• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi17
Bugün Toplam641
Toplam Ziyaret2444905
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
Modern Matematik Masalına Son (1)
08/02/2020
matematikkafe.com

Sevgili Dostlar, Türkiye çok ilginç bir ülke, insanıyla, medyasıyla tam bir alem!
 
Önce medyasını ele alalım. Allah aşkına önce aşağıdaki haberi okuyun ve bir de medyanın attığı başlığa bakın. Ben, ‘’Modern Matematiğin şifresini çözdüm.’’ diye basın açıklaması yapıyorum. Habere bakarsanız ağzımdan ‘’Matematiğin Şifresini Çözdüğüme’’ dair bir kere bile söz çıkmadığı halde atılan başlıkta matematiğin şifresini çözdüğüm yazıyor. Böyle bir ifade bir doktorun tüm hastalıklarda uzman olduğunu söylemek kadar kadar saçmadır.  
 
Basın açıklamamda geçmeyen bir cümlenin manşete çekilmesi ikinci defa başıma gelmiyor. Daha önce de ilk kitabım ‘’Matematikle Barışıyorum’’ u tanıtan bir basın toplantısı yapmıştım. Orada da basın açıklamamda hiç söylemediğim halde manşet ‘’Çarpım Tablosunu Ezbersiz Öğreten Kitap’’ diye atılmıştı. Bu manşet üzerine bana ulaşan anne-babalara derdimi anlatıncaya kadar göbeğim çatlamıştı.
 
Medya ayağı böyle. Olayın bir de toplumumuz ayağına bakalım. İnsanlar yıllardır ‘’Modern Matematik’’ten şikayet eder. Ben de onun şifresini çözdüm diye haber yapıyorum. Bir Allah’ın kulu çıkıp ta ‘’Hocam ciddi mi, bizimle dalga geçmiyorsun değil mi?’’ demedi.
 
Zaten ben de bunu bildiğim için konu ile ilgili yıllar önce 3 bölümlük bir yazı dizisini hazırlayıp siteme koymuştum. ’’Modern Matematik’’ ile ilgili üç bölümlük yazı dizisini sizlere arz ediyorum. Yani çözüp çözmediğime dair hakemlik yapacaksınız.
 
Önce modern matematikle ilgili yaptığım basın açıklamamı, sonra da bu konuyla ilgili Lise matematik öğretmeni ve eğitimci yazar Muyesser Saka Hocamın yazısını okuyacaksınız …
 
MATEMATİĞİN ŞİFRESİNİ ÇÖZDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ!
 
(Palavra, ben asla böyle bir şey demedim.) Gerçek manşet ’’MODERN MATEMATİĞİN ŞİFRESİNİ ÇÖZDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ’’ olacak.
 
ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir`de emekli matematik öğretmeni Necip Güven, modern matematiğin şifresini çözdüğünü söyledi.
 
Necip Güven, çarpma öğretiminde `sarmal yöntem` adıyla sisteme çözüm getirdiğini açıklamıştı. Güven, bu kez de `modern matematiğin` şifresini çözdüğünü ileri sürerek, "Geliştirmiş olduğum öğretim yöntemleriyle modern matematiği anlattığımızda anlatılan konunun mantığını köydeki Hasan amca, mutfaktaki Ayşe teyze de anlayabilecek.
 
Bu yöntemlerle normal zekâya sahip bir insan bir küme problemini rahatlıkla anlayabilir ve çözebilir. Bu konuda şüphesi olanlara her ortamda tezimizi ispat etmeye hazırım.
 
 
Modern Matematik Masalı! (1)
 
Sevgili Matematiği Sevdiren Adam Sitesinin Dostları, Müyesser SAKA ismi, bana matematiği araştıran,sorular soran,sorgulayan aldığı bilgileri daha önce öğrendikleri ışığında sentez ve analizler yapan, matematiğin statik bir bilim değil dinamik bir bilim olduğunu hatırlatan saygıdeğer bir eğitimciyi hatırlatır. Aşağıda Müyesser SAKA hocamızın çok güzel bir yazısını okuduktan sonra yazısının aşağıdaki bölümünden alıntı yaparak hocamızın ne kadar haklı olduğunu ortaya koymaya çalışacağım.( Necip GÜVEN )
 
``Aritmetiğin dört temel işlemi vardır. Bunlar toplama, çıkarma, çarpma ve bölmedir. Bu dört temel kural yaşamın her safhasında geçerliliğini yitirmez. Okullarımızda birkaç yıldan beri matematik dersleri öğretim programları Modern Matematik adıyla okutulmaktadır. Neden Modern Matematik denildiğini bir türlü anlayamıyorum. Tüm öğrenciler, veliler buna tepki gösteriyor. Tepkinin en fazlası ise "çocuklarımız dört işlemi öğrenemiyorlar" savınadır. Oysa bu sav tümüyle yanlış. Dört işlem de öğretiliyor yaşam için gereksinim duyulan tüm konular da. 
 
Öğrencinin sınıfları değiştikçe konuları da değişecektir. Matematikte gelişerek devam edecektir. Her şeyden önemlisi içinde yaşadığımız dünyada bilim, teknik geliştikçe bizde bu değişime ayak uyduracağız. Değişimleri eğitim yaşantımıza uygulamak zorundayız. Dün 20. yüzyıldı bugün 21. yüzyıl. Dün daktilo ile yazıyorduk, bugün bilgisayarla ve dünya parmaklarımızın ucunda. Eğitimci Yazar Matematik Öğretmeni Müyesser SAKA 
 
Modern Matematik Masalı!
 
Osman, bir parkta bankın üzerinde dalgın dalgın oturmaktadır. Yanına ak saçlı ve ak sakallı bir dede gelir. Osman`ın dalgın ve düşünceli halini gören ihtiyar:
 
-- Hayrola evlat ne bu düşünceli halin, canını sıkan bir olay mı oldu?
 
-- Boşver dede, sen anlamazsın!
 
--  Söyle bakalım anlamayacağım şey neymiş çok merak ettim!
 
-- Sen anlamazsın dedim ya!
 
-- Evlat, şimdi merakım daha da arttı, söyle de hiç olmazsa merakımı gidereyim!
 
-- Matematikten bir proje ödevi almıştım ama tüm araştırmalarıma rağmen önemli bir şey bulamadım.
 
-- Konu neydi evlat ?
 
-- Modern matematik konularına hayatın içinden örnekler bulunuz.
 
-- İnternetten araştırmadın mı?
 
-- Araştırdım.
 
-- Eeeeeeee, ne buldun?
 
-- Bol, bol küfür.
 
-- Anlamadım!
 
-- Bol, bol küfür buldum diyorum.
 
-- Bunun konuyla ne ilgisi varmış evlat.
 
-- Öğrenciliğinde modern matematik yüzünden matematikten başarısız olan öğrenciler modern matematik hakkında ağza alınmayacak küfürler savurmuşlar.
 
-- Modern matematiğin ne suçu varmış evlat?
 
-- Dede, sence yok mu yani 
 
-- Tabii ki yok evlat.
 
-- Sen nerden biliyorsun?
 
-- O uzun hikaye evlat.
 
-- Dede, hem kafamı karıştırıyorsun hem de nedenini sorunca o uzun hikaye diyorsun.
 
-- Ben sana en iyisi bir masal anlatayım.
 
-- Dede, sen boşver masalı. Bir bildiğin varsa anlatta öğrenelim.
 
-- İyi ya! Benim de anlatacağım masal da bu konuyla ilgili.
 
-- O zaman masalı hemen anlatmaya başla da beni meraktan çatlatma.
 
-- Tamam evlat, başlıyorum masalı anlatmaya.
 
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde bir ``Ezberistan`` denen bir ülke varmış. Bu ülkenin büyükleri diğer insanların ezberlenmesi için şiirler, makaleler yazarlarmış.
 
Bu şiirler ülkedeki çocuklara ezberletilir, ezberleyenler ödüllendirilir, ezberleyemeyenlere de aptal muamelesi yapılırmış. Siyasetçilerin eline de siyasetle ilgili makaleler verilir, bunları ezberledikten sonra siyaset yapmaları istenirmiş. Rollerini en iyi ezberleyip en az yanlışı yapanlar parsayı toplarmış.
 
Bu ülke de ezber o kadar revaçta imiş ki mantık ve düşünce gereken matematik dersi bile ezbere öğretilirmiş. Bu yüzden bir çok çocuk açmamış gül goncası misali daha yeteneklerini gösteremeden solup gidermiş. Bazı ezbere karşı çıkma girişimleri de ``Büyüklerimiz bizim için en iyisini düşünmüştür. Sen ne oluyorsun da sorular sorup insanların kafasını karıştırıyorsun diyerek daha derdini anlatamadan susturuluyormuş.``
 
Bu ülkenin büyükleri için EZBER bir yaşam biçimi haline gelmiş. Gel zaman, git zaman hayat devam ederken EZBERİSTAN ülkesinin matematik programlarında değişikler yapılmış. Yuvarlak, yuvarlak çizgiler ve bu çizgilerin içinde rakamlar ve harfler yazıyormuş. Matematikçiler, ezberciliğe o kadar alıştırılmışlar ki ``Efendim, bu konu nereden çıktı, niçin programa dahil edildi diye sorma ihtiyacı duymamışlar. (Sormak isteyenleri de) Susss, büyüklerimiz en iyisini bilir, bize düşen görev ezberlerimize çalışmak diyerek.`` susturmuşlar.
 
Tam okullara giderken birisi ``Arkadaşlar, iyi de öğrenciler bu konu ne diye sorarsa ne diyeceğiz. Okullara gitmeden bunun bir adını koyalım demişler. Bu konuya ad koymak için bir çok kişi görüşünü söylemiş ama bu görüşler itirazlarla karşılaşmış. O sırada arkalardan bir kişi ``Modern Matematik`` olsun diye bağırmış.
 
Herkes sesin geldiği yöne doğru bakmış. Arkadaki ses konuşmasına devam etmiş. Hepimiz bu konuda kurs gördük, bu işin ne olduğunu neye yaradığını tam olarak anlayan var mı? Varsa, kalksında bize anlatsın .`` demiş.
 
Hiç parmak kalkmayıca sözlerine ``Gördünüz mü, kimse anlamamış ama biliyorsunuz ki görev kutsaldır; elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız. Ben neden anlayamadığımızı anladım galiba...Bu konu modern bir konu onun için bunun adı ``Modern Matematik`` olsun.`` demiş. Salondan bir alkış tufanı kopmuş. Bravooooooo, harikaaaaa, çok güzeeeeel!
 
Herkes matematiğe yeni giren konuya güzel bir ad bulmanın memnuniyetiyle okullarına dönmüşler. Çocuklara dillerinin döndüğünce anlatmışlar, konu ile ilgili formülleri de ezberletmeye çalışmışlar. Öğretmenim bu formül neden böyle diyenlere ``Soru istemiyorum, formül öyle olduğu için öyledir.`` demiş fakat beden diliyle de ``Nerden çıktı bu bela, öğrencilere de mahcup oluyoruz.`` diyormuşlar.
 
Bu durum öğrencilerin de gözünden kaçmıyormuş. Birbirlerine ``Gördün mü, bu Modern Matematik ne kadar zormuş. Öğretmenimiz bile bize anlatırken burcu burcu terliyor: `` diyorlarmış. Bu durum zamanla bir masal haline gelmiş. Anneler, babalar çocuklarını ``Öcüüüüüüü, Modern Matematik geliyoooooooooooo! `` diye korkutmaya başlamışlar.
 
Bu masal anlatıla anlatıla nesilden nesile, kulaktan kulağa yayılıp günümüze gelmiş.
 
-- Eeeeee dede, bu masal gerçek değil mi yani?
 
-- Evet, gerçek değil sadece bir masal.
 
-- Yani, aslında Modern Matematik diye bir şey yok mu diyorsunuz?
 
-- Evet, modern matematik diye klasik matematik diye bir ayrım yanlıştır. Matematik günlük ihtiyaçlarda doğmuş ve yeni ihtiyaçlara göre sürekli değişim halinde olan bir bilim dalıdır.
 
Modern Matematik saçmalığını daha güzel ortaya koymak için 40-50 yıl geriye gidelim.
 
* Köylerde ulaşım eskiden at, eşek, katır gibi araçlarla sağlanıyordu. Şimdi onların yerini Modern Eşekler olan araçlar aldı. Sen hiç ``Arkadaş, bizim zamanımızda bu Modern Eşekler yoktu, ben bu eşeğe binmem.`` diyen bir yaşlıyı gördün mü?
 
* Eskiden köylerde tarlalar öküz ve at gibi hayvanların çektiği Sabanlarla sürülürdü. Şimdi traktörlerle sürülüyor. ``Çocuklar, bizim zamanımızda bu modern Öküzler yoktu, ben tarlayı Modern Öküzle süremem. `` diyen bir köylüyü gördün mü ? .....
 
* Çocuklar, kusura bakmayın çamaşırı elle yıkamayı ben ninemden böyle gördüm. Çamaşırı bu Modern Yıkayıcı ile yıkayamam.`` diyen birini gördün mü?
 
* Çocuklar, bizim çocukluğumuzda sesimizi duyurmak için avazımız çıktığı kadar bağırırdık. Ben Modern Bağırtacı kullanamam.`` diye cep telefonu reddeden bir babayı gördünüz mü ?
 
-- Eeeeeeee, dede! Adına Modern Matematik denen merete hayatımız neresinde rastlıyoruz?
 
-- Önce ağız alışkanlığından vazgeç. Matematiğin moderni, klasiği yoktur. Daha iyi anlaman için ben de Modern Matematik diyeyim bari. O meret hayatın her yerinde mevcuttur. Hatta çok yakınımızda, evimizde, ailemizde ...
 
-- Nasıl yani?
 
-- Sana kendi ailemden örnek vereceğim. Ben yağız bir delikanlı, ninen de dünyalar güzeli bir kızdı. Onu bir gün çeşme başında gördüm ve aklım başından gitti. Ninenin ailesi ile hiç bir akrabalığımız yoktu. Yani iki aile AYRIK Küme idi. Anneme durumu anlattım, babamla birlikte nineni istetmeye gönderdim. Babası baştan biraz nazlandı ama araya girenlerin ikna etmesiyle kabul etti ve ninenle evlendik. Yani ayrık iki kümeyi birbirine kesiştirdik. İkimiz aynı anda iki tarafın aile kümesinin ortak elemanı olduk . 
 
Allah bize 5 çocuk verdi. Şimdi bu çocuklar benim ailemin mi, yoksa ninenin ailesinin mi torunudur?
 
-- Tabii ki iki tarafında torunu olur.
 
-- Gördün mü?
 
-- Daha sonra?
 
-- Daha sonra en büyük oğlumu evlendirdik. Onun da 3 tane çocuğu oldu. Şimdi oğlum, gelinim ve torunlarım hangi kümeyle akrabadır?
 
-- Tabii ki üç küme ile de akraba olur. . Oğlum evlendiği ailenin damadı. Gelinimiz de hem kendi ailesine hem de eşinin anne ve baba tarafına akrabadır.
 
-- Gördün mü?
 
-- Dede, diğer konuların da böyle mantıklı bir açıklaması var mı?
 
-- Nerde matematik varsa hemen yanı başında mantık vardır. Mantık, matematiğin en yakın arkadaşıdır, evlat.
 
-- Sen neymişsin be dede! Seni dinliyorum anlat, anlat!
 
-- Evlat, şimdilik bu kadar yetsin. Başka bir gün kaldığımız yerden devam ederiz.
 
-- Teşekkür ederim dedeciğim, gelecek hafta aynı yerde buluşuruz. Gelecek haftayı şimdiden iple çekmeye başladım bile.
 
-- Hoşça kal oğul!
 
-- Güle, güle dedeciğim!
 
Necip GÜVEN 


957 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR! - 21/04/2024
MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR!
GEÇİM DENKLEMİ! - 14/04/2024
GEÇİM DENKLEMİ!
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER! - 27/03/2024
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER!
POPÜLER MESLEKLER MASALI - 06/03/2024
POPÜLER MESLEKLER MASALI
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ! - 28/02/2024
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ!
HER ŞEY BİZDE BİTER! - 21/02/2024
BENDE, SENDE NE VAR Kİ, HER ŞEY BİZDE BİTER!
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR? - 19/02/2024
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR?
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR - 15/02/2024
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR
BEKLE BUĞDAY TANESİ - 10/02/2024
BEKLE BUĞDAY TANESİ
 Devamı