• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam1000
Toplam Ziyaret2440419

Çocuklarda matematik anksiyetesi

19/05/2023

cocuklarda matematik anksiyetesi

 

Çocuklarda matematik anksiyetesi



Tarihsel olarak, matematik pek çok öğrencide ve mezunda korkuya sebep olan bir konudur. Bununla birlikte, bu korku aşırı veya asılsız olduğunda durum daha da ciddi olabilir. Bu, matematik anksiyetesi olarak bilinir.

 

Matematik anksiyetesi çocuklarda oldukça yaygındır. Bu durum, başka insanların önünde matematik problemi çözerken yoğun bir gerginlik ve baskı hissetmekle karakterizedir. Basit bir toplama çıkarma işleminde bile, çocuklar ve yetişkinler bu durumun üstesinden zar zor gelir. İlginç bir şekilde, hem çocuklardaki hem de yetişkinlerdeki matematik anksiyetesinin zekayla hiçbir ilişkisi yoktur. Okula yeni başlayan bir çocukta görülebileceği gibi, üniversite mezunu bir yetişkinde de görülebilir.

 

Matematik anksiyetesi, sayı fobisi olarak düşünülebilir. Tuhaf bir olgu olmaktan ziyade, bu anksiyeteye sahip kişiler bu durumun psikolojik bir sorun olduğuna dair pek çok araştırma yapıldığını bilmelidir. Ayrıca bu korku, sadece tahta önünde problem çözerken değil bir restoranda hesabı bölmeye çalışırken de ortaya çıkabilir.

 

MATEMATİK ANKSİYETESİNİN SEPTOMLARI NELERDİR?

 

Aşağıdaki belirtiler sizde varsa, bu durumdan muztaripsiniz demektir:


Ellerin ve alnın terlemesi, Nabzın artması, Nefes almada veya konuşmada zorluk, Huzursuzluk ve sabırsızlık, odaklanmada ve sakin kalmada zorluk, ayrıca, matematik problemleriyle veya toplama çıkarma işlemleriyle karşı karşıya kalındığında beynin kortizol salgıladığı da yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. İlginç bir şekilde, kişi yaralandığında beynin aktif olan bölgesi matematikle karşı karşıya kalındığında da aktif hale geliyor. Çocuklarda, matematik anksiyetesi genellikle reddetmeyle sonuçlanır. Çocuk ödevini yapmak istemez. Ayrıca, zorlukların üstesinden gelme isteği yoktur. Bu durum, normalde matematikte oldukça başarılı olan çocukları bile etkileyebilir.

 

ÇOCUKLARDA MATEMATİK ANKSİYETESİNİN SEBEPLERİ


İlk olarak, bu durumun matematik öğrenme bozukluğu ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizelim. Matematik öğrenme bozukluğu, sayılardan hoşlanmamanın ötesindedir. Diğer derslerle karşılaştırıldığında, matematiğin öğrencilere neden bu kadar korkutucu geldiği hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak kesin olan bir şey varsa o da, çocukların bunu er ya da geç karşılarına çıkacak bir tehdit olarak gördüğüdür.

 

Bu nedenle, bu anksiyete kişi tehlikeyle karşı karşıya kaldığında harekete geçen bir salgı bezi olan amigdalayı aktive eder. Sonrasında ise testte başarısız olma korkusu ortaya çıkar. Bu diğer derslerde de meydana gelebilir ancak çoğunlukla matematikte görülür. Konudaki bilgi eksikliğini gizlemenin bir yolu yoktur. Sadece iki seçenek vardır; doğru veya yanlış. Normalde, cevabı bulmak zor olmasa da özgüven eksikliği durumu zorlaştırabilir. Çocuk nasıl doğru hesaplayacağını bilmez ve kendi yeteneğine inanmaktan vazgeçer.

 

Bu durumun bir diğer sebebi ise öğretmenin konuyu anlatmada yetersiz olması olabilir. Ayrıca, ebeveynlerinden yeteri kadar destek göremeyen veya ebeveynlerin fazla baskı uyguladığı çocuklar da matematik anksiyetesinden mustarip olabilir. “Matematiğin alışılmışın dışında bir özelliği vardır, bilgisizliğinizi saklayacak bir yol bulmanız imkansızdır.”

 

ÇOCUĞUN MATEMATİK ANKSİYETESİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

 

Bu durumun üstesinden gelebilmek için pek çok kişi psikolojik bir terapiye başvurur. Söz konusu çocuklar olduğunda, sorumluluk anne babalardadır. Bu nedenle, çocuğunuzun okuldaki gelişimi ile yakından ilgilenmelisiniz. Kaçınma terapisi, oldukça yaygın bir yöntemdir. Korkunun üstesinden gelmeyi öğrenmek için, kişiyi korkularıyla yüzleştirir. Bu yöntemi evde bile uygulayabilirsiniz. Nasıl mı? Çocuğunuzun yanına oturun ve sizin de bazı hesaplar yapmanız gerektiğini söyleyin. Böylece, ona yardım edebilir ve ondan yardım isteyebilirsiniz. Bu şekilde ikiniz de bu can sıkıcı durumun üstesinden gelebilirsiniz. Pek çok kişi için bu anksiyete önemsiz ve küçük bir sorun gibi görünebilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar İspanya’nın da dahil olduğu bazı ülkelerde bu anksiyetenin bulaşıcı olduğunu düşünüyor.

 

Fobileri küçümsemek mantıklı değildir. Bu nedenle, eğer çocuğunuzun matematiğe ve sayılara karşı çekingen davrandığını fark ederseniz, matematik anksiyetesi olup olmadığını anlamaya çalışın. Eğer çocuğunuz bu durumdan mustaripse, bir uzmandan yardım alarak sorunu en kısa sürede çözmeye çalışın.

 

Çocuğunuzda farkında olmadan anksiyeteye mi sebep oluyorsunuz? Çocuğunuzda farkında olmadan anksiyeteye mi sebep oluyorsunuz? Ebeveynler çoğu zaman, ve bunu fark etmeden, daha sonra çocuklarının psiko-duygusal gelişimlerine yansıyacak bazı güvensizlikler oluştururlar. Bu nedenle çocuğunuzun stres ve endişe ile ilgili belirtilerini iyi anlamak ve bunları doğru analiz etmek oldukça önemlidir.

 

KAYNAK: benanneyim.com/psikoloji/cocuklardaki-matematik-anksiyetesi/

 

Matematik korkusu nasıl yenilir?

 

354 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın