• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam88
Toplam Ziyaret2442180
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
EĞİTİM SİSTEMİMİZ GELECEĞİMİZİ DİNAMİTLİYOR!
02/04/2020

eğitim sistemi ve gelecek

ANKARA BÜROSU (1 Nisan 2005 Basın )
 
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ziya SELÇUK, eğitim sisteminin yüzde 100 reforma ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "Eğer kısa süre içinde bu reformu yapamaz isek 15-20 sene sonra bağımsızlığımız tehlikeye girecek. Bu konu Türkiye`nin var olup olmama meselesidir. dedi.
 
Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Ziya Selçuk, matematikten tutun da yabancı dil eğitimine kadar bütün derslerde çocukların ezbere dayalı bir eğitimden geçtiğine dikkat çeken Selçuk, sistemin, okuduğunu anlamakta zorlanan insanlar yetiştirdiğini söyledi.
 
Yabancı dil eğitiminde ise tam bir fiyasko yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Selçuk ‘’İlköğretimin 4. sınıfından itibaren çocuklarımızın 1.200 saat İngilizce dersi alıyor. Ancak basit bir cümleyi dahi kuramıyorlar. Ürün sıfır. Her yıl böyle oluyor ama her nedense 60 yıldır bu sisteme ısrarla devam ediliyor. Ancak şizofren bir toplum bunu yapar.’’dedi.
 
Sistemin çocukların zihinsel gelişimini sağlamak bir tarafa körelttiğini dile getiren SELÇUK, "dünyanın hiç bir tarafında gelecek nesillerin zihinleri köreltilsin diye bu kadar milli servet harcayan başka bir ülke yoktur" şeklinde konuştu.
 
Kısa adı ESAM olan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi`nin Çarşamba sohbetlerininde konuşan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof Dr. Ziya SELÇUK çarpıcı açıklamalarda bulundu. Her hükümet değişiminde eğitim sisteminin de değiştiği yönündeki iddiaları kabul etmediğini belirten SELÇUK,
 
Cumhuriyetten bu yana eğitim sisteminin hiç değişmediğini söyledi. Sistemin alt yapısında zaman zaman bazı değişikliklerin yapılması yapısal anlamda bir değişikliğin yapıldığı anlamına gelmediğini vurgulayan SELÇUK, sistemin yapısal bir reforma ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.
 
Özellikle AB ülkelerinde her 10 yılda bir eğitim sisteminde reformlar yapılırken Türkiye`nin bu değişime sürekli olarak duyarsız kaldığını bildiren SELÇUK, sistemin sağlıklı nesiller yetiştirmek bir tarafa zihinleri tamamen körelttiğine vurgu yaptı.
 
İlköğretimde verilen derslerin çocukların gelişimi ile tezatlık içerdiğini söyleyen SELÇUK, şöyle konuştu: "Daha zaman kavramını tam olarak içselleştiremeyen çocuklara Orta Asya tarihini anlatıyoruz. Ezbere dayalı, her şeyi bir anda öğrenmesini istiyoruz.
 
Bu anlayış 1960`lı yıllardan bu yana devam ediyor. 1968`in sonlarında sistemde kısmi olarak bir değişime gidildi. Bu değişimi yapanlar, `nasıl olsa ilkokuldan sonra eğitime devam edilmiyor o zaman bu 5 yıl içinde her şeyi verelim` anlayışı ile müfredatı ağırlaştırdılar. Ancak her nedense bu müfredata halen devam ediliyor.
 
Sekiz yıllık kesintisiz eğitim sisteminde de sadece yıl sayısı artırıldı. Zihinleri körelten müfredatla ilgili bir değişiklik yapılmadı. Bu sistem bırakın çocuklarımızı geliştirmeyi zihinlerini köreltiyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yoktur."
 
Ekonomik gelişme ile eğitimin birebir irtibatlandırılması gerektiğine dikkat çeken SELÇUK, BM insani gelişme endekslerinde Türkiye`nin 120-130`uncu sıralarda bulunduğunu ifade etti. AB ülkelerinde devlet bir çocuğun eğitimi için yılda 6 bin dolar harcarken, Türkiye`de bu rakamın sadece 380 dolar olduğunu dile getiren Ziya SELÇUK, Türkiye`de eğitimin bilimin bir nesnesi olamadığını ancak sürekli ideolojilerin malzemesi olduğunu bildirdi.
 
( * )KAYNAK: 1 Nisan 2005 Basın
 
EĞİTİM SİSTEMİMİZ DEĞİŞMELİ Mİ?
 
Bir eğitimci olarak bu soru bana sorulsa duruma göre değişmemeli veya değişmeli diye iki farklı cevap verirdim.
 
Çünkü getirilmek istenen yeni sistem şu anda uygulanan ezberci eğitim sistemin bir benzeri ise bu yeni sistem eğitimcilerin ve toplumun kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. Tabii ki bir eğitimci olarak böyle bir sisteme hayır derim.
 
Ama önerilen yeni sistem, günümüzün şartlarına ve öğrenci psikolojisine uygun ise yeni sistemi seve seve kabul ederim.
 
Daha iyi anlaşılması için konuyu bir de metafor yardımı ile anlatayım. Oğlum bana ''Baba, elindeki o tuşlu takoz telefonu bana ver. Ben sana başka marka tuşlu takoz telefon bulayım.'' dese, ''Oğlum, benimle kafa mı buluyorsun, git işine!'' derim.
 
Ama ''Baba, elindeki bu tuşlu takoz telefonu ver. Ben sana mağazadan son model akıllı telefon alayım.'' dese o zaman işler değişir ve teklifini seve seve kabul ederim.
 
Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk beyin fikirlerini 2000'li yıllardan tanırım. Talim Terbiye Kurulu Başkanı olduğu yıllarda eğitim sistemimizin fotoğrafını çekmiş 1 Nisan 2005 yılında yaptığı basın açıklamasında eğitim sistemimizin tüm sorunlarını ortaya koymuştu. Yaptığı basın açıklamasında ''BU EĞİTİM SİSTEMİ GELECEĞİMİZİ DİNAMİTLİYOR!'' diye feryat ediyordu.
 
Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Hoca'ma çok güveniyorum ama çevresinde ona ayak uydurabilecek çalışma arkadaşı var mıdır, onu bilmiyorum.


588 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR! - 21/04/2024
MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR!
GEÇİM DENKLEMİ! - 14/04/2024
GEÇİM DENKLEMİ!
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER! - 27/03/2024
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER!
POPÜLER MESLEKLER MASALI - 06/03/2024
POPÜLER MESLEKLER MASALI
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ! - 28/02/2024
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ!
HER ŞEY BİZDE BİTER! - 21/02/2024
BENDE, SENDE NE VAR Kİ, HER ŞEY BİZDE BİTER!
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR? - 19/02/2024
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR?
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR - 15/02/2024
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR
BEKLE BUĞDAY TANESİ - 10/02/2024
BEKLE BUĞDAY TANESİ
 Devamı