Çünkü, matematik keşfetmektir. Örneğin, dik üçgende Pisagor bağıntısını öğrenebilmek için; Pisagor gibi dik üçgenin kenarları arasındaki bağıntıyı yeniden keşfetmek, Pisagorun görebildiklerini görmek ve yaşamak gerekir.
Ne yazık ki, günümüzün ticarileşen eğitim sisteminde matematiği şablonlaştırarak öğretmeye çalışan şarlatanları görüyoruz. Bunlar, öğrettiklerini zannettikleri matematik değildir, formülleri ezberletmektir.
Ancak matematik formülleri başlangıç değil, sonuçtur. Matematik konularını; tanım, teorem ve özellikleri ile anlayarak konular arasındaki ilintiyi görebilenlerin varacağı sonuçlardır.
Formülleri ezberleterek konuyu öğretmeye çalışmak yanlıştır. Çünkü matematik öğretilmez, öğrenilir. Öğretmene düşen de, öğrencisine öğrenebilmenin yolunu göstermektir. Yani ona rehber olmaktır.
Nurettin Aybek
