• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam0
Toplam Ziyaret2605236
Nevres Arif
adersyayin@gmail.com
ÇOCUK VE EVCİL HAYVAN
27/03/2021
 
Evcil hayvanınız var mı? Bu soruyu bundan on yıl önce sormuş olsaydık, mutlaka çok daha az kişi :”Evet var.” diyecekti. 
Ne mutlu bize ki şimdi bu sayı yeterince olmasa da artmış durumda.
 
Peki ya evcil hayvandan uzak duran aileler? Hala çok büyük bir kesim, evcil hayvandan uzak duruyor. 
 
Temel bahane: hijyen! Köpek ve kedi tüylerinin hastalık nedeni olduğuna dair yanlış inanç… Oysa düzenli veteriner kontrolündeki hayvandan insana hastalık bulaşmaz. 
İç-dış parazit aşıları yapılan hayvanın tüyleri de hastalık taşımaz. Ev hayvanından mikrop kapılsaydı, dünyadaki birçok ülkenin soyu tükenirdi! 
 
Örneğin İngiltere’de nüfusun üç katı kedi evlerde yaşamaktadır. Kişi başına üç kedi düşüyor demektir bu! Nedense o evlerde çocuk ve evcil hayvan yan yana yaşayabilmektedir.
 
Gelelim ikinci argümana. Mobilyalara zarar veriyor! Hayır, hayvana tırmalayacağı, çiğneyeceği alet edevatı alırsanız o da mobilyalarınızı rahat bırakır. Varsayalım bırakmadı, getirisi götürüsünden çok daha fazla. Nasıl mı?
 
Bütün bu can sıkıcı cümleleri boşuna kurmadık, değil mi?
 
Çocuklarımızın sağlığı için, hayvan beslemeye mecburuz.
 
Çocuk, gelişim için doğaya ihtiyaç duyar. Çocuklarda kişilik bozukluğunun nedenleri arasında en önde gelen etmendir doğadan soyutlanmak. Cam bir fanusun içinde yetiştirmeye çalıştığınız çocuk, ancak kavanozun içinde yetiştirilen fasulye kadar sağlıklı olur! 
 
Mikroplardan, bakterilerden uzak tuttuğunuz ölçüde çocuğun bağışıklık sistemi çöker. Bir gün o çocuğa doktor kontrolünde pislik yedirmek zorunda kalabilirsiniz ve bu konuda ciddiyiz. İlginç bir ironi değil mi, çocuğunuzu mikroptan koruyarak mikroba muhtaç hale getirmek! Belki de en çok bu nedenle çocuk ve evcil hayvan bir arada olmalıdır.
 
Çocuğun sağlıklı yetişmesi için yalnızca biyolojik olarak desteklenmesi de yeterli değildir. Ruhsal dengesi için de doğayla ilişki içinde olması şarttır. Hayvanla kuracağı duygusal ilişki; çocuğun rahatlamasını, kendini güvende hissetmesini ve empati duygusunu geliştirmesini sağlayacaktır. Başkalarının kendine davranışlarının anlamını kavrayacaktır. Hayvana sevgi göstermesini sağlayacağınız çocuk, başarılı bir birey olacaktır. Çünkü, çevresine değer veren bir kişinin her zor durumda destek göreceğini tahmin etmek de zor değildir. Tatlı dil, meselesi yani!
 
Kabul gören yani başarılı olmuş bireyler, hep bir evcil hayvanın olduğu evlerde büyümüştür. Ruhsal olarak dengeli, çevresindeki herkese ve her şeye değer veren bireyler olarak yetiştirilmişlerdir böylece. Anneleri, elinde çamaşır suyuyla dolaşan bilinçsiz annelerden değildir. Gerektiğinde çamurla oynayan, köpeği ya da kedisiyle uyuyan mutlu çocuklar olarak hayata başlamışlardır. 
 
Sorumluluk duyguları da gelişmiştir bu çocukların. Koşulsuz sevilmenin ne olduğunu anladıkları gibi, sevdikleri için dikkatli davranmaları gerektiğini de anlarlar.
 
İşte bu nedenle her çocuğun bir hayvanın koşulsuz sevgisine ihtiyacı vardır. Kendinizi ve çocuğunuzu doğadan soyutlarsanız, hem ruhsal hem de biyolojik olarak çürük çocuklara sahip olursunuz. Çocuklarınıza bu kötülüğü yapmayın.
 
Onlara çok çok seveceği ve beraber büyüyeceği bir arkadaş edinin. Doğanın bir parçası olduklarını unutmalarına izin vermeyin. Onların bir hayvan dosta ihtiyacı var ve bunun yerini başka hiçbir şeyle dolduramazsınız. Hele de bilgisayar başından kaldırmak istediğiniz bir çocuğunuz varsa!
 
Nevres Arif 


2215 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER - 26/03/2021
ÇOCUKLARA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER
KİTAPTAN SINAV YAPMAYIN SEVGİLİ ÖĞRETMENLER - 18/03/2021
KİTAPTAN SINAV YAPMAYIN SEVGİLİ ÖĞRETMENLER
BEYİN GÖÇÜ - 18/03/2021
BEYİN GÖÇÜ
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU - 18/03/2021
ÇOCUK KİTAPLARI, NİTELİK SORUNU