• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam840
Toplam Ziyaret2396059
Gülsena Öksüz
sena.oksuz@hotmail.com
Çocuk Gelişiminde Müziğin Etkisi
23/06/2021
 Çocuk Gelişiminde Müziğin Etkisi

Anne karnından itibaren annenin kalp atışıyla ve rahmindeki seslerle ilk defa tanışan çocuk için ritim aslında çocuğun aşina olduğu bir müziktir. Hatta annenin hamileyken severek dinlediği müzikler sayesinde salgılanan mutluluk hormonu olan endorfin anneyi mutlu ettiği gibi bebeğin sağlıklı gelişiminde de etkilidir. Tabi doğum öncesi başlayan bu bebek- ritim etkileşimi bebek dünyaya geldikten sonra da kaldığı yerden devam eder. 
 
Çocuklar bebeklik çağından başlayarak çevredeki görsel ve işitsel uyarıcılara karşı duyarlı ve meraklıdırlar. Ninni dinleyerek uyuyan, reklamlardaki hareketli müziklere ya da görsellere odaklanarak yemek yiyen, oyuncak çıngırakları sallayıp çıkan sesten hoşlanan veyahut korkan, müzik dinlerken dans edip ritme ayak uydurmaya çalışan çocuklara birçoğumuz gerek aile içinde gerek çevremizde şahit olmuşuzdur. Peki duydukları sesler karşısında çocuklar neden bu tepkileri verir? Cevabı çok basit, çünkü ritimden etkilenirler. Genelde yavaş ritimler onları sakinleştirip uykularını getirirken hızlı ritimler içlerindeki enerjiyi dışa vurmalarında yardımcı olur. 
 
Ritim denildiği zaman aklımıza ilk gelen kavram çoğunlukla müziktir. Geçmişten bu yana çocuk psikolojisi ve eğitim üzerine çalışmaları olan birçok bilim insanı, müziğin insan yaşamının temelini oluşturan okul öncesi dönem için önemini vurgulamıştır. Okul öncesi dönemde müzik eğitimi sayesinde çocuklar duygularını tanıyarak müzik aracılığıyla ifade edebildiği için ruhsal doyum sağlarlar. Bu ilerideki yaşantılarında onların duygusal farkındalıklarının gelişiminde yardımcı olur. Okullarda gerçekleştirilen müzik eğitimleri, çocukların grup içinde birbirleriyle olan etkileşimini arttırarak sosyalleşmelerine katkı sağlar. Sınıf ortamındaki en çekingen çocuğun bile gerçekleştirilen müzik etkinlikleri aracılığıyla kendini ifade edebilmesi kolaylaşabilir. 
 
Bunlarla birlikte etkinlik sırasında çocukların ritme odaklanması onların zekâ gelişimini de büyük ölçüde etkiler. Ortaya çıkardığı veya dinlediği müzik sayesinde dikkat ve konsantrasyonu artan çocuğun öğrenmesi kolaylaşır. İlginçtir ki yapılan araştırmalarda müziğin matematik becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Sonuç olarak müzik, çocukların bilişsel, davranışsal ve duyuşsal gelişimlerini destekleyerek ilerideki dönemlerde hem sosyal hem akademik başarısını arttıran bir sanattır. Çocukları, müziğe ve müzik etkinliklerine yönlendirerek ve hatta onlara eşlik ederek kendilerini keşfetmeleri yolunda desteklemek onların sağlıklı gelişimi için atılacak en sağlam temellerden birisidir. 
 
Psk. Dan. Gülsena Öksüz
 


506 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ - 08/07/2021
ÇOCUKLARDA ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ