• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam942
Toplam Ziyaret2394634

Başarı yolunda gençlere tavsiyeler! (3)

09/01/2023

genclere tavsiyeler (3)


OLUMLU DÜŞÜNÜN!

Olumlu düşünme başarının önemli şartlarından biridir. Olumlu düşünme doğuştan itibaren yaşadığımız aile, okul ve arkadaş çevremizin önemli katkılarıyla oluşur. Olumlu düşünürsek problemlerle daha kolay yüzleşebilir, zorluklara karşı daha dirençli olabiliriz. Olumsuz düşünürsek işler yolunda gitmediği zamanlar güvenimizi kaybeder, kendimizi kötü hissederiz.

Mesela matematik dersi konusunda olumlu ve olumsuz düşünme yönünden ele alalım. Olumsuz düşünürsek dersle ilgili çalışmalarda zorlanmaya başladığımız zaman, olmuyor, yapamıyorum diye çalışmayı yarım bırakırız. Çalışmayı yarım bıraktığımız için konuları öğrenememiş oluruz. Daha sonra benzeri problemlerle karşılaştığımız zaman o problemi çözemediğimiz aklımıza gelir. Canımız çalışmak istemez. Bu kısır döngü böyle devam edip gider.

Bir de konuyu olumlu yönden gördüğümüzü düşünelim. Problemle ilk karşılaştığımız zaman o problemi çözebileceğimiz düşüncesi ile yaklaşırsak problemi çözünceye kadar uğraşırız. Problemi çözmek için harcadığımız zaman bizim için çok önemli değildir. Çünkü biz tamamen çözüme odaklandığımız için biz çalışmayı bıraksak bile beynimiz ve bilinçaltımız problemin çözümü için yollar arayacaktır. Ve sonunda çözüm için mutlaka bir yol bulacaktır.

Bunun bize ne mi faydası olacaktır? Çözdüğümüz her problemden sonra karşılaştığımız benzer problemleri çözmek bizim için eskisi kadar zor olmayacaktır. Çözdüğümüz her zor problem bizim problem çözme yeteneğimizi biraz daha geliştirecektir. Matematik alanındaki gelişmemi öğrencilerimin getirdiği başlarda çözümünde zorlandığım zor problemlere borçluyum. Çok zorlandığım soruları beynime bunun çözümünü ara diye gönderiyordum. Beynim bazen bir kaç gün, bazen günlerce çözüm üzerinde düşünüyordu. Sonunda bir sabah yataktan kalktığımda veya bir şeyle uğraşırken beynim çözümü bulup bana bildiriyordu.

Bazen de başka yardımcı kaynaklardan çözümleri inceliyordum. Bulduğum çözümleri inceleyip problemi iyice anlayıp problem üzerinde yorumlar yapıyordum. Daha sonra da problem çözümlerini öğrencilerimin daha kolay anlayabileceği hale getirmeye çalışıyordum. Öğrencilerime kitaplarda bulduğunuz size göre çözümü zor olan problemleri bana getirin diyordum. Çözümü zor olan problemler beni geliştiren bir matematik idmanı görevi yapıyordu. Hatta Semra Çavdar isimli bir öğrencim bana böyle problemlerden sık sık getiriyordu. Ben de sınıftaki öğrencilerime hepinizi seviyorum fakat Semra Çavdar’ı biraz daha fazla seviyorum. Çünkü o bana çözemediği ilginç problemler getirerek matematik konusunda gelişmemi sağlıyor diye espri yapıyordum.

Mesela bu satırları Eskişehir’den Kütahya’ya gitmekte olduğum şehirlerarası otobüste, çantamın üzerinde yazmaktayım. Hayalimde kitabın bittiğini canlandırıyorum. Bu şekilde düşünmek benim azmimi daha da arttırıyor. Hem sıkılmadan yolculuk yapıyorum hem de yazdıklarımla kitabın tamamlanmasına bir adım daha yaklaşmış oluyorum.

Beynimiz çok ilginç bir organımız. Aynı bilgisayar gibi nasıl programlanırsa o şekilde işliyor. Siz zor olduğunu yapamayacağınızı düşündüğünüzde size aynen programladığınız gibi başarısızlığa götürüyor. Olumlu düşünme ve başarıya programladığınızda ise çözüm yolları üzerinde düşünüyor. Mutlaka da bir çözüm yolu buluyor.

Size bir sır vereyim mi? Beynimizin bilgisayar gibi iki düğmesi vardır. OF (kapalı), ON (açık) OF (kapalı) düğmesi yapamam, zor, imkansız, benim işim değil ve buna benzer olumsuz kelime ve cümlelerle çalışıyor. Beynimizin OF (kapalı) düğmesine bastıktan sonra istediğiniz kadar klavyeye basın beyin bilgisayarınız çalışmaz. Onunla işlem yapıp çıktı alabilmeniz için ON (açık) düğmesine basın.

ON (açık) düğmesini çalıştıran kelimeler, yapabilirim, mümkün, kendime güveniyorum gibi kelimeler ve cümlelerdir. Benim en tuhafıma giden durum öğrencilerin ve insanların önce OF (kapalı) düğmesine basmaları sonrada bilgisayarla işlem yapıp çıktı almaya çalışmalarıdır.

Haydi şimdi hemen bilgisayarınızın ON (açık) düğmesine basıp çalışmaya başlayın. İnanarak çalışırsanız mutlaka başaracağınıza garanti veriyorum.

POZİTİF DÜŞÜNCE!

Pozitif düşünün;
Çünkü: düşünceleriniz sözleriniz olur,
Sözleriniz pozitif olsun;
Çünkü; sözleriniz davranışlarınız olur,
Davranışlarınız pozitif olsun ;
Çünkü; davranışlarınız alışkanlıklarınız olur,
Alışkanlıklarınız pozitif olsun;
Çünkü; alışkanlıklarınız değerleriniz olur,
Değerleriniz pozitif olsun;
Çünkü; değerleriniz kaderiniz olur.
GANDHİ

Necip Güven
 
 
601 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın