• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam597
Toplam Ziyaret2394289
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
Ezbersiz Çarpma Öğretimi! (1)
27/02/2020
matematikkafe.com

Beş Duyu İle Ezbersiz Çarpma Öğretimi (1)

CARPIM-TABLOSU-EZBERi-OLDU

Bir ve ikinci bölümde anlatacağım ''Ezbersiz Çarpma Öğretimi'' sistemleri hiç bir yerden alıntı değildir. Matematik, eğitim alanına yaptığım araştırmalar ve 25 yıllık ilk okul öğretmenliğim sırasında edindiğim tecrübeler ışığında oluşturduğum bir çalışmadır.
 
Çarpım Tablosu, işitsel, görsel ve dokunsal ağırlıklı öğrencilerden oluşan öğrencilerden yalnızca işitsellere hitap ettiği için görsel ve dokunsal olan bir çok öğrenci çarpım tablosu ezberi altına ezildi.
 
Öğretmenlik hayatımda kafama takılan sorulardan bir kısmının cevabını okuduğum kitaplarda buldum. Kitaplarda cevabını bulamadığım bazılarının da cevabını hayatın içinde buldum.
 
Mesela okullarda ezilip, büzülüp ''Hababam Sınıfında''ki öğrencilerin rolüne bürünen bu bücürler, internet kafelere gidince neden birden bilgisayar canavarına dönüşüyorlardı. 
 
Cevabı çok basit, matematik ve çapım tablosunun öğreniminde yaşanan sorunlarda çocuklarımızın hiç suçu yoktu. Tüm suç, bizlerin hala değiştirmemekte ısrar ettiğimiz Ezberci Eğitim sistemindeydi...
 
Demek ki çocuklarımız yalnız kulağa hitap eden eğitim sisteminde başarısız olurken; beş duyuya hitap eden bilgisayar oyunlarında çok başarılı oluyorlardı.
 
O zaman da ben de çarpım tablosu öğretiminde beş duyuya hitap eden projeler geliştirmeliydim. Bu duygu ve düşüncelerle daha önce uyguladığım projeleri daha da geliştirerek bu günlere ulaştım.
 
Matematik ve çarpım tablolarında geliştirdiğimiz projeler bunlarla sınırlı kalmayacak. Matematik Kafe olarak ilerki zamanlarda daha güzel projelere imza atacağız.
 
MATEMATİK KAFE'Yİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ!


ÇARPMA İŞLEMİNE GİRİŞ

Çocuklar, yüzyıllar önce matematikçiler ve insanlar matematikte yalnız toplama ve çıkarma işlemini kullanıyorlarmış. Daha sonra matematik üzerine kafa yoran bazı düşünürler eşit toplamalarda çarpma işlemini, eşit paylaştırmalarda bölme işlemini bularak bizlere matematik işlemlerinde kolaylıklar sağlamışlardır. Eğer matematikçiler bu buluşları yapmasalardı bu gün çok kolay yaptığımız alış-verişler çok yavaş yürüyecekti.

Mesela barkod okuyuculu bir markete gidip 9 tane fiyatı aynı çikolata aldığınızda, kasadaki görevli bir çikolatayı barkota okutup çarpı ve 9 rakamlarına basarak borcunuzu söyler. Ama fiyatları farklı 9 çeşitli ürün aldığınızda ürünlerin hepsini tek tek barkod okuyucudan geçirir. Bu yüzden çarpmaya ''Eşit Sayıların Hızlandırılmış Toplaması'' da diyebiliriz.

YEDİLERE KADAR ÇARPIM TABLOSUNU BEŞ DUYU İLE ÖĞRENME!


MALZEMELER: 40 tane metal 1 (bir) lira, 10 tane kağıt 5 (beş) lira.

A - İKİŞER ÇARPIM TABLOSU:

Ali, Ayşe veya sınıftan seçilen bir öğrenciyi tahtaya çıkararak uygulamalı olarak şöyle bir senaryo geliştirebiliriz.

İKİLER ÇARPIM TABLOSU: Ayşe ikinci sınıfa giderken babası Ayşe'ye günlük 2 Lira harçlık vermektedir. Ayşe de harçlıklarını 10 gün biriktirmek istiyor. Birinci gün 2 Lirası olan Ayşe'nin ikinci gün kaç lirası olur. Her gün için Ayşe'ye 2 Lira verilecek. Her gün için verilen para hem toplama hem de çarpma işlemi ile gösterilecek.

Çarpma işlemi toplama ile birlikte verilince 2+2+2+2+2+2+2+2+2=18 ile 9X2=18 işleminin aynı olduğunu farkeder ve çarpma işleminin önemini kavrar.

Böylelikle hem çarpmanın eşit toplama olduğu, hem de hayatımızı kolaylaştırdığı bir işlem olduğunu kavrar.

ÜÇLER ÇARPIM TABLOSU: Ayşe üçüncü sınıfa geçince harçlık 3 Liraya çıkacak ve aynı ikilerde olduğu gibi her gün aldığı paranın 10 günde ne kadara yükseldiğini hem toplama hem de çarpma ile göstereceğiz.

DÖRDÜNCÜ ÇARPIM TABLOSU: Dördüncü sınıfta harçlık 4 Liraya çıkacak ve harçlıklar 10 gün biriktirilecek. 2 ve 3'lerdeki işlemler aynen tekrar edilecek.

BEŞLER ÇARPIM TABLOSU: Beşlerde kağıt beş Lirayı kullanmayı uygun buldum. Çünkü altışarları öğretirken altı tane 1 Lira yerine, 1 tane kağıt 5 Lira + 1 tane metal 1 Lira ilave edince saymak daha kolay ve mantıklı geldi bana...

PARALARLA ÇARPMA ÖĞRETİMİNİN BÖLMEDE FAYDASI

A - İkilerde Kullanma: Günlük harçlığı 2 Lira olan Ayşe'ye babası 12 Lira verdi ise Ayşe'ye kaç günlük harçlığını peşin vermiştir?

B - Babası günlük harçlığı 3 Lira olan Ayşe'ye 21 Lira verdiğine göre babası Ayşe'ye kaç günlük harçlık vermiştir?

Buna benzer bölüştürme sorularında ikişerli çarpım tablosunu öğretiyorsak paralar ikişerli guruplara ayıttırılarak kaç günlük harçlık verildiği buldurulur.

Üçer çarpım tablosunda buna benzer gruplamalar üçer üçer, dörder çarpım tablosunda dörder dörder guplamalar yaptırılarak bulurulur.

Örnek. Günlük harçlığı 3 lira olan Ayşe'ye babası 21 lira veriyor. Babası Ayşe'ye kaç günlük harçlık vermiştir?

Günlük harçlığı 4 lira olan Ayşe'ye babası 32 lira veriyor. Babası Ayşe'ye kaç günlük harçlık vermiştir?

Daha sonra Ayşe'ye parayı verip kaçarları öğretiyorsanız sorduğunuz kadar Lirayı verip harçlıklara ayırmasını isteyin. Böylelikle öğrenme beş duyu ile eğlenceli ve kalıcı olur.

Bu uygulamayı oyun haline getirip tahminlerde bulundurun. Yanlış cevaplara kızmayıp, tahmin yapmaya teşvik ediniz.

Çocuğunuz her zaman ille de doğru cevabı vermesini beklemeyin. Sporculara gösterdiğiniz anlayışın birazını da çocuklarınıza gösterin.

* Bir kaleci hiç bir zaman her şutu önleyemez!

* Hiç bir zaman futbolcuların her çektikleri şut gol olmaz!

* Hiç bir basketbolcunun her atışı sayı olmaz!

* Hiç bir voleybolcunun her vuruşu sayı olmaz!

* Bir avcı her attığını vuramaz!

O halde öğrencilerin de her çarpmanın sonucunu her zaman doğru tahmin etmesi, her problemi her zaman doğru çözmesi beklenemez.

HATA YAPMAK UTANILACAK BİR DURUM DEĞİLDİR!

* Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni! (Orhan Gencebay Şarkısı)

* Cesaretimi kaybetmiyorum; çünkü vazgeçiren her yanlış girişim ileri doğru atılmış yeni bir adımdır. (Thomas EDİSON)

* Bazı hataları erken yapmanın hayatımıza çok yararları olacaktır. (Thomas HUXLEY)

* Hiç hata yapmamış adam, yeni bir şey denememiştir. (EİNSTEİN)

* Kusursuzluğu değil başarıyı hedefleyin. hata yapma hakkınızdan hiçbir zaman vazgeçmeyin. yoksa yeni şeyler öğrenme ve hayatta daha ileri gitme yeteneğinizi kaybedersiniz. (BURNS)

* Başarı merdivenlerini hata üstüne hata yaparak tırmandım (Mae WEST)

* Hatalar, dolu bir hayat için ödediğimiz bedeldir. (Sophia LOREN)

* Aldanmak, yanılmak insana özgüdür. (THEOGNİS)

* Başarıyı hedef alın, mükemmel olmayı değil. yanlış yapma hakkından vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni seyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. unutmayın, mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. insan olduğunuzu hatır-- layarak korkularınızı göğüsleyin, daha mutlu ve daha etkili bir insan olursunuz... (David M. BURNS )

* Kendini yetersiniz gören insan tereddüt içinde beklerken, girişimci insan hata yapmaktan korkmadığından daha üstün hale gelir. (Henry C. LİNK )

* Başarılı bir insan hatalarından faydalanır ve farklı bir şekilde tekrar dener.(Dale Carnegie)

* Kolay değil, ama hatalar yapmaya hazır olmanız gerekiyor ve hataları ne kadar önce yaparsanız o kadar iyi. (Jane Pfeiffer)

* Hata yapmayan, hiçbir şey keşfedemez. (Samuel Smiles)

ÇARPMADA DEĞİŞME ÖZELLİĞİNİ KAVRATMA!

İki öğrenciyi tahtaya çıkararak birisine 9 tane 2 lira verir ve tahtaya 9 X 2 = ? yazarsınız.

Diğer öğrenciye de 2 tane 9 Lira vererek 2 X 9 = ? yazarsınız. Sonra da sınıfa hangi arkadaşınıza daha çok para verdim diye sorarsınız.

Öğrenciler parmak kaldırarak görüşlerini sorulur. Daha sonra iki öğrenciye de ellerindeki paralar saydırılır. Bu tür bir kaç uygulamadan sonra sonucun aynı olduğunu söyleseler de, ne olu ne olmaz , bir yanlışlık olmasın diye diğer uygulamalarda da iki öğrencinin ellerindeki paraların aynı olduğunu ikisine de saydırarak buldurun ve ikisinin de çarpım tablosu olarak sonuçlarını karşılarına yazınız.

Yukarıdaki işleme benzer uygulamalar yaparak 6X3 = ? 3X6 = ?, 7X4 = ?
4X7 = ? , 9X4 = ? 4X9 = ? , 3X5 = ? 5X3 = ? , 8X3 = ? 3X8 = ? bu çarpmalar ve benzeri çarpma uygulamaları ile çarpmada değişme özelliği pekiştirilir.

BU ÇALIŞMA, İLERDE MATEMATİK KAFE OLARAK BASTIRMAYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ ''EZBERSİZ ÇARPMA ÖĞRETİMİ VE DÖRT İŞLEM'' KİTABINDAN ALINTILANMIŞTIR.

MATEMATİK KAFE OLARAK, KARANLIĞA KÜFRETMEK YERİNE ARD ARDA MUMLAR YAKARAK MATEMATİK ALANINDAKİ KARANLIKLARI AYDINLATACAĞIZ:

MATEMATİK KAFE'Yİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ!

Devamı



3356 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER! - 27/03/2024
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER!
POPÜLER MESLEKLER MASALI - 06/03/2024
POPÜLER MESLEKLER MASALI
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ! - 28/02/2024
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ!
HER ŞEY BİZDE BİTER! - 21/02/2024
BENDE, SENDE NE VAR Kİ, HER ŞEY BİZDE BİTER!
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR? - 19/02/2024
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR?
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR - 15/02/2024
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR
BEKLE BUĞDAY TANESİ - 10/02/2024
BEKLE BUĞDAY TANESİ
YE KÜRKÜM YE DEVAM EDİYOR - 31/01/2024
YE KÜRKÜM YE DEVAM EDİYOR
MEDYAMIZ GÖRMEZDEN GELSE DE - 24/01/2024
MEDYAMIZ GÖRMEZDEN GELSE DE
 Devamı