• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam248
Toplam Ziyaret2393940
Nevres Arif
adersyayin@gmail.com
KİTAPTAN SINAV YAPMAYIN SEVGİLİ ÖĞRETMENLER
18/03/2021
 
Bu, gerçek bir çığlıktır. İyi bir okuyucu olduğumu varsayarak herkesin duymasını dilediğim bir çığlık. Kitaptan sınav yapmayın sevgili öğretmenler; çünkü gençlerin kitap okuma aşkını daha doğmadan boğuyorsunuz.
 
Son yıllarda, veba virüsü gibi yayıldı bu uygulama. Amaç harika da yöntem korkunç! Çünkü amacı bundan daha iyi baltalayan başka bir hareket olamaz. 
 
Not baskısıyla okuttuğumuz kitap o çocuğa hiçbir şey katmaz. O kitabı içmez çocuk. Orada yazanları ezberlemeye çabalar. Olay örgüsüne takılıp özü kaçırır. 
 
Bu uygulama, berbat bir sektör de doğurdu üstelik. Sahaya kitap özetleri sunan birçok suç ortağının- yayınevi- türemesine de neden oldu.
 
Ben çok okuyan bir çocuktum ve çok okuyan bir yetişkin olarak hayatımı sürdürüyorum. Çünkü okul hayatım boyunca kitabı, not korkusuyla bir araya getirmedi hiçbir öğretmenim.
 
Okumak zorunda bırakılmadım hiç.
Bir çocuk, okumaktan zevk aldığı için okumalıdır.
Bir çocuk, hayal dünyasında yolculuğa çıkabilmek için okumalıdır.
Bir çocuk, içinden öyle geldiği için okumalıdır.
 
Sopa zoruyla yapılan hangi eylem, gönüllü sürdürülebilir ki?
Aslında bu yanlış yolu öğretmenler açmadı. Haksızlık etmeyelim. Asıl suçlu, ÖSYM! Kitap adlarını ve içeriğini soru olarak çocuklara dayatınca, okullardaki öğretmenler de aynı yanlışı tekrar etmeye başladı. Sorgulamadan aynı yola girdiler. Oysa düşünmeliydiler, doğru mu bu yaptığımız?
 
Okumak, zevktir. 
Okumak, aşktır.
Okumak, aslında en büyük ihtiyaçtır.
Bu duyguları uyandırmalıyız, demeliydiler.
 
Eğer, okullarda kitap okutulmak isteniyorsa bunun daha doğru yöntemleri var. Üstelik hiç de gizemli değil bu yol. Azıcık sabır ve azıcık psikoloji bilimi. 
 
Öğretmenlik hayatım boyunca basit bir yöntem uyguladım ben. Hep de başarılı oldum. Paylaşmayı görev bilirim.  Her yaştan çocuğa uygulayın uygulayabileceğiniz kadar.
 
“Hep bir kitapla girdim sınıfa. Ta ki ne okuyorsunuz, sorusuna muhatap olana dek kitaptan hiç söz etmedim. Bıraktım ne okuduğumu kendileri keşfetsin. 
 
Sonra bir kişi bulup okudu o kitabı ve okuduğunu göstermek için benimle sohbet etmeye uğraştı. İki kişilik sohbet, dikkat çekti ve elbette kıskançlığa yol açtı.
 
Sohbete katılmak isteyenleri görmezden geldim ve okuyana odaklandım.
 
Fazla sürmedi iki kişilik sohbet. İki ay gibi bir sürede sınıfça sohbet ediyorduk artık. Mucize değil mi? Hemen hemen hepimiz okuyorduk ve harika sohbetler çıkıyordu ortaya. Bir iki kaybımız vardı; ama ekseriyetimiz o zevki tatmıştık bir kere.”
 
Ya inatla okumayan çocuklar, diyeceksiniz. Onlar bu tartışmanın dışında kaldıklarında ne olacak? Göreceksiniz ki konuşmaya dâhil olmak için her yolu deneyeceklerdir. İşte bu hedefteki arkadaşları inatla görmezden gelin derim. Ne yaparlarsa yapsınlar, tartışmayı böldürmeyip okuyanlara odaklanmış gibi davranın. Okuyanların düşüncelerini sorgulayıp onların düşüncelerini yüceltin.
 
Sabrınız size cenneti yaşatacaktır. Sınıfınızda ummadığınız kadar, ummadığınız öğrencinin kitap aşkına tanık olacaksınız. Çünkü hiçbir insan, oyunun dışında kalmak istemez! Ciddiye alınmamayı kaldıramaz.
 
Bu benim yöntemim, hem de denenmiş ve başarıya ulaşmış! Bir sır daha vereyim mi, en haşarı sınıf bile dize geldi bu yöntemle. 
 
Denedikçe başka yöntemler de bulacağınız kesindir. Yeter ki bilimi rehber edinin. 
 
Sınav korkusuna bulandırmadan, gönüllü bir katılımla okutacağınız her kitap, amacınızı gerçekleştirmek için önemli bir adımdır. Tam donanımlı bireyler için bunu yapmak zorundasınız. 
 
Ancak siz de gerçek bir okuyucu olmalısınız. Öğrenciniz sizi taklit eder. Elbette kitap okuyan, donanımlı biri olduğunuzu görürse.
 
Diyeceğim odur ki lütfen bu yanlıştan uzak durun sevgili arkadaşlar. Siz kitabı sınav sorusu yapmaktan uzak durun ki çocuklar kitaba yaklaşsın.
 
Geleceğimizi okuyan çocuklar şekillendirecek, bu da sizin eseriniz olacak.
 
Nevres Arif
 


329 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUK VE EVCİL HAYVAN - 27/03/2021
ÇOCUK VE EVCİL HAYVAN
ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER - 26/03/2021
ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER
BEYİN GÖÇÜ - 18/03/2021
BEYİN GÖÇÜ
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU - 18/03/2021
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU