bir yil neden 12 ay
matematikkafe.com


Bir Yıl Neden 12 Ay
Dünya güneşin etrafında 12 tur attığında başladığı noktaya gelmektedir.
(Video ve görsel olarak izlemek için: youtube.com/watch?v=QrJgig9hATw)
Herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan diğer bir yanıt şu şekildedir:
Ayların oluşumu Antik Roma dönemine dayanır. O zamanlar bir yıl Venüs, Mars, Terminus ve Luventus diye dört aya bölünmüştür. Ancak bu ayrım yetersiz görülür ve Sezar takvimde yeniden düzenlemeye gidilmesini ister. Bunun için Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e emir verir. Sosigenes şöyle bir çözüm üretir:
- 1 yıl 365 gün sürecek.
- Her yıldan 6 saat artacak ve 4 yılda bir artan bu saatler takvime 1 gün olarak eklenecek, böylece o yıl 365+1=366 gün olacak.
-366 gün ise 12 aya bölünecek. Fakat 366 tam olarak 12'ye bölünmediğinden ötürü 6 ay 30 gün, 6 ay da 31 gün olacak.
365 gün ise bu aylara şöyle dağıtılmış: 365 gün çeken yıllarda en son aydan düşülmesi sağlanmıştır. Tabii o zamanlar yılın son ayı Februarius yani Şubat, yılbaşı ise Mart'tır. Böylece Şubat ayı dört yılda bir 30 gün diğer yıllarda 29 gün olmuş. Sezar bir de doğduğu aya kendi ismini vermiş ve ismi Julius (July) olmuş. Daha sonra imparator olan Augustus da sonraki aya kendi ismini vermiş: Augustus
Ancak Sezar'ın ayı 31 gün çekerken, Augustus'un ayı 30 gün çekiyormuş. Bunun üzerine Augustus da emir vermiş. Yılın son ayından bir gün alın benim ayıma ekleyin diye. Böylece Şubat'tan 1 gün daha alınmış, o günden sonra Şubat ayı dört yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün, Sezar'ın ayı Temmuz ve Augustus'un ayı Ağustos da peş peşe 31 gün çeker olmuş.
Peki, günümüzde kullandığımız ayların isimleri nereden geliyor?
Yorumlar -
Yorum Yaz