• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam551
Toplam Ziyaret2607182

Gençler, süre tutmadan çalışın

13/12/2023

sinav-hazirlik

Gençler, süre tutmadan çalışın


LGS, TYT, AYT vb. sınav hazırlıklarında test çözerken süre tutulmalı mıdır?
Cevap çok net: HAYIR.


Süre tutarak test çözmenin, verimli çalışma ya da daha yüksek net çıkarmada olumlu tek bir etkisinden bahsedemezsiniz. Buna hemen karşı çıkanlar olacaktır “Zaman yönetimini öğrenmenin neresi yanlış?” diye. Bunun zaman yönetimi olmadığını siz de biliyorsunuz.


Çünkü bu sınavlar öğrenci seçmek için değil öğrenci elemek amacıyla yapılan sınavlardır ve ergen yaşlardaki gençlerin psikolojileriyle oynamaktadır. Süre kısıtlaması da bu eleme etkenlerinden biridir. Gençlerimizin üzerinden süre baskısını kaldırmalıyız. Çünkü süreyle hangi işi yaparsanız yapın insanın üzerinde belli bir stres yaratır. Sınav hazırlıkları için ise bu stres çok daha fazladır. Çünkü bizim gibi az gelişmiş ülkelerde sınav başarısı demek iyi bir iş kapısının açılması demektir. Bunla birleşince stres daha da büyür ve sınav öncesi ve esnasında odaklanma vb sorunlar yaşanmasına neden olur. Sonuç itibariyle hedeflenen başarıdan uzak ortalama ya da altında bir başarı ortaya çıkar. Olması gereken böylesine ilkel sınavların olmamasıdır ancak bu ayrı bir tartışma konusu.


Şimdi asıl konumuza dönecek olursak sıralama yaparak eleme yapan sınavlara hazırlık sürecinde süre tutarak soru çözmenin çıkarılacak net sayısına herhangi bir artısı yoktur. Belirli bir sürede hedeflenen sayıda soru çözerek gerekli netleri çıkarmanın amaçlandığı ve zamanla sınırlandığı bir sınavda zamanı göz ardı etmek olanaksızdır ancak bunu doğru yapmak sınav performansı açısından oldukça önemlidir.


İnsan hangi işi yaparsa yapsın yaptığı işi doğru, verimli ve zamanında bitirmek için belli bir ustalığa ulaşması gerekir. Bu da zamana yayılan ve ciddi bir olgunlaşma süreci geçiren yaşantılarla gerçekleşir. Yani deneyimlerle. Deneyim ise başlangıç seviyesinden başlayıp üst düzey becerilerin sıradanlaştığı bir gelişim yolculuğu demektir.


Nasıl bir ustanın bir işi bitirme süresinde aynı işi çıraktan bekleyemeyeceksek öğrencilerden de çalışmalarını süre tutarak yapmalarını bekleyemeyiz ki burada iddialı bir şey söyleyeceğim; emin olun bu sınavlara öğretmenleri sokun birçoğu süresinde tamamlayamayacaktır. Zamana yayılmış iyi bir planlama ve aşamalandırılmış kaynaklarla çalışan öğrenciler, zaten beklenen ustalığa doğal olarak ulaşacaklardır. Bu olmadan süre tutturmak sadece stres yaratacak kaygıya neden olacaktır.


Bu nedenle bırakın gençler yavaş yavaş sindire sindire çözsünler soruları. Zaten siz istemeseniz de onlar hızlı olmaları gerektiğini biliyorlar ve sınav esnasında buna göre kapasiteleri doğrultusunda maksimum performansı göstereceklerdir.


Çalışmaya başladıkları ilk aylarda bırakın süre tutmayı ortamlarında saat bile olmamalıdır. Zamanla süre devreye şöyle girmelidir:

Sınava çok az zaman kala hedeflenen sayıda soruyu ne kadar sürede çözdüklerine bakabilirler ve bu süreyi geliştirmek için nerede zaman kaybettiklerine odaklanabilirler. Ancak o test tam çözülmelidir. Süre bitti diye bırakılmamalıdır.


Emin olun öğrenciler stressiz ve kaygısız girdikleri sınavlarda daha başarılı olurlar.


Yıldırım Karakaş


Ders Çalışma Planları

 


Sınavlara Hazırlık Taktikleri -1

 

400 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın