matematikarge.com
English translation is below...
“Bilim deyince, onda hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin (kesin) olmasını ister; pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle ifade edilir. O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaklardır.” Mustafa Kemal Atatürk
ATATÜRK VE MATEMATİK
Atatürk 13 Kasım 1937 tarihinde Sivas'a gitmiş ve 1919 yılında bir lisede geometri dersine girmiştir. Atatürk “bu anlaşılmaz terimlerle bilgi verilemez. Dersler Türkçe terimlerle anlatılmalıdır.” Diyerek dersi Türkçe terimlerle anlatmıştır.
Atatürk 1937 yılında yayınlanan geometri kitabında ise kullandığı yeni terimleri ayrıntılarıyla açıklamış ve örnekler vermiştir. Bu kitap geometri öğretenlere ve öğrenenlere kılavuz olarak kültür bakanlığınca yayınlanmıştır.
Eski hali: Gaye Aşar'i Kat‘ ı Mükafti Ehram Menşur İhtisar Suret Mahrec Hatt- ı Mümas Müselles.
Yeni Hali: Açı Taban Beşgen Türev Kenar Köşe Kare Koni Çap Alan. Eski hali: Zaviye Kaaide Muhammes Müştak Dılı Re’s Murabba Mahrut Kutur Mesaha-i Sathiyye.
Yeni Hali: Bölen Bölme Bölüm Bölünebilme Çarpma Çarpan Çarpanlara Ayırma Çember Çıkarma Dikey. Eski hali: Maksumunaleyh Taksim Haric-i Kısmet Kabiliyet-i Taksim Zarb Mazrup Mazrubata Tefrik Muhit-i Daire Tarh Amudi.
Cümle örnekleri
Yeni Hali: Üçgenin alanı, taban uzunluğu ile yükseklik uzunluğunun çarpımının yarısına eşittir. Eski hali: Müsellesin sathı yatalay, dikeley zarbının müsavatına müsavidir.
Atatürk'ün yazmış olduğu Geometri kitabına ulaşmak için tıklayınız"Atatürk ve 19 Sayısı" başlıklı çalışma için tıklayınız
Our Great Leader and His Connection with Math
Turkey's great leader Atatürk went to Sivas in 13 November,1937. He went to a high school and attended a geometry lesson in 1919. He said, you can't teach geometry with theese nomials. You should tell geometry with Turkish nomials.
In 1937, he published a geometry book. And in this book, he explained the new nomials and gave examples about them.
This book became a guide for teachers and the learners of geometry.
Translated By: Rengin NOHUTCU
Hazırlayan: matematikkafe.com
etiketler: atatürk'ün geometri kitabı araştırma, atatürk'ün geometri kitabındaki terimler, atatürk'ün geometriye katkıları