• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam449
Toplam Ziyaret2395668

Çocuklar birbirinin rakibi değildir

08/05/2022

her-cocuk-ozeldir

 

Çocuklar birbirinin rakibi değildir
M. Güneş Berberoğlu

Her bir çocuk, birbirinin rakibi değil farklılığıdır. Rekabetçi eğitim öğretim ortamları, çocuğun kişisel ve psikolojik gelişimine zarar verir.

Her bir insan birbiriyle kıyaslanamayacak kadar farklı ve özeldir.

Yarıştırma Mantığı



Eğitim ortamlarında sıkça başvurulan bu bilimsel temeli olmayan yarışmavari tüm yaklaşımlar bilmeden çocuğu bireysel özelliklerinden uzaklaştırır.

Diğeri gibi olma çabasına sokar, zaman içinde sıradan herkes gibi olan biri olur, bütün kendine has yeteneklerini de kaybetmiş olur.

Birlik beraberlik duygusu yerine ayrıştırıcılık aşılar. Yanında olan arkadaşını bir anda karşısında rakibi gibi görünce, ona karşı kendi içinde kıskançlık, ondan uzaklaşma, onunla ilgili kötü duygular besleme; ya da onun gibi davranışlar sergileme tutumuna girer.

Kişisel gelişim evresini henüz tamamlamadığı için ”kaybetmeyi öğrensin” yaklaşımını anlamakta güçlük çeker.

O yaşlarda bir çocuk için yenilgi duygusunun erken yaşta hayatına girmesi; çocukta özgüven zedeleyici, kıskançlık gibi kişisel psikolojik gelişime zarar veren birçok yanlış sonuçları beraberinde getirir.

Diğer taraftan bu yaklaşım, bir diğer çocuğu da bir tür üstünlük taslama, veya karşısındakinin eksikliğinden (aslında farklılıktır ama üstünlük yönü öne çıkarılan çocuk için eksiklik gibi algılanır) çıkar sağlamayı motive eder. Yani farklı olanı eksik görme algısı oluşturur. Farklılık eksiklik değildir diğeri gibi olmama özgün olma durumudur .

Özgünlüğü ortaya çıkarılan ve geliştirilen çocuk ise rekabet ihtiyacı hissetmez. Bilir ki insanın en güçlü rakibi kendisidir.

Karşısındakinden ziyade kendini rakip görme anlayışı iyi beslenen çocuk , hep daha iyisini yapmak ister. Rekabet duygusu beslenen çocuk ise kendini geliştirmek yerine hep karşısındakini geçmeyi, yenmeyi hedef koyar.

Bu tutum çocuğun kişisel gelişimine zarar verir ve sekteye uğratır, çocuğu özgünlükten uzaklaştırır, başkası gibi olma çabasına sokar.

Yarışmavari bir yaklaşım yerine, her birinin farklı özel yanlarını/yetenekerini besleyici tutumlar eğitim ortamları için daha doğru olur.

Yetenek Geliştiricilik



Herkes her konuda yetenekli olmak zorunda değildir çünkü, yarışma ile “her konuda en iyi kim?” yaklaşımına bürünmüş eğitim tavrı, her çocuktan o yarıştırılan kategoride yetenek beklemektir.

Arkadaşı ile yarıştığını hissettirerek yapılan eğitim yaklaşımında yenilgiye uğradığını düşünen çocuk, kendini yetersiz hisseder ve içe dönük veya hırçın tavırlar sergiler.

Makalenin devamı için:
mgunesberberoglu.com/her-cocuk-ozeldir/


1082 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın