• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam341
Toplam Ziyaret2468066

Matematiği sevdirmeye adanmış kahramanlar!

26/10/2023

matematik kahramanlari

MATEMATİĞİ SEVDİRMEYE ADANMIŞ KAHRAMANLAR!

 

1.ÖĞRETMENLERE, ÇOCUKLARA MATEMATİĞİ OYUNLA SEVDİRMENİN YOLLARINI ANLATIYORLAR

 

Anadolu Üniversitesinde (AÜ) başlatılan "Okul Öncesi Eğitimde Oyunla Matematik Seferberliği" projesi kapsamında farklı kentlerdeki öğretmenlere, çocuklara matematiği oyunla sevdirmenin ipuçları veriliyor. Deniz Açık Eskişehir


Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Erdoğan tarafından 2017 yılında AÜ Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Çocukların Matematik Atölyesi kuruldu.


Atölyede çocuklara matematiği sevdirmek için çeşitli etkinlikler düzenleyen Erdoğan ile atölyede görevli okul öncesi öğretmeni Beril Ateş, AÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Programı 4. sınıf öğrencileri Samet Birkan Işık, Sena Nur Ünal ve Elif Cingöz'den oluşan ekip, 5 bin çocuğa matematiği sevdirdi.


Milli Eğitim Bakanlığının Matematik Seferberliği kararı üzerine çalışmalarını ülke geneline yaymak için proje geliştiren Erdoğan, Beril Ateş ile tüm çocuklara matematiği ulaştırmak ve matematiği sevdirmek için "Okul Öncesi Eğitimde Oyunla Matematik Seferberliği" adlı projeyi hayata geçirdi.


Proje kapsamında Tunceli, Burdur ve Amasya milli eğitim müdürlükleri Ar-Ge birimleriyle işbirliği yapıldı. Erdoğan ve Ateş, ikişer gün süren "Gezici Matematik Atölyesi" çalışmalarında okul öncesi branşındaki 135 öğretmene, 3-6 yaşlarındaki çocuklara matematiği sevdirmenin yöntemlerini öğretti.


Eskişehir, Denizli, Manisa, Kocaeli ve Samsun'da da uygulanacak projeyle, okul öncesi eğitimi gören çocuklara erken yaşlarda yeni nesil sorular için yaratıcılık, problem çözme ve muhakeme becerisi kazandırılması hedefleniyor.

 

"Çantamızı sırtlanıyoruz, kendimizi bizi davet eden kente atıyoruz"

 

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Serap Erdoğan, AA muhabirine, Çocukların Matematik Atölyesi ile öğretmenlere ve çocuklara matematiği sevdirme hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.


Milli Eğitim Bakanlığının Matematik Seferberliği kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Bu seferberlik üzerine hemen harekete geçtik. Bir proje oluşturma fikriyle yola çıktık ve projeyi geliştirdik." dedi.


Tunceli, Burdur ve Amasya'da verdikleri eğitimlerde ana unsurun okul öncesi çocuklara matematiği sevdirmek olduğunu ifade eden Erdoğan, proje sürecinin tamamıyla okul öncesi öğretmenlerinin erken yıllardan itibaren çocukların matematikle daha nitelikli, uygun şartlar altında karşılaştırmalarını sağlamak üzere işlediğini aktardı.


Bu çalışmanın, AÜ'nün Çocukların Matematik Atölyesinden ilham alınarak yapıldığına değinen Erdoğan, bu atölyedeki etkinlikleri farklı illerdeki okul öncesi öğretmenlerinin ayağına götürdüklerini anlattı.


Eğitim öncesi seminer içeriği hazırladıklarını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"Çantalarımızın içine tüm materyallerimizi ve etkinliklerimizi koyuyoruz. Çantamızı sırtlanıyoruz ve gezgin bir şekilde kendimizi bizi davet eden kente atıyoruz. 5 yıl süreyle atölyede çocuklar için yaptığımız etkinlikleri öğretmenlerimize anlatıyoruz. Daha sonra öğretmenler, çocuklarla bu etkinlikleri bizzat gerçekleştiriyor. Bunun da ardından 'Doğada keşfedilen matematik' etkinliğimiz var. Bunu öğretmenlere uygulamak üzere bir ormanlık alan ya da bahçe gibi ortamda buluşuluyor ve onlara yine uygulamalı bizzat kendilerinin katıldığı bir doğa pedagoji matematik eğitimi anlatılıyor. Çalışma, çocuklara matematiği aktardığım yöntem ve teknikleri içeren uygulamayla son buluyor."

 

Eğitimlerde "yeni nesil soru" detayı

 

Prof. Dr. Serap Erdoğan, iki gün süren eğitimin ardından öğretmenlerden değerlendirme aldıklarını, öğrencileriyle uygulamalar yapıp paylaşmalarını istediklerini belirtti.

Okul öncesi öğretmeninin matematiği çocuklara doğru ve nitelikli şekilde nasıl öğreteceğinin teknikleri öğrenmesini hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:


"Projenin amacı tüm çocuklara matematiği ulaştırmak. Çocuklarımızı yeni nesil matematik sorularına hazırlamayı da hedefliyorum. Yeni nesil sorular için yaratıcı, problem çözen, muhakeme becerileri yüksek olan ve aynı zamanda akıl yürüten çocuklara ihtiyacımız var. Bu çocuklar da tüm dünyanın bildiği gibi erken yıllarda yetiştiriliyor. Projemizi yakın zamanda Denizli, Manisa, Kocaeli ve Samsun'a taşıyacağız. Çalışmamıza Milli Eğitim Bakanlığının da sahip çıkmasından dolayı çok mutlu.

KAYNAK: aa.com.tr/tr/yasam/ogretmenlere-cocuklara-matematigi-oyunla-sevdirmenin-yollarini-anlatiyorlar-/2764275

 


2.ÖĞRENCİLERE MATEMATİĞİ NASIL SEVDİRİYOR?

 

Öğrencilere matematiği nasıl sevdiriyor?


Kimi öğrencilerin korkulu rüyası olan matematik dersini sevdirmek için proje hazırladı. Sınıf öğretmeni Hanım Bilen, ‘Matematikçe Öğreniyorum …


Kimi öğrencilerin korkulu rüyası olan matematik dersini sevdirmek için proje hazırladı. Sınıf öğretmeni Hanım Bilen, ‘Matematikçe Öğreniyorum’ isimli Avrupa Birliği Projesiyle çocuklara matematiği çevrimiçi yapılan farklı etkinliklerle öğretiyor. Kayseri’nin Talas ilçesinde 75. Yıl Mühibe Germirli İlkokulu’nda sınıf öğretmeni olan Hanım Bilen, geçen yıl öğretmen arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Matematikçe Öğreniyorum’ projesiyle öğrencilerine COVID-19 salgını sürecinde matematiği sevdiriyor. Toplama, çıkartma, çarpma, bölme ve diğer matematik işlemlerini çeşitli öğretici materyaller başta olmak üzere müzik gibi unsurlarla da harmanlayıp sunan öğretmenler, öğrencilerin matematiği sevmesi için çalışıyor.


Bilen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen e-Twining Projesi’nde birçok öğrenci ile öğretmenin yer aldığını söyledi. Salgın döneminde uzaktan eğitimle çocuklara faydalı olmak için çalıştıklarını anlatan Bilen, Azerbaycan ve Romanya ile Türkiye’de dokuz okulda ortak çalışma yaptıklarını belirtti. Müzikle ve çeşitli materyallerle matematiği birleştirdiklerini vurgulayan Bilen, şöyle konuştu:


“Karmaşık sayılardan, soyut kavramlardan bir yapı gibi göstermek yerine matematiği oyun ve bedenle birleştirerek çocukların dikkatini çeken bir yapı haline getirdik. Uzaktan eğitim araçlarını kullanıyoruz. Toplama, çıkartma, bölme anahtarları yaptık. Bir problemi hadi çözelim demek yerine, problemde kullanacağımız anahtarla soruları çözmeye çalışıyoruz. Çocuklar bu süreçte kitap hazırlayabiliyor. Biz çocukların bu dönemde neyi yanlış yaptıklarından çok neden yanlış yaptıklarını öğrenme fırsatımız oluyor. Biz bir ekibiz, öğretmenler olarak toplantılardan ve etkinliklerden olumlu dönüşler alıyoruz. Çocuklar bu etkinliklere katılmak için can atıyor. Matematiğe karşı olumlu tutum gerçekleştiriyorlar. Proje haziran ayında bitecek. Antalya Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Sonat Coşkuner de bu ay öğrencilere müzikle matematiği bütünleştirerek etkinlik düzenledi. Etkinliklere uzman kişileri de davet edeceğiz. 1-4 arası sınıflara ders verdik, şimdiye kadar 100’ün üzerinde öğrenciye ulaştık.”


Öte yandan proje kapsamında, öğretmenler Azerbaycan’dan Aysel Shukurova ve Romanya’dan Marvela Simona, Isparta’dan Emel Uyar, Hatay’dan Sevim Yıldız Sağlam, Balıkesir’den Rukiye Özcan, Sinop’tan Umut Türkmen, İzmir’den Merve Coşkun ile Antalya’dan Binnaz Hatipoğlu gibi isimler her ay hazırlanan farklı etkinliklere öğrencilerle birlikte katılarak başarılı bir çalışmaya imza atıyor.


KAYNAK: memur70.com/ogrencilere-matematigi-nasil-sevdiriyor.html

 

3.ÖĞRENCİLERİNE MATEMATİĞİ OYUNLARLA SEVDİRİYOR

 

Samsun'un Çarşamba ilçesinde görev yapan matematik öğretmeni Deniz Yavuz, derslerini oyunlarla işliyor.


Mithat Yılmaz Ortaokulunda görev yapan Yavuz, öğrencilerinin matematik dersine katılımını artırmak için "Oyunumdan Matematik Çıktı" ve "Matematik Dünyasına Yolculuk" projelerini hazırladı.


"Matematik Dünyasına Yolculuk" projesiyle önce öğrencilerine matematiğin tarihsel yolculuğunu eğlenceli dille anlatan Yavuz, "Oyunumdan Matematik Çıktı" projesiyle ise oyun taşlarını veya pullarını belirli kurallar çerçevesinde hareket ettirmek suretiyle oynanan, kutu oyunlarına benzeyen matematik içerikli oyunlar geliştirdi.


Öğretmen Deniz Yavuz, AA muhabirine, 13 yıllık matematik öğretmeni olduğunu, derslerde karşılaştığı en önemli sorunun öğrencilerin "matematik korkusu" olduğunu söyledi.


Problem çözmede başarısız olan öğrencilerde zaman içinde matematiğe karşı ön yargı oluştuğunu ve "Ben yapamam" düşüncesinin geliştiğini anlatan Yavuz, önceliğinin bu ön yargıyı kırmak olduğunu ifade etti.


Yavuz, "Öğrencilerin matematiği sevmediklerini gördüm. Kendilerinin matematiği yapabileceklerine dair inançlarının az olduğunu gözlemledim. 'Ben zaten yapamam' diye matematiği terk ediyorlar ve bir daha yapmak için çaba sarf etmiyorlar. Bu da ortaokula gelmiş bir öğrencinin kendisini kapattığı için en temel matematik konularını bilmemesi gibi sorunlara neden oluyor." dedi.


Derslere öğrencilerin ilgisini çekmek için önce matematiğin tarihini anlattığını belirten Yavuz, "Matematik Dünyasına Yolculuk projemiz var. Bununla çocuklar konuya girmeden önce matematiğin tarihini anlatmaya çalışıyorum. Örneğin kesirlere başladık. Kesirler ilk nerede kullanılmış? Bunu kimler daha önce kullanmış? Bunu ilk nasıl oluşturmuşlar? Her konuyla ilgili tarihsel süreçleri ya da matematikçilerin yaşadığı ilgi çekici hikayeler anlatarak öğrencilerin o konuya ilgilerini arttırmaya çalışıyorum." diye konuştu.


"Oyunumdan Matematik Çıktı" projesiyle, ekranlardaki "Aileler Yarışıyor" gibi yarışmaları matematik dersine uyarladığını, matematik içerikli kutu oyunları oynadıklarını anlatan Yavuz, şöyle devam etti:


"Tüm öğrencilerimiz derslere etkin katılsın diye oyunlar tasarlıyoruz ve oyunlarla dersi öğretmeye çalışıyoruz. Mesela bir dersi işledikten sonra konuları yazıp pratik yapabiliriz. Ya da bir fotokopi kağıdı verip üstünden pratik yapabiliriz. Ben aynı soruları oyunun içine yazıyorum oyunun içinde pratik yapıyoruz. Ya da bir konu sonunda değerlendirme yapacaksam oyunla yapıyorum. Öğrenciler o soruya cevap verebiliyorlar mı veremiyorlar mı görüyorum ve geri dönüş veriyorum. Bunu dersimize daha çok katılım olsun ve daha kolay öğrenilsin diye yapıyoruz. Örneğin, tombala ondalık sayı yazan tombala kartları dağıtıyorum, çektiği taşlarda kesir yazıyor. Kartta karşılığını bulan kapatıyor. Yine konumuz şu anda kesirler olduğu için kesir çeşitlerinden örnekleri kağıtlarına yazıyoruz. Kesir yazılı kağıtları yere yapıştırıp her kağıdın üstünde bir öğrenci olacak şekilde daire oluşturuyoruz. Ebe, basit kesirler derse sadece basit kesir olan kağıtta duran çocuklar yer değiştiriyor ya da bileşik kesir derse sadece bileşik kesirler kendi arasında yer değiştiriyor ebe de bu sırada kendine yer bulmaya çalışıyor."

 

GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER ALIYORUM

 

Eğlenerek öğrenen çocuklarda matematik bilgisinin kalıcı olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti: "Öğrenmeyi artırarak öğrenilen bilgeleri kalıcı hale getirmeyi amaçlıyorum. Güzel geri dönüşler alıyorum. Matematik dersinde yazmak istemeyen öğrencilerim artık yazıyorlar. İşlemler yapmaya çalışıyorlar. Kendilerini kapattıkları sıfır noktasından en azından bir ileri aşamaya geçtiler. 'Biz bunu yapabiliriz' düşüncesi kafalarına yerleşti. Bu iki ay içinde oluştu. Bu benim için çok olumlu bir sonuçtu. Bu psikolojik bir şey olduğu için süreç istiyor. Süreç içinde etkileşimimiz sürdüğü sürece daha çok gelişeceğini düşünüyorum."


ARTIK MATEMATİK DERSİNİ SEVİYORUM


Beşinci sınıf öğrencisi Görkem Keskinsoy, matematik dersini önceden sevmediğini ancak öğretmeninin yöntemleriyle sevmeye başladığını belirterek, "Artık matematik dersini seviyorum, özen gösteriyorum. Öğretmenimi de seviyorum." dedi.


Öğrencilerden Ece Özbek de matematik dersine severek girdiğini söyleyerek, "Oyunlarla matematiğimi ilerlettim. Önceden matematik dersine hiç katılmıyordum, derslerim çok kötüydü ama şimdi derslerimde ilerleme kaydettim." ifadelerini kullandı. AA

KAYNAK: gazetegercek.com.tr/ogrencilerine-matematigi-oyunlarla-sevdiriyor/112608/

 

4.EBRU ÖĞRETMEN MATEMATİĞİ OYUNLA SEVDİRDİ

 

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, derste yaptığı çeşitli etkinlik ve oyunlarla matematiği sevdiren Ebru Kayır’ın öğrencileri deneme sınavında birinci oldu. MUSA DÜZENCİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğrencilerin matematik dersini daha kolay öğrenebilmesi ve günlük yaşam becerileriyle ilişkilendirmesi için başlattığı 'Matematik Seferberliği' projesinin en güzel örneklerinden biri Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde yaşanıyor. Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Kamışlı İlk ve Ortaokulu'nda öğretmenlik yapan ve projede yer alan matematik öğretmeni Ebru Kayır, akıl ve zekâ oyunlarıyla öğrencilerine matematiksel düşünme becerisi kazandırıyor. Eğlenceli hale gelen derslere öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Bu sayede dersteki başarıları artan öğrenciler, ilçede yapılan deneme sınavında ilçe birincisi oldu. Kazanılan başarının mutluluğunu yaşayan Ebru öğretmen, matematiğin çaba gösterildiği zaman çok daha kolay bir şekilde öğrenilebileceğini göstermek için oyun, şarkı, somut materyal kullanımı ve kısa tiyatro gibi farklı teknikler kullandığını anlattı.


'KORKULARINI YENDİLER'

Ebru Kayır, "Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu seferberlik çerçevesinde çalışmalar yapmak istedim. Derste matematiğe yönelik oyunlar oynatarak öğrencilerimin matematiğe karşı önyargılarını kırdım. Derslerimiz daha eğlenceli, renkli geçmeye başladı. Matematiğe ilgisi artan öğrencilerimin özgüvenleri de artmış oldu. Artık matematiği sevmeye ve 'matematik yapamam' korkusunu yenmeye başladılar. Farklı teknikler yardımıyla dersten daha çok verim almaya başladım. Bunun sonucunda öğrencilerimiz deneme sınavında ilçede birinci oldular" dedi.


KAYNAK: sabah.com.tr/yasam/ebru-ogretmen-matematigi-oyunla-sevdirdi-6307124

 

 

196 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın