• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam253
Toplam Ziyaret2379924

Farklı bir çalışma metodu: sıfırlama (devamı)

07/04/2021

sabit bolum


matematikkafe.com / Sıfırlama metodu -11

Önceki Sayfa

3.bölüm Sabit Bölüm:

 

Okul, Dershane ve Kaynak kullanımının organizasyonu

Bu bölüm 11 sorudan oluşmaktadır:

1. Sabit bölümü açıklar mısınız?

Sıfırlama programında sabit bölüm, okul derslerinin, dershane derslerinin ve kaynak kullanımının organizasyonu yapılarak, öğrenciye aktif bölüm dediğimiz bölümde bir avantaj sağlanmasının hedeflendiği çalışma alanıdır.

2. Sabitin bölümün uygulama planı nasıl olmalıdır?

Lise 3 ve mezun öğrencileri için sabit bölüm 3 saattir, okul derslerine, dershane derslerine ve YKS dergisi kapsamında birer saat çalışma yapmalıdırlar. Lise 2 öğrencileri için, sabit bölümünde yapılması gereken çalışma 2 saat olup bu çalışma bir saat okul derslerinin tekrarı, bir saat dershane derslerinin tekrarı şeklinde olmalıdır; eğer dershaneye gidemiyorsa, bir saat hazırlık dergisi kapsamında bir çalışma yapılarak değerlendirilir. Lise 1 öğrencileri ise sabit bölümünde, bir saat okul derslerine çalışarak sabit bölümü tamamlar. Sabit bölüm, günlük mümkün olan çalışma saatinin ilk üç saatinde, her gün uygulanmalıdır. Sabit bölüm tamamlanmadan aktif bölüme geçilmemelidir.

3. Sabit Bölümden hangi Faydaları bekliyorsunuz?

Sabit bölümünden beklediğimiz fayda, birçok seçenekten oluşmaktadır. Öğrenci sabit bölümünde öncelikle düzenli çalışmayı öğrenecektir. Düzenli ders çalışma gündeme geldiğinde tekrarların öğrenmedeki öneminden söz edebiliriz. ‘Öğrenme, tekrarlarla tam mümkün olmaktadır’. Bu sebeple düzenli tekrarlara ihtiyaç vardır. Birinci faydası bu (sabit bölüm).

İkinci faydası da aktif dediğim bölümde yaptığımız çalışmanın, öğrencinin dengesini, ahengini bozmaması için, sabit bölümündeki çalışmayı düzenli olarak yapmasına, hem somut sonuçlar açısından hem de psikolojik sonuçlar açısından ihtiyaç vardır. Öğrenci eğer sabit bölümdeki çalışmayı yapmazsa hem okulunda hem de gidiyorsa dershanesinde başarı grafiğindeki düşmeler, yaşadığı, düzensizlikler, iletişim kurduğu ilgililerle iletişiminde aldığı negatif geri bildirimler, öğrenciyi olumsuz etkileyecek, büyük ihtimalle aktif bölümünde umulan yararlardan öğrenci mahrum kalacaktır. Dolayısıyla, aktif bölümün bütün iyi sonuçları, bir anlamda sabit bölümde saklıdır. Bir daire çizmek istediğimizde, pergelin bir ucunu sabit olarak kâğıda batırıp diğer tarafını çeviririz. Daireyi çizebilmemiz için sabit kısmı hiç oynatmamız gerekir. Aksi halde daireyi çizemeyiz. Bunun gibi sıfırlama programında sabit bölüm yapılmadığında, ya da eksik yapıldığında, aktif bölümde beklediğimiz sıfırlama, tam anlamıyla gerçekleşmeyecektir.

4. Okula ayrılması gereken bir saat nasıl değerlendirilmelidir?

Okulla ilgili öğrencinin yükümlülükleri vardır, bu yükümlülük ödev olabileceği gibi, bir ödev olmayıp, vakti geldiğinde sınavlardan iyi bir performans göstermek de olabilir. Bu yükümlülükleri yerine getirirken yapılan en büyük hata, okul derslerine günü gününe çalışmamaktır. Bu yanlış tutum, sadece okuldaki başarısızlığı değil, gidiliyorsa dershanedeki ödevleri çalışmada da başarısızlığı sonuç verir. Hatta öğrencinin sosyal etkinlik ihtiyacını bile olumsuz etkiler.

Böyle durumlarda, öğrencinin psikolojisinde negatif değişmeler de görülebilir; çünkü YKS ye hazırlanan öğrenci, hayatında, o zamana kadar alışık olmadığı bir yoğunluk dönemi, bir stres dönemi yaşıyor.

Böyle olumsuz şartlara maruz kalmış bir öğrencinin, kapsamlı bir programı takip etmesi, oldukça zor olacaktır. Onun için ödev olsun olmasın, okul için bir saatlik çalışma süresi ayrılmalıdır.

Bir saatin bir kısmı o gün okulda görülen dersler için, bir kısım da ertesi gün görülecek dersler için kullanılmalıdır. Bu oran yarı yarıya olabileceği gibi 1/3 oranında da olabilir.

5. Sabit Bölümde okul dersleri için ayrılan bir saat yeterli olur mu?


Bir saat, eğer günü gününe yapılırsa yeterliliğinden söz edilebilir; ama bu, öğrencinin yapısına ve çalışma hızına göre, derslerin içeriğine, okulunun niteliğine de değişiklik arz edebilir.

Bu durumlarda, dergi için ayırdığımız bir saati, okul derslerine ayırma imkânı vardır; yani inisiyatif öğrencidedir. Gerekirse öğrenci, okul için ayrılan çalışma süresine, geçici günler için yani yoğun ödevlerin olduğu, okul sınavlarına az bir zaman kaldığı dönemlerde daha yüksek notlar alabilmek belki psikolojik ihtiyaçlarını tatmin etmek için 3 saate de çıkarabilir; ancak bu çalışma 3 saati geçmemelidir. Üç saatin de yetmediği durumlarda üç saatlik çalışma yapıldıktan sonra, aktif bölümdeki yükümlülükler yerine getirildikten sonra, saat 24 ‘ü geçmemişse hala öğrenci kendini zihinde hissediyorsa, ekstra çalışmalar yapmak mümkündür.


6. Okula gitmeyen öğrenciler bu bir saati nasıl değerlendirmeli?

Okula gitmeyen öğrenciler, okul dersleri için ayırması gereken çalışma süresine, sabit bölümde gerekli görülen hazırlık dergisi için kullanacaklardır; ancak lise 1 ve lise 2 öğrencileri için durum biraz farklıdır. Lise 2 öğrencileri için sabit bölümde yapılması gereken çalışma 2 saattir.

7.Sabit bölümde dershane derslerinin tekrarı için ihtiyaç duyulan bir saatlik çalışma nasıl değerlendirilmelidir?

Dershane derslerine ayrılan süre, o gün dershanede görülen derslerin tekrarı şeklinde olacaktır. Dershaneye hafta sonu giden öğrenciler, cumartesi-Pazar gördükleri derslerin konularını, hafta içinde de tekrar ederler. Dershaneye hafta içinde giden öğrenciler, hafta sonunda da hafta içinde gördükleri dersleri tekrar ederler. Dershane derslerine ayrılan bir saat sürenin taksimatını, başlangıçta öğrencilerin eksik hissettikleri konuların ağırlığı belirlerken, daha sonra aktif bölümde sıfırlanan birimlerden elde edilecek yanlış cevapların aritmetik ortalaması belirleyici olacaktır. Dershaneye gitmeyen öğrenciler, dershane derslerinin tekrarı için ayrılan süreyi sabit bölümde gerekli görülen hazırlık dergisi için kullanacaklardır.

8.Sabit bölümde dershane için ayrılan bir saatlik çalışma yeterli olur mu?

Ana hatlarıyla yeterli olur ancak sabit bölümdeki çalışmayı bitirdikten sonra, aktif bölümdeki günlük yükümlülük yerine getirilip, sonra okul derslerine; ya da dershane dersine ayrıca çalışma ihtiyacı olursa saat 24’e kadar çalışma yapmak mümkündür. Verimliliğin en aza indiği saat 24’ e gelince istirahat etmelidir. Eğer mümkün olursa, erken kalkıp çalışma yapmalıdır.

9.Sabit bölümde gerekli görülen, hazırlık dergisine ayrılan bir saatlik çalışma nasıl değerlendirilmelidir?

Bilindiği gibi YKS ye hazırlık dergisi, yeni sınav sistemi gereği, sözel ve sayısal tüm dersleri kapsamaktadır. Aktif bölümde yoğunlaşılan birim ders dışındaki tüm derslere, bir saat, ihtiyaca bağlı olarak taksim edilmelidir. Bu ihtiyacı başlangıçta, öğrencinin eksik hissettiği konuların ağırlığı belirlerken, daha sonra aktif bölümden elde edilen yanlış cevapların aritmetik ortalaması, ders süresinin taksimatını belirleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bir saatte bir sayı derginin çalışılması gerekliliğidir. Haftalık çıkan bu dergiler ilk sayısından itibaren kullanılmalıdır. Yetişilen son sayı incelendikten sonra ilk sayıya geri dönülmelidir. Tekrar tekrar önceki incelenen dergilere dönüldüğünde, o derginin konu ve soruları iyice öğrenilmişse, konulara paralel, başka kaynaklardaki sorulara dergideki miktar kadar çalışılmalıdır. Elindeki geçmiş yıllara ait dergi bulunan öğrenciler haftalık çıkan dergilere paralel olarak bu dergileri kullanmalıdır. Eski ya da yeni dergi edinemeyen öğrenciler, ellerindeki kitapları dergideki konu miktarı boyunca sayılara ayırarak bu çalışmayı yaparlar.

10. Hazırlık dergisi ile çalışmayı niçin gerekli görüyorsunuz?

YKS ye hazırlık dergisine alışıldığı için sıradan gibi görünse de gerçekte iyi bir buluştur YKS ye hazırlık dergisi. Bu araçtan tam ve doğru yararlanmak çok önemlidir. En başta taşıma kolaylığı vardır. Hazırlık dergisinin haftalık çıkıyor olması YKS ye hazırlığa canlılık katmaktadır. Daha önemlisi de çalışma yılının başında görülen konuların gün geçtikçe unutulduğu düşüncesini, YKS ye hazırlık dergisi aracılığıyla yapılan tekrarlar ortadan kaldırır.

11.Sabit bölümdeki 3 saatlik çalışma aralıklarla mı, yoksa kesintisiz mi yapılmalıdır?

Ayda bir 3 saat ’kesintisiz’ yapılmalıdır. Bu çalışma 3 saatlik YKS sınavı için bir antrenman niteliğindedir. Bunun dışında kesintisiz çalışmak gerekli değildir. Araya dinlenmeler girebilir; ancak bu verilen aralar aktif bölümde gerekli olan çalışma zamanına imkân vermeyecek kadar olmamalıdır. Eğer imkân vermiyorsa bu planlı bir çalışma olmaz.

Sabit bölüm bittikten sonra aktif bölüme geçilir.

Davut Aksoy

Sonraki Sayfa

 

781 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın