• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam421
Toplam Ziyaret2427338

Eğitimcilere film önerisi: Karatahtanın Ötesi

24/07/2021

film-tavsiye


"Önyargılarla başlayan ve olumsuz şartlar içerisinde insan hayatlarına dokunmanın hikayesi"

Hazırlayan: Bilgenur Şahin
(Sosyal Bilgiler Öğretmeni) 


Eğitimcilere film önerisi: Karatahtanın Ötesi

Filmde 16 yaşında okulu bırakmak zorunda kalıp, liseyi dışarıdan okuyan, iki çocuğu varken üniversite bitiren ve öğretmenlik hayallerine geç ulaşan idealist bir öğretmenin öğrencilerine sevgisini, meslek aşkını ve bu aşkla zor koşullarda pes etmeden, yılmadan nasıl çabaladığının hikayesi anlatılmaktadır.

Stacey Bess evsiz göçmenlerin yaşadığı, konaklama yeri olarak inşaa edilmiş bir binada adı bile olmayan, öğretmenlerin bulunmak bile istemediği bir okula öğretmen olarak atanıyor.

Buradaki öğretmenlik hayatına özverili çalışmalarla devam ederken en büyük desteği eşinden görüyor. Bu çalışmaları zamanla öğrencileri ve velileri tarafından takdir edilerek burada yaşayan insanların hayatlarına dokunuyor.

Hamileliğinin son dönemlerinde bile kendi ailesiyle beraber öğrencilerinin yanında bulunarak onlarla vakit geçirmesi oldukça etkileyici. Eğitimde karşıdakini anlamanın anlattığı konuları bilmekten daha önemli olduğunu bize gösteriyor.

Bir öğretmen bireysel olarak bu kadar çaba gösterirken projenin başındaki kişinin bu okula hiç gitmemiş olması, öğretmene randevu vermemesi ve gelişmiş bir ülkenin göçmenlere bakış açısını göstermesi açısından oldukça düşündürücü bir filmdir.

Eğitim insan hayatı boyunca günün 24 saati, yılın 365 günü devam eder. Bu nedenle öğretmenlik diğer meslekler gibi mesaisi olan bir meslek değildir. Bir öğretmen dersi bitince benim işim bitti diyemez. Dinimizde ve tarihimizde de büyük değer verilmiş ve öğretmenlik peygamberlik mesleği olarak görülmüştür. Öğrettiği bir harf uğruna köle olunabilecek kadar mühim, atının ayağından sıçrayan çamurlarla kirlenen kaftanı, kefen olarak vasiyet edilecek kadar itibarlı insan öğretmen. İstanbul fatihine uzatılan gülleri, ‘Fatih benim ama güller onadır, çünkü öğretmenim odur’ sözüyle ‘gönüllerin fatihi’ tahtına oturtulmuş öğretmen. ‘Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ sözüyle görevinin büyüklüğünü, bir büyük sesten öğrenen ve bunun şuurunda olan öğretmen.

Çalıkuşundan başlayıp Aybüke öğretmene kadar yurdumuzun uzak köşelerinde Uğraş veren, karanlık ve cehalete karşı elindeki kalem ve tebeşiriyle savaşan eğitim sevdalısı fedakar öğretmenler kuruyan topraklara su, ışıksız gıdasız hasta ruhlara hekim, ülkemizin şafağında güneş olmuşlardır.

Bu filmi özetleyen en iyi cümlenin 'Eğitimde hiçbir şey, hiçbir olay eğitime engel olarak öne sürülemez. Her birey için yapılabilecek bir şeyler mutlaka vardır' denilebilir.
 
'Benim bir ışığım var, ışıl ışıl parlar.' Şarkı sözleriyle biten bu film, bize bir öğretmenin her şeyden önce insanlığa ne kadar duyarlı olması gerektiğini anlatır. İnsanlara yaklaşırken taşıdığımız önyargıların aslında çok yanlış olduğunu, bu önyargıların yerine o insanları ve sorunlarını anlamamız gerektiğini anlatan bir film.

Bilgenur Şahin öğretmenimizin hazırladığı Ders Tahtasının Ötesi filminin yorum ve inceleme çalışmasının tümüne ulaşmak için tıklayınız

Bilgenur Şahin


Matematik Filmleri


En iyi öğretmen filmleri, Eğitimcilere film önerileri
3931 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın