• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam300
Toplam Ziyaret2466020

Matematik, beyni ciddi oranda değişime uğratır

11/05/2023

matematik-degistirir

 

Matematik, beyni ciddi oranda değişime uğratır

 

Matematik öğrenmekten vazgeçen biri hayatındaki sorunların çözümüne giden yolların sayısız hallerinden vazgeçmiş sayılır.

Matematik öğrenmekten soğutulmuş, uzaklaştırılmış bir çocuğu/genci/yetişkini çözüm odaklı düşünme becerisinden, irade ve karakter geliştirme aracından, en önemlisi yaratıcılığından vazgeçmiş sayabiliriz.

Matematik dikkat toplamak için en elverişli araçtır.


‘’Dağılan bir dikkati gönüllü olarak tekrar tekrar geri getirme becerisi muhakemenin, karakterin ve iradenin temelini oluşturur.’’ diyor William James

...

Herkes matematikçi olmak zorunda değil ama en az lise düzeyinde yeterince iyi matematik bilmek durumundadır.

Matematik, hesap makinası çıktığında nasıl tahtından inmediyse bugün insan zihninin yapamayacağı hesaplamaları ve işlemleri yapan yapay zeka da onu tahtından indiremeyecek.

Evet işlevi değişecek, değişiyor da…

Her ne kadar Türkiye’de bu gerçek kabul görmemiş, fark edilmemiş ve hala yapay zekanın yapabileceklerini yapan ezbere öğretim yapılıyor olsa da…
...

Beyin gelişiminin kritik dönemlerinde, gelişim dönemine uygun ve çocuğa kendi zihin dünyasında psikolojik bir terk edilmişlik yaşatılmadan öğretildiğinde çocuk hayatı boyunca kendi gemisinin kaptanı olabilecek bir bilince evrilmenin temellerini atar.

 

Matematik, tıpkı zamanı gelince yürüyen bir bebeğin sağlıklı adımlar atmasına, zamanı gelince konuşan bir çocuğun doğru cümleler kurmasına hizmet eden bir eşlikçi gibi zamanı gelen beynin nerdeyse ışık hızında akıl geliştirmesine destek olur.

 

Çocuğum bu aracı kullanamıyor, bu çocuk matematikten anlamıyor diye matematikten vazgeçmek bir çocuğun beyin gelişimine zarar verir.

 

Peki matematik nasıl olur da beyni bu kadar değişime uğratır? Matematiği diğer derslerden ayıran en önemli özellikleri nelerdir?

 

Matematik yapısı itibari ile hiyerarşiktir. Yani konular birbiri ardına ilerler.

 

Bir oyun düşünün;

birinci bölümü bitirmeden ikinci bölümün, ikinci bölümü bitirmeden üçüncü bölümün kilidi açılmıyor.

 

Sizin biyolojik donanımınız 5. Kilidi açmaya yetecek gelişim düzeyine ulaştı ama siz daha önceki ilk 4 oyunu oynamamışsanız 5. Kilidi açamazsınız. Kuramcı bir matematikçi gibi her kilidi açmak zorunda değilsiniz fakat en az lise düzeyindeki kilitler açılmalı ki, beyniniz kendi gelişim sürecine devam edebilsin, zeka üretebilsin, yaşam üretebilsin.

 

Diğer derslerin ise böyle özellikleri yoktur. Oyunun hangi aşamasından başlarsanız başlayın eğer yeterli eylemi uygularsanız o kilit açılır ve öğrenmeye kolaylıkla devam edebilirsiniz.

 

Bu yüzden 8. Sınıfa kadar açılmamış olarak kalan kilit sayısı ne kadar fazla ise matematik sorularını çözebilmeniz o kadar zorlaşır. Matematik anne karnında başlar demeyeceğim tamam ama 2 yaş civarı çocuğun kendini dış çevreden ayırdığı öz-bilinç gelişiminin ilk aşamasında çoktan başlamıştır bile.

 

Matematik zihnin ‘yapma hali’dir.

 

Matematik yapısı itibari ile lineerdir. Bir sorunun cevabına giderken adım adım gidilir.


Cevap; bulunmaz, cevap ilmik ilmik inşa edilir. Çocuklar her aşama için tekrar tekrar dikkatini toplayıp o an’a getirmeli sorunun her aşaması için girişeceği eylemi gereksiz görmemelidir. Her adımda çözüme ulaşacağına dair sorumluluk almalıdır. Bilinç böyle böyle gelişir.

 

Aşamalı bu yolda her bir adımın hakkı verilmiş kilitler açılmış olmalı ki daha karmaşık olana doğru yol alınabilsin.

 

Çocukların henüz küçük yaşta matematiğin çözümüne dair kazanacakları minik sorumluluk bilinçleri bir araya gelerek tüm eylemlerinin ve kendi hayatlarının sorumluluğunu almakla nihai amaca erilir.

 

Her öğrenilen bilgi bir sonrakinin zeminini oluşturur. Zemin oluşturmadan geçilen her adım çocuğun hanesine kaygı olarak kaydedilir.

Kaygılı beyin ise öğrenemez, ezberler.

Dünyanın en son ihtiyacı olan şey ezberlenmiş bilgidir.

Dünyanın daha çok yaratıcı düşünmeye, yeni olasılıkların içinden karar verebilen irade sahibi insanlara ihtiyacı var.

...

 

Okul bitince sudan çıkmış balığa dönen, kendini ve yeteneklerini tanımayan, yaratıcı düşünemeyen, kaygılı ve sadece üç adımlı işleri yapabilecek zihinsel donanıma sahip çocuklar için yeni dünya oldukça acımasız.

 

Yeni dünyanın bağlama göre eylem üreten, kendi donanımını bilen ve bu donanım dahilinde karar verebilen bireylere ihtiyacı var.

 

Reyhan ÜYÜR

 

Kaynak ve makalenin tamamı için: esnekbeyin.com/blog/D8A7WFB?fbclid=PAAaZZJRf9oARM3Zg8wapqU8H44ifglVVP5XRAE7EwyhREWDmPbDCx2LQEvc4

250 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın