• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam732
Toplam Ziyaret2429477

2021 LGS matematiğini değerlendirelim...

04/08/2021

2021 lgs matematik

 

2021 LGS matematiğini değerlendirelim...

Cansu Ayar

 

2021 LGS'de her yıl olduğu gibi bu yıl da matematik belirleyiciydi. 2020 yılına göre daha zor bir sınavdı. Fakat detaylı incelendiğinde 2019 LGS'ye paralel bir sınavdı. Geometri becerisi daha fazla incelenmişti. Geometri destekli matematik kurgularının olması, öğrencilerin daha çok zorlanmasına sebep olmuştur.

 

İlk izlenim olarak bakıldığında sorular kısa ve sade görünüyor. Sorular ayrı ayrı değerlendirildiğinde her biri kaliteli; hatalı soru yok. Sorular seçici ve eleyici, gayet açık ve anlaşılırdı. Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı örnek sorulara yakın bir, iki soru vardı. Birkaç soru işlem yeteneğini ölçmeye yönelikti.

 

Bu yıl matematik dersi, kimin hangi okulu kazanacağını en çok etkileyen, belirleyen ders olacaktır.

 

Sorular, orantı kurma, denklem ve cebirsel, tablo-grafik ve kare, dikdörtgen becerisi üzerine kurgulanmış. 13 soru birinci dönem ağırlıklı, kapsam geçerliliği ünite bazında yeterli, konu bazında ise eksik bir sınavdı. Her yıl kesin olarak çıkan Ebob Ekok ünitesinden hiç soru yer almıyordu. 6. üniteden soru olmaması ise öğrencilerin lehine olmuştur.

 

Sorular öğrencileri birçok yönden ölçecek düzeydeydi.

 

-Akıl yürütme

-Görsel okuma

-Okuduğunu anlama ve uygulama

-Şıkların dağılımlarında çeldiriciler çok güçlüydü.

 

Sorular günlük yaşamdan destek alıyor gibi fakat daha çok matematiksel bakış açısı istiyordu. Bazı sorular birkaç konunun kazanımının birleşiminden oluşuyordu. Bu durum soruların zorluk seviyesini arttırmıştır.

 

Eğitimci Yazar Serdar Akmeşe ile yapmış olduğumuz görüşmede varmış olduğumuz bazı analizleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

Soruların 3 tanesi 'kolay', 9 tanesi 'orta', 8 tanesi 'zor' güçlük düzeyinde olup, 2 tanesi işlem yeteneği, 6 tanesi problem tabanlı ve 12 tanesi geometri tabanlı sorunlardan oluşmaktadır. Konulara göre soru sayılımı dağılımı 8. sınıf matematik müfredatı ders saati ağırlığı ile uyuşmamaktadır. Örneğin %17 ağırlıktaki doğrusal ilişkiler konusundan 2 soru sorulmuşken %6 ağırlığa sahip eşitsizlikler konusundan da 2 soru sorulmuştur...

 

...İnsanın yapabileceğine olan inancı kafadadır. Her şey algıdan ibarettir. Öğrencilerimizi 'başarabilirim' algısına ulaştırmak bizim en temel görevimizdir. Unutmayalım ki LGS hayallerinize giden bir basamak.Önümüzde uzun bir süreç var sevgili öğrenciler.

 

Yere düşeceğiz, çukurlara düşeceğiz, kafamız gözümüz yarılacak, mağlup olacağız, kaybedeceğiz ama önemli olan hani derler ya yiğit düştüğü yerden kalkar. Hayallerin, ideallerin peşinde koşabilmek, vazgeçmemek...


Cansu Ayar - 2021 LGS 

 

549 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın