Matematiği öcüye dönüştüren baskı! (Prof. Dr. Betül Tanbay)
...
Matematiğin ‘öcü’ye dönüşmesinin bir sebebi, ‘en önemli ders’ baskısı. Onu müzik dersi gibi düşünseydik, öğrenciler oyun, hobi gibi çok daha keyifle, tadına vararak yapabilirdi.
Oturmuş bir eğitim sistemimiz yok. Aileler de, hocalar da her şeyin devamlı değiştiği sistemde “Aman matematiği iyi olsun da, gerisinin zaten ne olduğu belli değil” havasına giriyor. Bu, matematiği daha baskılı, mecburi bir hale getirdi.
‘Zorlamadan dolayı zor’ oldu. Matematik belli ciddiyet, dikkat ve özen istiyor. Aslında çocuk ve genç, bu konsantrasyona çok açık. Bunu kapatan, eğitim sistemleri. Bizdeki sistem çoktan seçmeli sorular üzerine kurulu. Bu, matematiğin tüm varlığına aykırı. Çünkü matematikte en güzel şey soru üretmek ve ona cevap bulmaya çalışmak. Öte yandan, matematik öğrenilenlerin birikimi üzerine ilerliyor. Öğrencinin sevmediği hoca bir sene ders verse, anlamadığı bir şey olsa faturası ağır oluyor. O yüzden de zorlanabiliyor.
...
Matematiğin, felsefenin doğduğu yer bu ülke. Bugün Aydın, Didim, Milet dediğimiz yerde 2 bin 500 sene önce Thales yaşamış. Onun hakkında okumak bile bizi matematiğe çeker. Gençler Milet’e, Didim’e, Perge’ye gitsin, Aydın’daki Thales Müzesi’ni görsün, Matematik Köyü’nde kamp yapsınlar.
Öğrenmek, anlamak bir insanın gelişimi için en önemli şey. Matematik anlamayı geliştiren bir dal. Şu anda Türkiye’nin en büyük tehlikelerinden biri, vasatlaşma. Matematiği bunun ilacı olarak görüyorum. 1980’lerde Güney Kore, Türkiye gibiydi. Bugün bambaşka. Bunun en büyük sebebi, eğitime ve matematiğe yapılan yatırım.
Sınavlarda matematik soru tarzının değişmesi doğru olabilir. Ama her değişiklik uzun vadeli proje olarak görülmeli. Birden değiştirip önceki sisteme göre hazırlanmış öğrencinin karşısına çıkarılamaz. Eğitimde kurumsallaşamıyoruz.
Kaynak: hurriyet.com.tr/egitim/matematigi-ocuye-donusturen-baski-40930792