• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam590
Toplam Ziyaret2429335
Murat Tekineş
destek@iyotkokusu.com
KOŞAN EĞİTİMDEN EMEKLEYEN EĞİTİME-3
24/08/2017
matematikkafe.com
 
Türkiye için bakıldığında çağının çok ötesinde ve de adeta koşarcasına giden bir eğitim sistemi… Köyleri canlandırma işinin en büyük adımı 16 Haziran 1942 de çıkarılan ‘’ Köy okulları ve enstitüleri teşkilat yasası’’ dır. Bu hamle ile köylere ekonomik yönden yardımcı olmak ve örnek olacak işler yapmak, kooperatif kurmada öncülük etmek, imece ruhunu diriltmek, halkı ulusal yaşam yönünden yüzyılın gereklerine göre donatıp yetiştirmek, köye yakın tarihi eserlerle halkı ve öğrenciyi ilgilendirmekten tutun da birçok bitki ve hayvan soyunun tükenmemesi hakkında bilgilendirmeye, motor ve makineyi köy okulunun ilk oyuncağı yapmaya kadar var da var yasanın içinde. Kısacası; halkı devletle ilişkilerinde bilinçlendirmeyi ve eğitmeyi amaçlıyordu bu yasa…
 
Tonguç, yasanın 30.maddesini açıklarken ‘’Enstitülerde teknik eğitimi kökleştirmenin gereğine değinmişti. Böylece köy öğretmeni zurnanın son deliği değil de, bu ulusal ezginin en öndeki vazgeçilmez elemanı oluyordu ona göre.
 
Halkın imece ile kendi okulunu yapması daha 1935’te önerilmişti. Ve bu yasa ile köylerde bu öneri uygulamaya konuluyordu. Yani halk nasıl kendi camisini yapıyorsa devletin özendirici ve yaptırımcı bir tutumla halkı bu yönde etkilemek gerektiğini düşünüyordu Tonguç. Çünkü bu gibi örnekleri yurtdışı incelemelerinde görmüş ve raporunda da yazmıştı…
 
Bu yasa iyi anlatılırsa ve de özendirilirse eğer, halka bu işler angarya gelmezdi. Çünkü onların imece yoluyla birçok işin üstesinden gelmek zaten geleneklerinde vardı. Aslında Tonguç kentliler için de böyle bir katılım önerisi hazırlamış ancak, yasama organlarına gönderememiştir. Bu yasayla okula devamsızlıkta kontrol altına alınıyordu. Okula yazılmayan ya da yazılıp devamsızlığı olan öğrencilerden de ana baba sorumlu tutuluyordu. Yasa başka bir konuyu da kapsıyordu. Özendirmek adına köyde eğitime katkı yapanlara ödül vermeyi vaat ediyordu. ‘’Üstün başarılı sayılmak’’, ‘’ Köye hizmet edenler anıtı’’ na adı yazılmak, köyde bir kuruluşa adı verilmek gibi ödüller verileceğini de söylüyordu. Tüm bunlar bölge ilköğretim müfettişlerince saptanıp, Köy Enstitülerine bildiriliyor ve oradan da milli eğitim müdürlüğüne gönderilip il yoluyla bakanlığa gidiyor. Sonrada bu listeler Köy Enstitülerinin kuruluş günü olan 17 Nisan’da radyo ve televizyonlarda açıklanıyordu… Ne teşvik edici uygulama ama değil mi? Tıpkı sonradan DP’nin CHP’den kendisine geçenleri, Vatan Cephesine katılanlar listesi diye radyo ve televizyonlardan isimlerini duyuracağı gibi?
 


1733 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SEVGİ YAŞAMSALDIR, ÖTELENEMEZ! - 09/01/2024
SEVGİ YAŞAMSALDIR, ÖTELENEMEZ!
SEVGİ VE SAYGI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - 09/12/2023
SEVGİ VE SAYGI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
KİBİR - 17/11/2023
KİBİR
İKRA; OKU! VE GELECEĞİNİ TEFSİR ET! - 01/09/2023
İKRA; OKU! VE GELECEĞİNİ TEFSİR ET!
SON ADA - 13/06/2023
SON ADA
İNCE MEMED - 19/05/2023
İNCE MEMED
SEVDAYA DAİR… - 30/03/2023
SEVDAYA DAİR…
AHLAKTAN TAHARET - 21/03/2023
MANEVİ KİRLİLİKTEN TEMİZLENME VE ARINMA...
EĞİTİM İHTİYAÇ MI? YOKSA BİR DAYATMA MI? - 08/05/2020
EĞİTİM İHTİYAÇ MI? YOKSA BİR DAYATMA MI?
 Devamı