• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam934
Toplam Ziyaret2427851

matematik dersinde uyguladığım ilkeler!-8

20/07/2022

matematik dersinde uygulanan ilkeler 8


DÜŞÜNCELERİNİZ NE İSE O YOLDA İLERLERSİNİZ!


SİZ DE MATEMATİKLE BARIŞABİLİRSİNİZ!

Yeni almış olduğum Sistem yayınlarından JEFF KELLER’in YAKLAŞIM HERŞEYDİR kitabı önümde duruyor. Kitapta olaylara yaklaşımımızın başarı veya başarısızlığımızın ana temelini oluşturduğunu anlatıyor. Eğer olaylara yaklaşımınız olumlu ise sonuçlarda olumlu oluyor. Eğer yaklaşımınız olumsuz ise olumsuz sonuçlarla karşılaşacağınızı söylemek bir kehanet olmuyor.

Yıllardır matematik dersini çok seviyor ve öğrencilerime de sevdirmeye çalışıyordum. Bu süre içinde öğrencilerin oyun şeklinde yapılan çalışmalardan zevk aldığını gördüm. İkinci tespitim de çocukların en büyük zorlukları çarpma ve bölme işleminde yaşadığını fark ettim.

Bunun üzerine çarpım tablosunun tamamını esprili bir hale getirmek için çalışmalarımı yoğunlaştırdım. Sonunda kendim 4. sınıfları okuttuğum için bu çalışmaları okul müdürümüzün de onayını alarak 2. sınıfı okutan öğretmen arkadaşın sınıfında test etmeye karar verdim.

Öğretmen arkadaş resim ve müzik derslerinde benden daha yetenekliydi. Bazı resim ve müzik derslerinde öğretmen arkadaş benim sınıfıma derse giriyordu. Ben de 2. sınıflarda bu çalışmalarımı öğrencilerle paylaşıyordum.

Yaklaşım Her Şeydir kitabının dediği gibi önce öğrencilerin matematik dersine karşı olumsuz yaklaşımlarını değiştirmek gerekiyordu. Onlara öyle çarpıcı örnekler vermeliydim ki matematik dersine karşı olumsuz önyargılarını kırayım.

Derse matematik dersinin aslında çok kolay ve zevkli bir ders olduğunu söyleyerek başladım. Tabii çok inandırıcı gelmemişti. Çocuklar önceden kolay çarpma işlemini öğreteceğim bu da dokuzar sayma ve çarpım tablosu dedim. Kendi uyguladığım ilginç sistemlerle 4-5 dakikada dokuzar saymayı ve bunun çarpma ve bölmede nasıl kullanıldığını açıkladım.

Önce kendine güvenenlere, daha sonra da sınıftaki tüm öğrencileri sırayla tahtaya kaldırarak aynı uygulamayı yaptırdım. Bunun üzerine sınıfın havası birden değişmeye başladı. Bir de çarpmaların sonucuna komik tekerlemeler ekledim.

1X 9 = 9 Antalya’dan gelir muz.
2X9= 18 Matematiği çok severiz
3X9= 27 Baklavayı kim yedi.
4X9= 36 Ninem masal anlattı.
5X9= 45 Bütün çocuklar kardeş vb gibi.

Öğrencilerin matematik dersine bakış açıları ve yaklaşımları hızla değişmeye başladı. Bir gün kendi sınıfımdan bir kız öğrenci “Bize çarpmaları niçin böyle öğretmediniz” dedi. Kızım sizi 2. ve 3. sınıfta okuturken böyle bir çalışmam yoktu diye cevap verdim.

İşlemler ve problem çözümlerinde öğrencilere güven verip yanlış yapmaktan korkmamaları gerektiklerini söyledim. Yanlışta olsa kendi çabalayanlara teşvik edici sözler söyledim yapmanın da öğrenmenin doğal bir sonucu olduğu fikrini devamlı olarak ifade ettim.

Bu çalışmalar sonucunda matematikten korkan ve dersi sevmeyen bir çok öğrenci için matematik dersi en çok sevdikleri derslerden bir olmuştu. Niçin sonuç böyle oldu? Çünkü

JEEF KEELLER’in dediği gibi “YAKLAŞIM HERŞEYDİR”

Yaklaşımınız değişmesi sonucunda hoşunuza gitmeyen sonuçlarda yavaş yavaş değişecektir. Bu değişim çok kısa bir sürede mi olacaktır? Cevap: Hayır. Bu değişim 4basamakta olacaktır.

1. BASAMAK: BOCALAMA BASAMAĞI: Bu basamak en çok yanlışın yapıldığı, tabiri caizse işleri yüzünüze gözünüze bulaştırdığınız basamak olacaktır. İkinci basamağa çıkmak istiyorsanız yılmadan yolunuza devam edin.

2. BASAMAK: BECERİ BASAMAĞI: Bocalama basamağında pes etmediyseniz geleceğiniz ikinci basamak olacaktır. Bu basamakta yavaş yavaş işlemlerde başarılı olmaya başlayacağız. Daha az hata yapıp daha çok başarılı olacağız.

3. BASAMAK: BAŞARI BASAMAĞI: Bu basamak kalfalıktan ustalığa geçişin yaşanacağı basamaktır. Bu basamakta işlemlerin ve problemlerin daha kısa sürede başarıldığı bir dönemdir.

Eğer öğrendiklerinizle yetiniyorsanız bu basamak son basamak olacaktır. Fakat “Arkadaş ben daha iyi olmak istiyorum” diyorsanız önünüzde çıkılacak bir basamak daha kalmıştır.

4. BASAMAK: BULUŞ BASAMAĞI: Bu basamak çok iyi öğrendiğiniz ve özümsediğiniz konularda çevrenizdeki insanları çözümlerinden daha basit, pratik çözümlerin yer aldığı kendi yöntem ve buluşlarınızla yüzleştiğiniz en zevkli basamaktır.

Önceki durumunuz ne olursa olsun. Biz de eğer isterseniz ve bedelini de ödersiniz. Sırayla bu basamakları bir bir tırmanırsınız. Ama lütfen şunu hiç unutmayın: Hiç kimse başarı merdivenini elleri cebimde tırmanmamıştır. Edison’un dediği gibi “Dehanın %1 zeka, %99 terdir.”

Yıllar önce öğretmen arkadaşın sınıfında uyguladığım metotları geçen yıl kendi okuttuğum 2. sınıfta uyguladım. Programda 3. sınıfta tamamlanan onlara kadar çarpım tablosunu velilerden hiç yardım almadan ve kısa sürede çarpma ve bölmelerde uyguladım. Sonuç çok başarılı olmuştu. Bu işe en çok öğrenci velileri şaşırmıştı. Bu görüşlere 2. kitabımızda daha geniş olarak yer vereceğiz.

Ve şunu iddia ediyorum. 8 yaşından 88 yaşına kadar isteyen herkes çarpma ve bölmeleri çok kısa bir sürede öğrenebilir. Yalnız bir şartım var. Karşımdaki insanın “O kadar kolaysa ben öğrenmek istiyorum” demeleri gerekir.

İyi bir fikre sahip olmanın en iyi yolu bir sürü fikre sahip olmaktır. John Dewey

NECİP GÜVEN

 
759 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın