• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam1163
Toplam Ziyaret2428080
Doğan Ceylan
doganceylan@gmail.com
MEB ÖZEL OKUL/KURS ÜCRET SORUNUNU ÇÖZMELİ
31/07/2020
MEB ÖZEL OKUL/KURS ÜCRET SORUNUNU ÇÖZMELİ

Salgın dönemi için özel okullara ücret ödenecek mi?

MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde sadece bir öğrencinin okuldan ayrılması durumuna ilişkin ücret hükümleri yer almaktadır. Salgın, afet gibi olağanüstü hallerde yüz yüze eğitime ara verilmesi durumunda özel okullara/kurslara kayıtlı öğrencilerin ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği hususunda yönetmelikte hiç bir hüküm yoktur.
 
2019-2020 Eğitim öğretim yılında, salgın nedeniyle yüz yüze eğitime yaklaşık 3 ay ara verilmiştir. Özel okullara devam eden öğrencilerin bu aylara ait ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği konusunda Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama da yapmamıştır. Yönetmelikteki eksiklik ve bakanlığın açıklama yapmaması okul veli ilişkilerinde soruna neden olmaktadır.
 
Okullar, kira ve personel maaşları gibi giderlerinin devam ettiğini, uzaktan eğitim yaptıklarını belirterek velilerden para talep ederken öğrenci velileri okullarla yapılan sözleşmedeki ücretin yüz yüze eğitim için olduğunu, yaklaşık 3 ay yüz yüze eğitim verilmediğini ve kendilerinden ücret talep edilmesinin doğru olmadığını söyleyerek bu talebe itiraz etmektedirler (Okul ücretini peşin ödeyen veliler ise 3 aylık ücreti geri almaya çalışıyorlar.)
 
Ortada açık bir sorun var. Bu konuda birçok dava açılması, şikâyetlerin olması ve soruşturmalar yapılması muhtemel. Olanları görmezden gelmek doğru bir yaklaşım değil. Yönetim erkinin böyle bir ihtimali düşünerek eğitime ara verildiği anda iyi/kötü bir karar vererek bu hususta bir açıklama yapması beklenirdi. Lakin öyle olmadı. Başlangıçta eğitime kısa bir süre ara verilecek gibi görünse de süreç yaz tatiline kadar uzadı. 180 işgünü açık olması gereken okullar yaklaşık 1/3’ü oranında kapalı kaldı ve bu durum meseleyi daha önemli boyuta taşıdı. Yüzbinlerce veli ile özel okullar/kurslar arasında çatışma doğuracak bu konu hakkında artık bir düzenleme yapılmalı.
 
Şimdi biraz empati kurmak lazım:
Çocuğu özel anaokuluna giden bir veli düşünün. 3 aylık süre içinde evde kalmak zorunda olan çocuğuna mecburen bir bakıcı tutup onun ücretini öderken bir de aynı anda devam etmediği halde okul ücretini talep etmek haksızlık olmaz mı?
 
Çocuğunu Şubat ayında özel öğretim kurusuna kaydettiren ve hafta sonlarında sadece 6 gün eğitim aldıktan sonra eğitime ara verilen bir veliden sözleşme ücretinin tamamının talep edilmesi etik olur mu?
 
Bir devlet memurunun sofrasından kısarak çocuğunu özel okula gönderdiği, okul ücretlerini 20-30 bin TL olduğu dikkate alındığında yüz yüze eğitim verilmediği halde ondan para talebinde bulunmak doğru olur mu?
 
Bu arada önemli bir hususu da vurgulamak isterim. MEB, resmi anaokulu öğrencilerinden aidat alınmaması gerektiğine ilişkin bir yazı yayımlamıştır. Aynı mantık ve hukukun özel okullar için de işletilmesi gerekmez mi?
 
Özel okulların/kursların maddi açıdan mağduriyet yaşamamaları hususuna gelince elbette bu da önemlidir. Okullar için ayrıca tedbirler alınabilir ve desteklemeler yapılabilir. Bu ayrı bir meseledir.
 
Özel okullar tarafından yaz aylarında telafi eğitimi yapılması yönünde bir karar alınmıştır. Ancak birçok veli bu kursa çocuğunu göndermeyeceği için bu uygulama sorunu çözmeyecektir.
 
MEB tarafından kimsenin mağdur edilmeyeceği bir karar verilmeli ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bu mümkün olmaz diyenler çıkabilir. Aklıma şöyle bir çözüm geliyor. Bu yıl iade edilmesi gereken ücretlerin iadesi okulları zorlayacaktır ama iade edilmesi gereken “3 AYLIK ÜCRETİN, 2020-2021 ÖĞRETİM YILI ÜCRETİNDEN DÜŞÜLMESİ” hem okulları rahatlatacak, hem de veliler haksız bir ödemeden kurtulacaktır. Okulların uzaktan eğitim çalışmaları dikkate alınarak hiç olmazsa ücretin yarısı bu şekilde düşülebilir. Üzerinde düşünülürse başka çözümler de bulunabilir.
 
Velhasılıkelam, veliler ile okullar birbirine düşüp ortam bozulduktan sonra bir karar verilmesinin anlamı kalmaz. Önümüzdeki yıllarda da benzer durumların doğabileceği dikkate alınarak bu konudaki mevzuat boşluğu ivedilikle giderilmelidir. Devlet otoritesinin yok olmaması ve Bakanlığımıza duyulan güvenin sarsılmaması açısından en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
 
Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi


743 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ - 02/12/2023
ÇİZGİ FİLMLERİN KARAKTER OLUŞUMUNA ETKİSİ
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI - 11/11/2023
TATİL ÖDEVLERİNİN DOZU KAÇIRILMAMALI
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR - 20/10/2023
AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİŞTE YAŞANACAK SORUNLAR
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR - 28/04/2023
OKUL ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ - 23/04/2023
OY KARARI ALMAYI OKULLARDA ÖĞRETMELİYİZ
OKULLARDA 8. SINIF 2. DÖNEM KONULARI HİÇ İŞLENMİYOR - 24/03/2023
Okullarda 8. Sınıf 2. Dönem Konuları Hiç İşlenmiyor
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM - 24/08/2022
KARİYER SÜRECİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM
ETİĞİMİZİ KAYBETTİK - 27/05/2022
ETİĞİMİZİ KAYBETTİK
Türk Devletleri Teşkilatı Eğitim Çalışmalarına Hız Vermeli - 21/05/2022
Türk Devletleri Teşkilatı Eğitim Çalışmalarına Hız Vermeli
 Devamı