• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam653
Toplam Ziyaret2625198

aylarin-isimleri-nereden-geliyor

matematikkafe.com

 Ayların isimleri matematikkafe.com

Günümüzde kullandığımız yılın aylarının isimleri nereden geliyor?

Ocak: Eski ismi Kanunnisa'dır. Kanun, Süryanice bir kelime olup ocak, fırın anlamına gelmektedir. Havalar iyice soğuyup ocaklar yakıldığı için bu ad verilmiştir. 

Şubat: Süryanicedir (şabat-şobat-şebat). Eski Roma'daki adı Februarius'tur. Februum arınma anlamına gelmektedir. Februa ise Romalıların günahlarına kefaret olarak kurban kestikleri arınma festivaline verilen isimdir.merhaba 

Mart: Roma'da yılın ilk ayı olup adı Martius'tur. Savaş tanrısı Mars'tan ismini alır. 

Nisan: Süryaniceden, nisannus kelimesinden gelir. Yılın dördüncü ayı manasındadır. Roma'da aşk-güzellik tanrıçası Afrodit'in ayı olarak kabul edilirdi.

Mayıs: Roma mitolojisinde bahar-bereket tanrıçası olan Miai'den gelir. 

Haziran: Süryanicede hazuran kökünden gelir ve sıcak anlamını taşır. Bu ay için sıcakların başladığı zaman anlamında kullanılmıştır. Roma'daki adı Junius olup, ayın adı yine bir tanrıça olan Juno'dan gelmiştir. Gençlik, genç anlamlarına gelir.

Temmuz: Eski Babil'de üreme ve bereket tanrıçası Tamuza'nın ayı olarak kabul edilir. Bu ayda tanrıça Tamuza için dam (Süryanicede kadın demektir) kökünden gelen Dumuzi adında festivaller düzenlenir. Roma'da Sezar, takvim oluşturulurken bu aya kendi ismini vermiş.

Ağustos: İmparator Octivivus'un unvanı olan Augustus'tan gelir. 

Eylül: Süryanicede aylul (üzüm), yani "üzüm ayı" anlamına gelmektedir. 

Ekim: Eskiden Süryanice olan Teşrin-i evvel (ilk teşrin) adı verilirdi. Bu aya ekim yapılıp tarlalar sürüldüğü için Ekim adı verilmiştir.

Kasım: Eskiden Süryanice olan Teşrin-i sani (son teşrin) denirmiş. Bu aya Arapça kökenli, ayıran-bölen anlamına gelen 'kasım' adını vermişiz. Nedeni ise eskiler, Kasım ayından itibaren 180 günlük süreler halinde Ruz-i Kasım ve Ruz-i Hızır diye yılı ikiye ayırırlarmış.

Aralık: Türkçe bir kelimedir. Eski yıl ile yeni arasında kaldığı için bu aya 'Aralık' adı verilmiştir. 

Hazırlayan: matematikkafe.com

 
 

Ayın ismini kim koydu?, Ay isimleri nereden geldi?, Eski ay isimleri, Türkçe ay isimleri, 12 ay ismi, Hicri ay isimleri, Latince ay isimleri

Yorumlar - Yorum Yaz