• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam346
Toplam Ziyaret2436694
Nazire Şevval Argunşah
naziresevvalargunsah@gmail.com
KRİPTOLOJİ NEDİR?
22/03/2022

KRİPTOLOJİ NEDİR? 
                                         
Kriptoloji, iletişimde mesaj ve yazıların güvenli şekilde alıcıya ulaşması için yöntem oluşturan ve geliştiren, iletilen mesajın da deşifre edilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Yaygın olarak “şifre bilimi” olarak bilinir. Kriptoloji bir matematik bilimidir ve sayılar teorisi üzerine kuruludur.

Kriptoloji, kriptografi ve kriptanaliz olarak iki farklı branşa ayrılır. Kriptografi, Yunanca gizli anlamına gelen “kryptos”, yazı anlamına gelen “graphi” den türetilmiştir. Şifreleme, şifre yazımı olarak bilinir. Kriptografi matematiksel yöntemlerle uygulanır. Bu yöntemler, bir bilginin göndericiden alıcıya gidene kadar iletiyi koruma amacındadır. Kriptanaliz ise şifreleri çözme ve analiz etmede kullanılır. Kriptoanalizin amacı; şifreli veriler verildiğinde, düz veriler hakkında bilgi edinmektir. Yani ilk olarak şifrelenen iletinin nasıl çalıştığını öğrenmek, ikinci olarak da belirlenen şifreli iletinin anahtarını çözmektir.

Bilinen ilk kriptolog, 4000 yıl önce yaşamış Mısırlı bir katiptir. Mısır hiyerogliflerini oluşturmuştur. MÖ 50.yy.da Roma İmparatoru Jul Sezar, kriptografiyi kullanarak günümüzde de kullanılan Sezar Şifrelemesini bulmuş ve uygulamıştır. Tek alfabeli yerine koyma şifreleme yöntemini geliştirerek frekans analizini bulan ilk kişidir.Daha sonraları MÖ 5.-6.yy.da askeri istihbaratta gizlilik olması gerektiği için, kriptografi askeri alana girmiştir. Askeri alandaki ilk kriptograflar Spartalılardır. Almanya I. Ve II. Dünya Savaşları’nda bu bilimi en yararlı şekilde kullanan devlettir. “Enigma” adlı şifreleme makinesi kullanarak, askeri bilgileri şifreleme ile göndermişlerdir. 

Şifrelemede yazının bulunmasıyla birlikte sayıların yanında harfler de kullanılmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze kadar bazı kullanılan şifreleme teknikleri şunlardır:

• Sezar Şifrelemesi
• Doğrusal Şifreleme (Affine Cipher)
• Açık anahtarlı şifreleme
• Hill Şifrelemesi (Hill Cipher)
Sezar Şifrelemesi, yer değiştirme ve harf değiştirme şifrelemesidir. Bu yöntemde ilki bir yazıdaki harflerin yerlerini değiştirerek, ikincisi ise harflerin başka harflerle değiştirerek elde edilir.

Örneğin harf atlamalı Sezar Şifresi’nde “şifre” yerine “ülıth” yazılır.

kriptoloji 
 
Doğrusal Şifreleme, y=ax+b doğrusal fonksiyonunu şifrelemede kullanılmaktadır. Buna göre x şifrelenecek mesajı(plain text), y şifrelenmiş mesajı(cipher text) ifade etmekte, a ve b ise anahtarı oluşturmaktadır. 
Örneğingöndereceğimiz mesaj “anne” olsun. Anahtar: (2,3) yani a=2, b=3 olarak verilmiş. Şifreli mesajımızın oluşturulması a harfi 1.harf olduğu için, y=ax+b için y=2.1+3=5 olarak bulunur ve alfabedeki 5.harftir yani “d” harfidir. Diğer harfler de bu şekilde hesaplanır.



 



Açık Anahtarlı Şifreleme(publickeycryptography), asimetrik şifreleme yöntemi olarak da bilinir. Kullanıcıların iki tane şifresi bulunur. Bu şifrelerden biri herekse açık, diğeri ise gizli şifredir. Buradaki amaç, bir kişiye yollanacak olan bir mesajın açık şifre ile yollanması ve alıcı tarafından gizli şifre ile açılabilmesidir. 

Hill Şifrelemesi (Hill Cipher), buyöntemde block cipher (blok şifreleme) kullanılır. Şifrelenecek ileti bloklara bölünerek şifrelenir. Her blok için Affine Cipher benzeri bir yaklaşım izlenerek verilen anahtar ile metindeki karakter değeri çarpılır. Elde edilen sonuçlar toplanarak yeni karakter elde edilir.



NAZİRE ŞEVVAL ARGUNŞAH


Kriptoloji nedir ne işe yarar?, Kriptoloji hangi alanda kullanılır?, Kriptoloji günlük hayatta nerelerde kullanılır?, Kriptografi nedir nasıl yapılır?, Kriptoloji matematik, Kriptoloji Örnekleri



5646 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları