• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam563
Toplam Ziyaret2439982
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
GERÇEK ELEŞTİRMEN USTA CERRAH GİBİ OLMALIDIR!
15/09/2020
ELEŞTİRİ KOLAYCILIĞI!

ELEŞTİRİ KOLAYCILIĞI!
 
Eleştirmek kolaydır, zor olan eleştirdiğin şeyin yerine ne olmasının gerektiğini söyleyebilmektir...
 
Bu yazıda hayatın içinden bir konudan bahsedeceğiz ''Eleştiri''…Eleştiri hayatın ayrılmaz bir gerçeğidir bazen de bir şeyin daha iyisinin yapılabilmesi için elzem de olabilir. Hayatta, yapıcı eleştiriler hariç genellikle insanları ''Eleştirenler ve Yapanlar'' diye ikiye ayırabiliriz.
 
Yapıcı eleştiriyi bir kenara koyarsak (Çünkü yapıcı eleştiri bir birikim gerektirir.) Eleştiri yapmak çok kolaydır ve çoğunlukla sorumluluğu da yoktur. Ama bir şey yapmaya soyunmak sorumluluk ve risk almayı gerektirir.'' Ama Hocam, bir taraftan bir şeyler yaparken öbür taraftan bazen sizde eleştirilerde bulunmuyor musunuz?'' dediğinizi duyar gibiyim.
 
Yalnız bir şeyi daha iyi yapmak için yapılan eleştiri ile hem o konuda sorumluluktan kaçıp hem de eleştirmeyi bir tutamayız. Mesela, cerrah ile katilin ellerinde kesici aletler bulunur. Cerrah kesme işlemiyle hastaya hayat verirken katil insan hayatına son verir. Cerrah iyi, katil kötü bir iş yapmış olur. Biz de eleştirileri yaparken bu ayrıma dikkat edersek eleştirirken daha az hata yapmış oluruz.
 
Eğitim konusunda eleştiri yaparken olayı kişiselleştirmemeye dikkat etmeliyiz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Bazen bir konuda daha doğruyu bulmak için yapıcı eleştiri zorunlu da olabilir. Eleştiri yaparken şunu da unutmamalıyız.Aslında hiç birimiz hatasız ve sütten çıkmış ak kaşık değiliz. Ama hiç olmazsa iyi niyetli olmak için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz.
 
Önceki yıllarda matematik, çarpım tabloları ve çarpım tabloları ile ilgili bir çok haber yaptım. Bu haberlere memurlar.net web sitesinde çok ağır eleştiriler yapılıyordu. Ben de bu eleştirileri kopyalayarak yorumsuz olarak eğitim uzmanı Dürdane Elhan Hocam'a gönderdim. Bana ''Necip Hocam, meyveli ağaç taşlanır sen çizgini bozmadan çalışmana devam et .'' dedi.
 
Benim matematik çalışmalarım hiç eleştirilmedi mi? Dürdane Elhan Hocam ile 1996 yılından bu yana tanışırız. Matematikle Barışıyorum kitabımı ve Ezbersiz Çarpma Öğretimi çalışmamı incelemiş artılarımı artı haneme, eksilerimi eksi haneme koyarak değerlendirmiştir. Hiç bir zaman azmimi kırıcı bir dil kullanmamış, daima beni yeni projeler üretmeye teşvik etmiştir.  
 
ELEŞTİRİ YAPMAK ÇOK KOLAYDIR!
 
Bir şeyi eleştirmek çok kolaydır. Önemli ve zor olan daha iyiyi yapabilmektir. Bir zamanlar bir ülkede çok büyük bir ressam yaşıyormuş. Bu usta sanatının inceliklerini öğretmek için kurs açmış. Bu kursta bulunan öğrencilerden azimli ve istekli öğrencilerden biri ustasından aldığı derslerden sonra bir gün ustasından ‘’Ustacığım, sizden aldığım derslerden sonra sanatınız inceliklerini öğrendim; ustalık belgemi alıp sanatımı icra etmek istiyorum.’’ demiş. Usta’’ Delikanlı, şimdi senden acele etmeden en güzel resmini yapıp getirmeni istiyorum.’’ demiş.
 
Delikanlı, gece gündüz çalışarak itina ile yaptığı resmi ustasına getirmiş. Ustası, ‘’Şimdi bu resmi al ve şehrin en işlek meydanına as.‘’ demiş. Resmin altına da ‘’Bu resmi incelemeleri için astığını, hatalı görülen yerlere X (çarpı) işareti koymalarını rica ettiğini yaz.’’ diye eklemiş.
 
Genç ressam ustasının dediğini yapmış. Ustası, birkaç gün sora çırağından resmi astığı yerden getirmesini istemiş. Genç ressam resmin yanına vardığında tam bir hayal kırıklığına uğramış. Çünkü resmin her tarafı X (çarpı) işaretleriyle doluymuş. Üzüntüyle resmi alarak ustasına götürmüş.
 
Ustası, genç ressamı teselli ederek tekrar bir resim yapmasını istemiş. Genç ressam tekrar gece gündüz ve itina ile çalışarak bir resim daha yapmış. Ustası resmi yine aynı yere asmasını istemiş. Yalnız bu sefer resmin yanına boya ve fırça koymasını, altına da ‘’Bu resmi incelemenizi, hatalı bölümler varsa alttaki fırça ve boya ile düzeltilmesini rica ediyorum.’’ yazısını eklemesini söylemiş. Genç ressam ustasını dediklerini yaparak resmi aynı yere asmış. Ustası, genç ressamdan birkaç gün sonra gidip resmi getirmesini istemiş. Resmin yanına varan genç ressam gördükleri karşısında şaşkınlığa uğramış. Çünkü resmin üzerinde hiç X (çarpı) işareti yokmuş, koyduğu boya ve fırçaya da hiç dokunulmamış. Bu manzara genç ressamı sevindirmiş ve kendine güveni tekrar gelmiş.
 
Ustasının yanına vardığında ‘’Evladım, bu gün öğrenmiş olduğun dersten sonra artık eğitimin tamamlandı.’’ demiş. Genç ressam ustasından bu iki durumu açıklamasını istemiş. Ustası ‘’Evladım, yalnız işinde ustalaşman yeterli değildir. İnsanlara fırsat verildiğinde o konuda bilgisi olup olmadığına bakmadan eleştirmekten geri durmayacaklarını da öğrenmen gerekiyordu. İlk resimde onlar bu fırsatı verdiğimiz için o konuda bilgileri olmadığı halde gözleri kapalı resmin her yerini X (çarpı) işaretleriyle doldurdular. Çünkü yaptıkları eleştiriler onlara hiçbir sorumluluk yüklemiyordu. Ama aynı insanlardan buldukları hataları düzeltmeleri istenince bunu yapamadılar. ÇÜNKÜ BİR ŞEYİ ELEŞTİRMEK ÇOK KOLAYDIR. ÖNEMLİ VE ZOR OLAN DAHA İYİYİ YAPABİLMEKTİR!'' dedi.
 
Necip GÜVEN


535 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR! - 21/04/2024
MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR!
GEÇİM DENKLEMİ! - 14/04/2024
GEÇİM DENKLEMİ!
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER! - 27/03/2024
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER!
POPÜLER MESLEKLER MASALI - 06/03/2024
POPÜLER MESLEKLER MASALI
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ! - 28/02/2024
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ!
HER ŞEY BİZDE BİTER! - 21/02/2024
BENDE, SENDE NE VAR Kİ, HER ŞEY BİZDE BİTER!
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR? - 19/02/2024
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR?
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR - 15/02/2024
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR
BEKLE BUĞDAY TANESİ - 10/02/2024
BEKLE BUĞDAY TANESİ
 Devamı