• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam1487
Toplam Ziyaret2467207

Matematiğin temelleri ilkokulda atılır!

matematik temelleri ilkokulda verilir

 

Matematiğin temelleri ilkokulda atılır!


Matematik öğretiminin temelleri ilkokulda atılmasına rağmen Türkiye'de yıllardır sınıf öğretmenleri, daha önce eğitim enstitülerinde, şimdi de eğitim fakültelerinde yeterli matematik öğretimi altyapısı alamıyor. Benim gibi bazı öğretmenler bu açığı kapatmak için kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Benim gibi çabaların sonucunda tam bir şeylerin farkına varıyor, tam çalışmalarının meyvelerini toplayacaklar, bu sefer de emeklilik dönemleri geliyor.

Eğer ben 25 yıl içinde ilkokul matematik öğretimi konusunda edindiğim tecrübeleri yeni öğretmenlerle paylaşmazsam, onlar da benim gibi sıfırdan aynı sıkıntıları yaşayacak. Bu yüzden tecrübelerimi başta sınıf öğretmenleri ve matematikçiler olmak üzere toplumla paylaştım ki arkadan gelen genç öğretmenler de bu tecrübeleri daha da geliştirerek kendilerinden sonraki genç nesil öğretmenlere aktarsınlar.

Matematikle Barışıyorum kitabımı okuyan sınıf öğretmenlerinden dört tanesi geriye dönüş yaptı. Bakalım neler yazmışlar... NECİP GÜVEN

 

MATEMATİK FOBİSİ VE HER ZOR İŞİN İÇİNDE BİR DE KOLAYI VAR!

 
Necip GÜVEN hocamla 2008’in son günlerinde tanışma imkanı buldum. Hemen kitabını isteyip 2009’un Şubat tatilinde okuyup bitirdim. Mevcut müfredatın, öğretmenlerin öğrencilerin ve velilerin sessiz çığlıklarına tercüman olmuş. Özellikle çarpma işlemini öğretme yöntemimizin kanayan bir yara olduğu anlaşılıyor. Bu problemi acımasızca eleştiriyor. Dayanağını da gelen mektupları kanıt olarak göstermiş.

Ben hep merak etmişimdir meslektaşlarımın sınıf içinde matematikle ilgili yöntem, teknik ve kendine has uygulamalarını..! Öğretmenlik hayatım boyunca her meslektaştan bir şeyler öğrenebileceğimi, yararlanabileceğimi kabul ederim. Keşke Necip HOCAM'LA zümre olsaydım da tecrübe ve bilgilerinden yararlanabilseydim. Fakat hocam büyük özveri ve gayretleri sonucunda aktif bir emekliliğe geçerek matematikte yaşadığımız problemi çözmeye adamış kendini. Yılların tecrübesinden damıttığına, yenilerini ekleyerek, araştırarak elde ettiklerini bizimle paylaşıyor, mezara götürmeden.

Matematikte çocukların nasıl öğrendiği, kavramların nasıl öğretileceği, çarpmanın başlangıç noktasının nasıl olacağı göz ardı edilir. Aceleye getirilerek öğrencilerimizin sokakta, evde ve çocukluğunda edindiği bilgilerden bağımsız, kopuk olarak matematik öğretilmeye çalışılır. Necip Hoca'mın ‘’Biz Süper Çocuklar’’ şarkısında söylediği gibi 3 ayaklı tabure, masa ayakları, insan ayağı…..vb modellerden hareketle çocuğun anlam dünyasına kolayca giriş yapılarak dersi işlemek daha kolay ve pratik. Yapılandırmacı yaklaşıma daha yatkın….

Matematik cümleleri sanki yabancı dilden çevrilmiş cümleler gibi çocuğa hitap etmesi zor o kadarda gündelik yaşamdan uzak. Cem Yılmazın trajikomik olarak eleştirdiği çarşıda alışveriş yaparken paranın beşte ikisine elma, beşte birine armut…..vb alışveriş yapana hiç rastladınız mı?

Matematiği 1. kademede çevrede var olan gündelik hayatta karşılaştığı somut örnekleri kullanmanın faydası çok. Geometride evin mimari yapısından (çatı, direkler duvar pencere…vb.) yararlanmalıyız. Çarpım tablosundan ritmik sayma temelinden hareket ederek masa, tabure, insan ayaklarından hareket edilerek problem kurulabilir. Basamak kavramını Necip Hocanın önerdiği gibi demir birlikler, kağıt onlukları ve yüzlükleri kullanarak konuyu işlenebilir. Hem daha verimli, hem dikkat çekici hem de öğrendiklerini hafızaya kaydedip diğer konularda da kullanabilir. Çevresindeki nesnelerle sayısal düşünebilen, sorgulayabilen ve en önemlisi ezber yükü altında ezilmeden eğlenceli öğrenen öğrenciler..

Matematikte hep problem durumları ezberleterek işi kotarmak yanlış. Probleme farklı bakış açısı geliştirmek önemli bence. Problemi sınıfta öğretmen ve öğrencileriyle tartışması önemli. Umarım öğrencilerimizi, verilen bilgileri hafızalarına kaydetmekle görevli flaş bellek, cd yada harddisk olarak görmekten vazgeçeriz ve kendi buldukları sonuçlara ve çözümlere değer verip destekleriz.
 
Doğan Öğretmen Sınıf Öğretmeni

 
MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE YAPTIĞIM HATALARIN FARKINA VARDIM!

Bir öğretmen olarak sınıfta öğrencilere matematik dersini anlatırken bir şeylerin eksik olduğunu ve bazı şeyleri iyi anlatamadığımı biliyordum. Çünkü dersi kendimce en iyi şekilde işlemeye çalışmama rağmen çocuklar konuları çok iyi öğrenemiyorlardı. Öğrenseler de çok kısa bir süre içersinde unutuyorlardı. Bu nedenle matematik dersini nasıl daha iyi ve anlaşılabilir şekilde işleyebilirim diye internet üzerinde arama yaparken Necip GÜVEN Hocamın kitabıyla karşılaştım, merak ettim ve hemen siparişimi verdim.

Kitabı okuyunca uyguladığım olumlu yöntemlerimin farkına daha iyi varırken, derste yaptığım hatalarımı da fark ettim. Örneğin derste ezberciliğe kaçtığımı, çocuklara bazı ders konularını somut olarak kavratmadan soyut olarak öğretmeye çalıştığımı fark ettim. Ev ödevlerinde de öğrencilere fazlasıyla yüklendiğimi anladım.

Çocuklardaki matematik öğrenememe korkusunun yanında kendimde ki matematiği öğretememe korkusunu bu kitap sayesinde yendiğime inanıyorum.

İlerde bu günlerde yapmış olduğum öğretmenliğimden pişmanlık duymamak için elimden geldiğince en iyi şekilde mesleğimi icra etmeye çalışacağıma dair kuvvetin bu kitabı okuyunca içimde olduğunu hissettim.

302 sayfalık kitap 10 bölümden oluşuyor: Bölüm 1: Matematikle Barışıyorum, Bölüm 2: Matematikle Tanışıyorum, Bölüm 3: Matematik Başarısında Ailenin Rolü Bölüm 4: Matematik Başarısında Öğretmenlin Rolü, Bölüm 5: Eğitimimizin Kanayan Yarası Ev Ödevleri
Bölüm 6: Matematik Başarısında Öğrencinin Rolü,Bölüm 7: Matematik Dersinde Uyguladığım İlkeler Bölüm 8: Başarıyı Engelleyen Tuzaklar,Bölüm 9: Başarı Yolunda Gençlere Tavsiyeler Bölüm 10: Matematikle Kucaklaşıyorum

Necip GÜVEN hocamla tanışmak benim için büyük bir şans oldu. Teşekkürler sayın hocam, teşekkürler….

Mehmet Öğretmen
Sınıf Öğretmeni ANTALYA
 

MATEMATİKLE BARIŞIYORUM'U ZEVKLE OKUDUM!

Saygıdeğer Necip Hocam, Matematikle barışıyorum adlı eserinizi zevkle okudum. Hem bir meslektaş hem de bir veli olarak çok faydalandım, sizi kutlarım.

Aslında matematik ile sınırlı kalmayıp, bütün bir eğitim alanında ideal görüşler ortaya koymuşsunuz. Eserinizde bence en can alıcı vurgu sevginin muhteşem gücünün bir kez daha vurgulanmasıydı. Eyleme geçmeyen hiç bir düşüncenin öneminin olmadığı ve sevginin eyleme dönüştüğü zaman bütün sorunların aşılmaya mahkum olduğunu bir anlatıyorsunuz.

Matematik öğretenlerin problem değil problemin çözüm kaynağı olması gerektiğini güzel bir şekilde dile getirmişsiniz. Okuyucularınıza ve meslektaşlarınıza matematikle barışmanın, kucaklaşmanın ve başarmanın her zaman mümkün olduğunu ısrarla belirtiyorsunuz.

Böyle bir çalışmaya mesai ayırmanızdan ve gayretlerinizden dolayı tebrik ediyor, saygılar sunuyorum. Görüşmek dileğiyle Allah’a emanet olunuz.

Meslektaşınız Osman Öğretmen, Sivas

 
MATEMATİKLE BARIŞIYORUM BİR TEŞHİS KİTABI!

Matematikle Barışıyorum kitabını internetten öğrendim. Hemen Necip Öğretmenle irtibata geçerek kitabından edindim. Necip Öğretmenle telefonda konuşurken, onun bu yoldaki heyecanını konuşmalarından hissediyordum. Kendisinin matematiğin yanlış anlaşılmasına karşı çıkan, önyargıları yıkmaya adanmış bir eğitim gönüllüsü olduğu sesindeki heyecandan belli oluyordu. Necip Öğretmenimin Matematikle Barışıyorum kitabını okudum. Necip Öğretmenimin dediği gibi bu kitap bir teşhis, esas tedavisi yeni kitabında... Bu yüzden yeni kitabını herkes gibi ben de sabırsızlıkla bekliyorum.

Rumuz Karia
Sınıf Öğretmeni

 
 
Küçük Yaşlarda Matematik Becerisi Nasıl Geliştirilir?
 
649 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın