• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam319
Toplam Ziyaret2425003
Anıl Yeşildağ
anilyesildag780@gmail.com
HAREKET GERÇEKTEN VAR MI?
02/04/2022
 
Hareket nedir? 
 
Hareket ya da Devinim, bir cismin sabit bir noktaya göre yerinin zamana karşı değişimidir. Yani sabit bir noktaya göre konumumuzu değiştirmektir. Aklınıza gelen düşünceleri az da olsa tahmin edebiliyorum. Günlük hayatta yatağımızdan kalkıp başka bir odaya geçmek evet bir harekettir, ya da evimizden dışarı çıkmak, gezmek, dolaşmak bunların hepsi harekettir hareketle mümkün olmaktadır. Bu kavramı zihnimizde canlandırmak çok da zor değil ne de olsa sürekli hareket içerisindeyiz! Tabii hareket varsa.. 
 
Peki ya gerçekten hareket diye bir şey var mı? 
 
Milattan Önce 490-430 yılları arasında yaşamış olan Yunan filozofu Zeno tarafından geliştirilen birçok paradoks mevcut, bunların bazıları günümüze kadar ulaşmamış, bazıları yüzyıllar önce çürütülmüştür. Günümüzde hala üzerine düşünülen birkaç tane paradoksu var ve yazımızda bizi ilgilendiren bu paradoks  Zeno'nun Dikotomi Paradoksu. Bu meşhur paradoksu genel bir örnekle inceleyelim ve düşünelim. 
 
Evimiz ile okulumuz arasında 100 metrelik bir mesafe olduğunu hayal edelim. Okula hazırlanıp, evden çıkalım ve yürümeye başlayalım. Gideceğimiz mesafe çok da uzun değil sadece 100 metre. Belirli bir süre içerisinde bu yolun yarısını yani 50 metresini yürüyelim geriye 50 metrelik bir mesafe kalmış olur. Kalan bu yolun yarısını da tam olarak 25 metresini daha yürüyelim. Yine bir miktar zaman geçmiş oldu ama canımızı sıkmayalım sadece 25 metre kaldı! Birkaç dakika içerisinde kalan yolun yarısını 12,5 metreyi de yürürsek kalan yolumuz 12,5 metre olacaktır. Zihnimde okul binasını görmeye başladım bile ama bir sorun var kalan yolun sürekli yarısını gidersek ve zaman akmaya devam ederse biz okula nasıl yetişeceğiz? Sürekli kalan yolun yarısını yarısını yarısını gideceğiz ve çok çok az da olsa belli bir mesafe kalacak ve asla okula yetişemeyeceğiz! 

Küçük bir görselle de mesafe olayımızı destekleyelim. 

zeon
 
Aslında istediğimiz soruya hala ulaşmış değiliz. Belirli bir yere yani okulumuza ulaşamıyor olabiliriz ama hala hareket edebiliyoruz. Biraz daha düşünelim.

Az önceki örnekteki gibi evimiz ile okul arasında 100 metre mesafemiz olsun ve evden okula gitmek isteyelim. Hazırlandık ve evimizden dışarıya çıktık. 

Gideceğimiz mesafe tam olarak 100 metre ve bunu biliyoruz. Eğer gerçekten de okula yetişmek istiyorsak öncelikle bu mesafenin yarısı olan 50 metrelik yolu gitmeliyiz. Yolun yarısını gitmek için ise yarısının da yarısı olan 25 metrelik mesafeyi gitmek zorundayız. Aslında yolun yarısının yarısının da yarısını ve onun da yarısını gitmeliyiz sonsuza dek.. (sonsuz ne demek tam olarak bilmiyorum fakat bilmeyi çok isterdim). Şimdi toparlayacak olursak gideceğimiz mesafenin yarısını ve yarısının da yarısını gideceksek sürekli olarak böyle devam ediyorsa biz nasıl hareket ediyoruz? Okula gitmemiz gerektiğinde okula hiçbir zaman gidemeyecek miyiz?  Bir dakika bir dakika… Sahi ya biz nasıl hareket edip de hazırlandık? Her şey bir yanılmadan mı ibaret? Hayatımız boyunca hiç hareket etmedik mi?
 
Peki ya gerçekten hareket diye bir şey var mıydı…
 
Okuduğunuz ve benimle beraber düşündüğünüz için teşekkür ederim. Her zaman yol göstericinizin bilim olması dileğiyle görüşmek üzere.  


Anıl Yeşildağ 
 


2875 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları