılığımız gibi değil,
Fakat bir umutla.

Kaynaklar:

gazeteduvar.com.tr

electronics-notes.com/articles/history/pioneers/augusta-ada-lovelace-countess-lady.php

Oğuzhan Akova

Ada Lovelace günü


1389 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın