• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam603
Toplam Ziyaret2607234
Hatice Nurseven Evren
nurseven.evren@gmail.com
KENDİMİZDEN DÜNYAYI SEYRETMEK    
19/02/2021
 
KENDİMİZDEN DÜNYAYI SEYRETMEK

Seyru Süluk..Seyr-u süluk özel mânâda tasavvuf yolculuğu veya manevi yolculuk anlamına gelir. Şimdi matematikle bunun ne ilgisi var diye düşündüğünüzü biliyorum. Ama hala ne yazık ki bugün matematiğin icat mı ya da keşif mi olduğu tartışılır durumda. Evrende, dünya üzerinde, doğada veya insan vücudunda bu kadar matematiksel dizilim tesadüf değil.. Bu olağanüstü dizilişlerin farkına varabilmek için insanın önce kendi beynini çok iyi tanıması ve kendi iç dünyasını keşfetmesi gerekir..

Geçmişten günümüze felsefecilerin, büyük düşünürlerin, İslam âlimlerin insanın kendi iç dünyalarına seyirleri ile ilgili birçok deyişleri şiirleri vardır. Bu yadsınamaz. Tıpkı Yunus Emre'nin ‘’ete kemiğe büründüm, Yunus gibi göründüm’’ dizeleri gibi. İnsan bir enerjidir ve bir ruha sahiptir. Boş bir beyin programı ile doğar, kendi yazılımını kendisi gerçekleştirir, geliştirir..
         
 
Günümüzde Prof. Dr. Sayın Sinan Canan’ın kendi beyin iç yapımızla ilgili açıklamalarını, konuşmalarını ve yazılarını takip ettiğimizde beynimizle ilgili çok yeni bilgiler öğrenebilmek mümkün.. İnsanın kendisinin farkına varabilmesi açısından en güzel şey bilimsel gelişmelerdeki yeni bilgileri öğrenebilmek, takip etmektir. Tabii burada beyinle ilgili bilgilerden söz etmeyeceğim ama insanın kendi beynini tanıyarak kendini yönetmesi önemli. 
 
 
Kendi iç sağlığımızı yani ruhsal durumumuzu çevremizin belirlediğini biliyoruz. Bu konuda ailelerin çocukları ile olan iletişimlerinin önemini yazılarımda hep belirtiyorum. Çocuğun ruh sağlığı ile ilgili danışmanlar; ‘çocuk araştırmacı olmalı’ derken bu araştırmacılığın ne olduğunun altı belirgin bir şekilde tam olarak çizilmediğinden aileler tarafından yeteri kadar anlaşılmadığını düşünüyorum. Araştırmacılık bir oyun değildir, oyunlarla araştırmacı olunmaz.
          
 
Ancak araştırmacılık, hiç bir konuda çocuğa baskı yapmadan, doğal haliyle kendi haline bırakarak doğru ve düzgün bir şekilde yönlendirme ile sağlandığı takdirde, çocuk hem kendinin hem de etrafında olup bittiğinin farkına varır, keşfeder.. Bu öğrenme keşfetme çocuğun doğumundan yetişkinliğe gelinceye kadar ki olan yaşamında önemli ve zincirleme bir süreçtir. Böylelikle süreci sağlıkla yönetebilen aileler çocuğun kendi iç alemine seyrinin muhteşemliğini birlikte paylaşabilirler. Matematikçi olarak matematikle daha doğrusu beyinle olan bağı, küçük yaşlardan itibaren farkındalıkla gelişen insanların dünyaya dair bakış açısının daha farklı ve daha mantıklı olduğu bilinen bir gerçektir.
         
 
Matematik felsefeden sonra dünyayı yaşanılır kılan, devamlılığını sağlayan ikinci büyük anabilim dalıdır. Felsefe; asırlardır her çağda zaman içerisindeki yaşanmışlıklardaki doğruluğu yanlışlığı irdeler ve toplum felsefesinde toplumlar her yıl bir öncekine göre daha doğruları yaşamayı hedefler. Gerçi insanın insan olmasına dair olguları zamanın hiçbir döneminde değişmese de bilimdeki gelişmeler insanoğlunun geleceği açısından çok önemlidir. 
       
 
Toplumların yaşam tarzlarının bireylere etkisindeki doğrular ve yanlışların irdelenmesinde mantık, muhakeme etme ve analiz çok önemlidir. Matematiği doğal haliyle öğrenen bir beyni kandırmak mümkün değildir. İnsan beyni matematikle ard arda zincirleme işlemlerle bir bir doğruları fark ettiğinde dünyadaki doğru bir düzenin varlığına inanır. Matematik sayesinde edindiği analiz ve muhakeme yetisi ve doğru mantığı ile, yaşadığı ya da yaşayacağı doğru yanlış ikilemlerinin/ duygusal sorunlarının daha kolay üstesinden gelir. Duygusallığını daha zekice ustalıkla kontrol edebilir. Yalnız bunun için çocuklara uydurma bir matematik yerine matematiğin kendisini, evrendeki müthiş yerini anlatmak, sezgisini hissettirmek gerekir. Eğer araştırmacı bir yapıya sahipse zaten kendisi de bunun farkına varacaktır. 
       
 
Bu sezgi onun kendi beyin sisteminin içerisinde var. Sistem sağlıklı ve normal zekâya sahip herkeste var. Öncelik bilimse herkes farkına varır. Bunun için yaşamda neyin önemli olduğuna iyi karar vermek, doğru kitapları okumak gerek..
 
 
Gelin çocuklarımızın dünyadaki matematiksel tüm gerçekleri, evrenin işleyişini, insan hayatının devamlılığını sağlayan gerekliliğini görmesini birlikte sağlayalım. Sevgilerimle..
 
Hatice Nurseven Evren
 


2052 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları