• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam860
Toplam Ziyaret2394552

Öğretmenler matematiği tartışıyor (1)

27/12/2021

matematik-nasil-sevdirilir

 

ÖĞRETMENLER MATEMATİĞİ TARTIŞIYOR! (1)
Öğretmiyoruz-anlatıyoruz, yorumlatmıyoruz-yazdırıyoruz

 

MATEMATİK NEDEN ÖNEMLİDİR, NASIL SEVDİRİLİR?

1-sudahalkalar— Selam arkadaşlar, ben matematik öğretmeni değilim ama, lise de Tükçe-Matematik bölümünden mezun olup edebiyat öğretmenliğini tercih eden bir öğretmenim. Matematik zeka gerektiren bir dersmiş gibi görünse de aslında severek yapıldığında en zor anlayan çocukların bile keyif alarak yaptığı bir ders. Ama burada matematik öğretmenine çok iş düşüyor. Gücenmenizi istemiyorum, fakat adı soğuk bir ders. Zaten çocuk önyargıyla yaklaşıyor bu derse, bir de öğretmeni soğuk olursa tümden kopuyor dersten. Yani aslında sizin işiniz bizden daha zor gibi. Hem dersi sevdirecek hem de öğreteceksiniz. Bizler sizden 1-0 önde başlıyoruz. Çünkü yetişme çağındaki çocukların duygu yönü daha ağır basıyor, siz daha çok mantık yönüne seslendiğiniz için işiniz zor. Yanılıyor muyum?

2-matematik28– Haklısınız ama sizlere de bayağı bir iş düşüyor. Herhangi bir konunun ana fikrini içeriğini anlamayan bir öğrenciye matematik dersi anlatamazsınız. Bence sizlere de büyük iş düşüyor. Özelliklede Türkçe ile matematik birbiri ile alakalıdır bence.

3- Tria_13–Matematiğin alakalı olmadığı ders var mı ki?

4-matematik28— Ben Türkçe ile daha çok alakalı olduğunu düşünüyorum.

5-sudahalkalar— Haklısınız aslında, ayrı kulvarda iki ders gibi görünse de okuyup anlamak, anladığını ifade etmek, metnin özüne varabilmek zinciri, sizin dersinizde de problemin çözüm noktasında devreye giriyor. Ama öğrenciye bunu kavratabilmek sorun. Bizde sanki daha kolaymış gibi geliyor. Ana düşünceyi kavratarak öze ulaşmada kolaylık sağlıyoruz. Sizlerin yaklaşımı daha farklıdır diye düşünmüştüm. Ayrıca dedim ya matematik öğretmeni çok sevecen olmalı, sayılarla boğuşmak kolay olmasa gerek.. Bu bütün sayısal dersler için geçerli elbette. YKS sınavlarında alınan sonuçlarda öğrencilerin sayısal derslerde yeterince başarılı olamadıkları gözlenmiştir.

6-matematik28– Acaba sayısal derslerdeki başarısızlık öğretmenlerden mi, yoksa toplumdaki önyargıdan mı kaynaklanıyor. Dünyada yapılan bir araştırmada öğrencilerin %85 nin matematiği kavrayamadığı saptanmış.

7- sudahalkalar– Sayısal derslerdeki başarısızlığı salt öğretmene yüklemek haksızlık olur elbette ki… Bunun pek çok nedeni var; düşünme, problemlerde çıkış yolları bulma öğrencilere yeterince anlatılamıyor. Hazırcı bir eğitim sistemimiz var, yani paket bilgi dediğimiz ezbere dayanan, düşünmeyi teşvik etmeyen bir bilgi çocuğu hazıra konmaya alıştırıyor. Öte yandan sınıfların bir hayli kalabalık olması birebir ilgilenmeyi imkansız kılıyor. Matematikten korkan bir çocuğu bu derse adapte edebilmeyi güçleştiriyor. Kitap okumayan bir toplum güdümlü bireyler yetiştirir. Çocuk düşünüp bulmaktan, irdelemekten çok duyduklarıyla yetiniyor, bu da matematik işlemlerinde çok yönlü düşünebilmeyi engeller. Ayrıca öğretmenlerin anlamsızca dersi zorlaştırması, (ille kendi yaptığı yoldan problem çözmeye öğrenciyi mecbur bırakması.). Daha bunun gibi pek çok etmen öğrenciyi bu dersten soğutuyor… Ama gerçek olan şu ki matematik pek çok çocuk için korkulacak bir ders olma niteliğini koruyor. Geçen hafta içinde ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarında en fazla öğrenci geometri ve matematik dersinden sınava girdi, bu da sanırım bunu kanıtlıyor.

Necip Güven'in Ara Notu: sudahalkalar rumuzlu öğretmen arkadaş, ''Ayrıca öğretmenlerin anlamsızca dersi zorlaştırması, (ille kendi yaptığı yoldan problem çözmeye öğrenciyi mecbur bırakması.). Daha bunun gibi pek çok etmen öğrenciyi bu dersten soğutuyor…'' derken, benim ''Matematikte Genç Beyinler Nasıl Öldürüldü?'' adlı makalemde bahsettiğim konuya parmak basmış oluyor.

8-hipotenüs— Matematik süreklilik ister, ara vermemek lazım, unutmalar kopmalar kolay olur. Öğrencilerimiz bunun farkına varmalılar. Öğrencilerimizin çoğu ne yazık ki öğrenmek için değil, sınavlar için çalışıyorlar. Bence bu kadar basit başarısızlığın sebebi, hatta sistemin de bunu gerektiriyor olması cabası.

9-matematik28— O zaman matematikteki bu korku sistemden de kaynaklanıyor diyebiliriz. Öğrenci daha ilköğretimde başlıyor korkmaya. Bence Batıdaki gibi bir sistem uygulamalıyız. Öğrencinin kafası hangi alana çalışıyorsa o alana yönelmeli o alandan sorumlu olmalı bizde ise hepsinden. Önce bunun düzeltilmesi lazım. Yani alan seçimleri çok önceden yapılmalı o doğrultuda çocuklar yönlendirilmeli.

10-Şah Ve Mat– Dünyada yeni programa değin lise müfredatında en yoğun matematik üniteleri bir Japonlarda, bir de bizde idi… Diğer ülkeler daha çok edebiyat ve sosyal ağırlıklı derslerle haşır neşir. (bkz. Amerikan sineması:)) Tamam Japonlar bunun hakkını vermişler, mühendislik alanlarında dünya teknoloji devi olmuşlar da, bizde niye matematiğin esamesi okunmaz? Daha kendi kol saatini üretememiş bir milletiz? O kadar fonksiyon grafiği nereye gitti? Canavar gibi türev alırdık? Siz matematikçilere, matematiği çok seven biri olarak samimiyetimle soruyorum bunu.

11-matematik28— Sorunuza soru ile karşılık vermek istiyorum. Türkiye'de bilim adamlarına gereken değer veriliyor mu? Nice matematikçiler var ama hepsi kendi kabuğuna çekilmiş. Fen edebiyat fakülteleri bilim adamı yetiştirmek üzere açılmışlardır. Peki buradan çıkan insanlar şimdi ne yapıyorlar gerekli iş alanı olmadığından dolayı öğrtmen değil mi? Avrupa’ya bakınız en yüksek puanla öğrenci alan fakülteler fen edebiyatlarıdır. Bizde ise durum farklı. (Bu arada Nasa’da çalışan personelin %50 den fazlasının matematikçi olduğunu unutmayalım.)

12-mat06– Şah Ve Mat arkadaşım en kısa cevap: Öğretmiyoruz-anlatıyoruz, yorumlatmıyoruz-yazdırıyoruz, kavratmıyoruz-ezberletiyoruz, sevdirmiyoruz-daha yolun başında ürkütüyoruz.
 
13-Aaa_55– Biz bunları hep yapıyoruz!

14-matematik28— Evet arkadaşlar sonuna kadar haklısınız.

15-hipotenüs— Mat 06 arkadaşımın dedikleri çok önemli, yorum kültürü kazandırabilmek çok önemli, konu hakkında düşündürebilmek…

16-efege— Matematikçi değilim. Ancak vaktiyle ben de oldukça kayda değer izler bırakmış bir matematik hocam (üniversitede) ilk gün tahtaya: ”Riyaziyeyi bilmeyen hayatı da bilmez” diye yazmıştı. Ben de daha sonraki yıllarda bu sözü ilke edindim. Hayatımı bir matematikçiymişcesine planladım.

17-matematik28— Acaba matematik olmadan yaşanır mı?

18-tria_13—Yaşanır neden yaşanmasın. Şu matematikçiler çok bencil kardeşim :)))))) Sanki hayat matematik!

Ösym nin yaptığı son sınavlarda öğrencilerin matematik ve fen sorularını yapamadıkları ortaya çıktı. Şimdi onları matematik bilmiyor diye yargılamak yerine biz nerde hata yaptık diye düşünmemiz daha doğru olur bence…

Şah Ve Mat–-Ben matematikçi değilim ama matematiği bilmenin analitik düşünceyi geliştirdiğine ve bunun da hayati bir önemi olduğuna inanıyorum.

Eğer her şeyi sadece gerektiği kadar ve gerektiği için öğrenseydik neanderthal adamdan fazla da öteye gidemezdik nitekim ihtiyaçlarımız onunkiyle hemen hemen aynı:)

Bu tip “ne gerek var?” zihniyeti öğrencilere mahsus zannederdim?
Biz çocukken anlatılırdı hani; insan beyin hücreleri öldükten sonra yenilenmiyor. Var olanları korumak, bunamayı, yaşlanma etkilerini geciktirmek için öğretmenlerimiz iki şeyin üstünde durulardı: 1-Kitap okumak, 2-Matematik problemi çözmek.

Şimdi size kalsa ben gazap üzümlerini okudum da ne oldu? Bir kilo keçi boynuzu yedim!! Onun yerine marketin reklam broşürünü okusam daha iyi ederdim!!!!

tria_13— Bence teknoloji beyin hücrelerinin yenilenmemesi kullanılmaması üzerine büyük bir baskı yapıyor. Yani matematik bilmekte yetmiyor. Bundan bir kaç sene önce cep telefonlarımız yoktu arkadaşlarımızın ev telefonlarını ezbere bilirdik. Ama ne zaman cep telefonu rehberi çıktı isme tıklıyorsun direk arıyor numarayı çoğu zaman bilmiyorsun bile bazen şarj bitiyor seninde elin ayağın dolaşıyor. Yani teknoloji insanı rahata alıştırıyor….Olan da beyin hücrelerine oluyor.

SayMüd— Ankara’daki Aselsan’a her yıl Amerikalı Mühendisler geliyor..Orada ne iş yapıldığını ve seviyemizi öğrenmek istiyorlar. Biz de ABD’ye mühendis gönderiyoruz.. Bilirsiniz, Aselsan’da ODTÜ, BOĞAZİÇİ mezunu mühendisler (% 95) çalışıyor.. Bir seferinde, bir mühendisimize ağır bir fizik problemini sorup, saat tutuyorlar.. Bizim mühendis, problemi 4 dakikada çözünce, ABD’li Yüksek Mühendisler şaşırıyor ve “Nasıl olur bu problem iki saatten önce çözülemez.. Yoksa, daha önce bu problemi çözmüş müydün?” diyorlar. ODTÜ’li mühendis ilk kez bu problemi duyduğunu söylüyor ve izah da ediyor.. “Problemi içerdeki mühendislerden bir-iki dakikada çözebilecek çok iyi mühendislerimiz var! Ben biraz gecikmiş de olabilirim” diyor. Saygılarımla..

ŞahVeMat— Bir Japon atasözü der ki; “Bir Türk beş Japon’a, beş Japon elli Türk’e bedelmiş…” Yani Türkler bir araya gelince birlik olamaz, beraber hareket edemezlermiş:)):((

magduruz–-Şah Ve Mat arkadaş tıpkı kısa ismin gibi bir cevap yazmışsın:)) önce şah sonra mat etmişsin:))

matematik28—Arkadaşlar ne diyeyim o kadar güzel şeyler yazıyorsunuz ki tebrik ederim hepinizi.

p@ sha–-dört işlem ve çarpım tablosu en çok önemli olanı bence seminerler ve kurslar bu yönde olmalı.. Halen gelir dağılımındaki adaletsizliği bilinen matematikle dengeleyemiyorlar, acayip bir hesap yöntemleri var:))

susunx—“Matematik merdivendir” Eğim konusunu işlerken okul merdivenlerinin eğimini öğrencilerle birlikte hesaplamıştık. Çocuklar merdivende bile matematikten yararlanıldığını görüyorsunuz demiştim. Aradan zaman geçti, aynı sınıfa matematiğin tanımını yapmalarını söylediğimde öğrencinin biri böyle cevap verdi. –“Matematik merdivendir”

SayMüd—Has gençlerin gireceği; LGS veya YKS veya KPSS de matematik bilgisi yetersizse, o genç başarısız kalmaya mahkum oluyor!. Matematik olmayınca Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji de olmaz! Böylece çıkmaz sokağa girilmiş olur!.. İş, bu kadar yalındır. Matematik ve fen sevgisi ve bilgisi yüksek olursa tüm sosyal bilimler de güçlü bir temele oturtulmuş olur!. Puan yükselir. Artık öğrenci velisi değilim. Başta; matematik, tüm dersleri herkesin önemsemesini diler, saygılar sunarım.

KAYNAK: forum.memurlar.net/topic
 
 
664 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın