• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam405
Toplam Ziyaret2380076

Sıfırlama yöntemi-12

11/04/2021

aktif bolum

matematikkafe.com / Sıfırlama programı-12

Önceki Sayfa

4.Bölüm: Aktif bölüm, yanlışların sıfırlanması

Bu bölüm 21 sorudan oluşmaktadır.

1.Sıfırlama programında aktif bölüm ne demektir?

Aktif bölüm, öğrencinin sabit bölümde yapılacak çalışmayı bitirdikten sonra, günün geri kalan çalışma saatinde, tek birim derste yoğunlaşması şeklinde tanımlanabilir. YKS ye hazırlıkta, öğrencilerin yaşadığı en önemli sorunlardan birisi, bütün güçlerini bir noktada toplayıp, sonuca gitme imkanından mahrum olmalarıdır. Sıfırlama programının öğrenciye bu imkânı en etkili bir şekilde, nasıl kullanacağını anlatarak sunmaktadır. Bir birim derste yoğunlaşmayı güneş ışınlarını mercekle bir noktada toplayıp, ateş yakamaya benzetebiliriz. Mercekle ateş yakmayı sağlayan, ışınların bir noktada toplanması olduğu gibi, aktif bölümde tüm gücün bir birim derste toplanması o dersten maksimum verim almayı sağlayacaktır.

2.Aktif bölümün uygulama planı nasıl olmalıdır?

Bu kısım daha iyi anlaşılması için, aktif sorumluluk alanının ortaya konması gerekir. YKS ye hazırlıkta aktif sorumluluk alanı, sözel ve sayısal iki kanat, Türkçe-sosyal matematik-fen 4 bölüm, dil bilgisi, anlam ve paragraf bilgisi tarih, coğrafya, felsefe, cebir, geometri, fizik, kimya ve biyoloji toplam 10 birimden oluşmaktadır. Sözü edilen aktif sorumluluk alanından bir birim seçilr. Seçilen birimin önce şematik bir özeti çıkarılır…

3. Birimden kastettiğiniz bir branş, ders değil mi?

Evet branşı kastediyorum. Birimle branş, Türkçe ve matematik branşı dışındaki dersler dışında, aynı anlamda kullanılmaktadır. Matematik branşını cebir ve geometri, Türkçe branşını da dil bilgisi ve anlam-paragraf olmak üzere 2 birime ayırıyoruz. Seçilen birim dersin özeti çıkarma çalışması bittikten sonra, sıra birim deneme aşamasına gelir.

4. Birim deneme ne demektir?

Hatırlanacağı gibi tam bir deneme bütün YKS müfredatını kapsar ve sözel sayısal 2 kanat sorularından oluşan yaklaşık 180 soruluk bir denemedir. Birim deneme tam bir denemenin birim sorularından oluşmaktadır. Mesela öğrenci ilk olarak dil bilgisi birimini seçmiş olsun önce şematik olarak daha sonra belirtileceği süre içerisinde özeti tamamlar. Özet bittikten sonra, her soru için bir dakika süre ayırarak, dil bilgisi birim denemesini çözer. Test bittikten sonra çıkan yanlışlarını belirler. Boş bırakılan sorular da yanlış olarak hesaplanır. Yanlış cevapların konularına çalışmaya başlamadan önce yanlış cevap analizi yapılır.

5. Yanlış cevap analizi ne demektir?

Yanlış cevap analizi, yanlış cevaplandırılan sorunun hangi sebepten yanlış çıktığının tespitidir; ki bu sebepler: Bilgi eksikliği, dikkatsizlik, işlem hatası, yanlış okuma, kodlama hatası, heyecan, algılama hatası, zaman yetmezliği, soruya bakış mantığının yanlışlığı ve kapasite yetmezliğidir. Yanlış cevap analizi yapıldıktan sonra her yanlış cevap için, yanlış çıkma sebebine göre 10 dakikalık bir çalışma yapılır.

6.Nasıl yapılır bu çalışma?


İsterseniz bu sorunuza daha sonra cevap vereyim.

Tabi buyurun

Yanlış cevaplandırılan soruların konularına toplam çalışma süresi tamamlandıktan sonra lise 1 öğrencileri için o günkü çalışma süresi tamamlanmıştır. Bu çalışma 28 gün devam ettirilir.

Lise 2 öğrencileri için birim deneme çözme sayısı aynı teknikler kullanılarak 2 ye tamamlanır. Bu çalışma 14 gün devam ettirilir.

Lise 4 ve mezun öğrencileri için ise günlük birim deneme sayısı 4’e tamamlanmalıdır ve bu çalışmada 1 hafta sürdürülmelidir.

Dolayısıyla birim deneme sayısı tüm sınıflar için sonuçta 28’e tamamlanmaktadır. 10 birim denemenin sonunda yapılan toplam yanlış cevapların aritmetik ortalaması alınır. Yanlışların ortalaması 10 denemede çözülen toplam soru sayısın ortalamasının 10’a bölümünden çıkan sayıya eşit ya da küçükse bir de herhangi bir denemede 0 yanlış görülmüşse birim denemeleri 28’e tamamlamaksızın diğer birimin özet kısmına geçirilir. Eğer ortalama yeterli değilse aynı uygulama 20 birim deneme sonunda da yapılır. Olumlu sonuç alınamazsa, birim deneme sayısı 28’e tamamlanır. Birimlerle ilgili yapılacak çalışma toplam 10 birim için aynı şekilde tekrarlanır.

Birim denemelerden sonra özet çıkarmak söz konusu değildir.

Birimlerden sonra bölüm denemelere geçilir. Bölüm denemelerin en önemli farkı çıkan her yanlış cevap için 20 dakika çalışma süresi ayrılmasıdır. Bölüm denemeler, lise 4 ve mezun öğrencileri için günde 2 bölüm deneme,
lise 2 öğrenciler için 1 bölüm deneme,
lise 1 öğrencileri için 2 günde 1 denemeyle toplam 14 denemeye tamamlanır.

Bölüm çalışması da tüm bölümler için tekrarlanır. Çalışma tamamlandıktan sonra sıra kanat denemelere gelir. Kanat denemeler, lise 4 ve mezun öğrenciler için söz konusudur. Günde bir kanat deneme çözülür çıkan her yanlış cevap için 30 dakika çalışma yapılır. Kanat denemeler 7 ye tamamlanır 2 kanatta bittikten sonra sıra tam denemelere gelir.

Tam deneme aşamasına geçildiğinde sabit bölüm ile aktif bölüm birleşir. Tam denemeler sınavdan 3 gün öncesine kadar sürdürülmelidir. Tam denemelerde çıkan her yanlış cevap için alan içi 60 dakika alan dışı da 30 dakika çalışılmalıdır. Alan dışı boş soruları için herhangi bir çalışma yapılması gerekmemektedir.

7. Bu aktif bölüm biraz karışık gibi geldi bana sizde katılıyor musunuz bu görüşüme hocam?

Evet biraz karışık olduğu söylenebilir ama bunun sebebi bu bölümün teknik hesaplamaları içermesi.

Bir iki dinlemede hemen anlaşılması beklenmemeli biz dolunay eğitim merkezinde danışmanlık yaptığımız öğrencilere bu konunun hemen anlaşılmayacağını özellikle vurguluyoruz ve ekliyoruz:

‘Kervan yolda tamamlanır’; yani öğrenci, anladığı kadarıyla programı uygulamaya başlar. Zaman içerisinde görülen eksikliklerini tamamlayarak çalışmaya devam eder. Hatırlanacağı gibi sıfırlama programını bir ağaca benzetmiştik. Program ayrıca 3 boyutlu bir resme de benzetilebilir. Nasıl ki 3 boyutlu resme, tekniğine uygun bakamayan birisinin boş bir yüzey diye düşünmesi ve kendini haklı görmesi mümkünse sıfırlama programını da can kulağıyla da tekrar tekrar dinleyip, anlamaya çalışmayan birisi de bu program da bir şey yok diyebilir ve kendini haklı sanabilir.

8. Aktif bölümde, seçilen birim aracılığıyla bir birim dersin tamamı bütün olarak ele alınıyor. Neden konu çalışılmıyor da, bir birim dersi bütün olarak ele alıyorsunuz?

Konu yapılması gereken çalışma, zaten gerektiği kadar sabit bölümde vardır. Ayrıca aktif bölümde konu aracılığıyla sıfırlama yapmak hem çalışma süresini uzatır hem de fazla ayrıntıya girildiği için verimlilik düşer. Derslere konu çalışıp, konu testlerini çözen bir öğrencinin çözdüğü 20 kadar sorunun gerçek sınavdaki yeri 1-2 sorudur. Çözülen 20 soruya verilen yanlış cevapların sadece bilgi eksikliğinden değil, dikkatsizlik, işlem hatası, yanlış okuma, kodlama hatası, heyecan, heyecan, algılama hatası, zaman yetmezliği, soruya bakış mantığının yanlışlığı ve kapasite yetmezliği gibi de pek çok sebebi olduğu düşünüldüğünde yapılan değerlendirme sonucunda ‘ben bu konuda iyiyim’; ya da ‘kötüyüm’, gibi değerlendirmeler öğrencinin o konuyla ilgili gerçek başarısını gösteren ölçütlerden ne kadar uzak olduğu kolayca anlaşılır.

Konu çalışmaya devam etmenin sakıncalarından biri de şudur: YKS ye hazırlık dershanelerinde işin doğası gereği konular bütün bir yıla yayılır. Çalışma hiçbir öğrencinin durumuna bakılmaksızın yapılır. Konular en baştan alınarak anlatılır. Halbuki kendi başına çalışma yapan bir öğrenci aynı şekilde konuların zamana yayılmasını beklemekle yükümlü değildir. 180 soruluk bir bütün denemenin 60 sorusunu doğru cevaplayabilen bir öğrencinin kendisini sanki sıfırmış gibi değerlendirip konunun en başından başlayarak çalışma yapması YKS-ALES-TÖS-KPSS-DGS gibi vakit darlığının da yaşandığı sınavlar için biraz lüks sayılmaz mı?

Konu konu çalışamaya devam ederken gözden kaçırılan önemli gerçeklerden biri de şudur: Bütün konuların anlatımı tamamlandıktan sonra denemeler aracılığıyla eksik konularını gören dershane öğrencisine, eksiklerini giderebilmesi için yeterli vakit kalmamaktadır. Birim yoluyla, bir dersin konularına bütün olarak çalışmasında ise bu fırsat, çok daha önceden öğrencinin eline geçmektedir. Sıfırlama programında öğrenci eğer yapılabilecek bir şey varsa onu yapma yönünde etkili olabilecek bir zamana sahiptir.

Davut Aksoy

DEVAMI



1100 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın