• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam566
Toplam Ziyaret2380237

Matematik ve 4. Boyut

30/03/2022

4-boyut-nedir

matematikkafe.com

Matematik ve 4. Boyut

 

1840 yılında Kazan Üniversitesi profesörlerinden Lobaçevsky, yaptığı geometrik ölçümlerde, Öklit geometrisinin dünya yüzeyine uygulanamayacağını görmüştü. Çünkü ekvatordan iki dik açı ile çizilen paralellerin, kutupta birbiriyle kesiştiğini görmüştü. Öklit'in, yıllar önce ortaya koyduğu, "Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir" postulası yetersiz oluyor ve ortaya iç açılarının toplamı 180 dereceden çok daha fazla olan üçgenler çıkıyordu!.. 20. yüzyılda ise, Einstein, "içinde yaşadığımız evreni" değerlendirmeye kalkıştığında "zaman"ın ayrı bir boyut, yani "dördüncü bir boyut" olduğunu ortaya koyuyordu. (Toygar Akman)


Matematik ve boyutlar

0. (sıfırıncı) boyut noktayı, tek boyut, "çizgi"yi; iki boyut ise, kare, dikdörtgen, beşgen, daire, elips vb. gibi bir "düzlem"i meydana getiriyor; ancak üç boyut (bulunduğumuz boyut) ile "hacim" ortaya çıkıyor. 4. boyut hiperküp şekli, 5. boyut hiperküre...

5.boyut



Varlık bir çeşit boyut kazanmaktır. Boyutlanma arttıkça varlık kesinlik ve mükemmellik kazanır. İşte bu evrimdir (Sıfır boyut yokluk, n boyut sonsuzluktur). Tanrı kesinliğin ve mükemmelliğin de ötesindedir. Evrimin amacı bu kesinlik ve mükemmelliğin sonsuz olarak Tanrı'ya ulaşmaya dönük olmasıdır. Bu tanrı rızasını kazanmakla mümkündür... Evrimin amacı Tanrı rızasını kazanmaktır. (Saffettin Pınar)

Işık hızı ile boyutlar arasında bir ilişki var mı?

Işık hızına ulaşan bir insan hiç ölmez çünkü zaman durmuştur. Eğer ışık hızının ötesine ulaşırsanız, ne olur? Tahmin edebileceğiniz gibi zamanda yolculuk yaparsınız.

Hazırlayan: İbrahim Demir,
Matematik Öğretmeni, Hasanpaşa-Kadıköy

matematikarge@gmail.com
www.matematikkafe.com

Bizim 3 boyutlu evrenimiz, aslında 4 boyutlu bir kainatın “3 boyutlu yüzeyi” dir. (Gia Dvali)

 
Matematikte kaç boyut var?, 4 boyut tam olarak nedir?, 4 boyut kanıtlandı mı?
 
4875 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın