• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam939
Toplam Ziyaret2443031
Necip Güven
necipguven2008@gmail.com
ÇARPIM TABLOSU EZBERİNİN DEFTERİNİ DÜRELİM!
14/03/2020
Çocukluğumu düşündüğümde -altmışlı yıllarda- zaman plak devri ; müzik eşliğinde ağlayan bir genç kız… Daha sonra bu şarkının zamanın amansız hastalığı vereme yakalanmış olan bir kızın hikayesi olduğunu öğrendim. Verem hastalığının çaresinin bulunması ile bu tür şarkılar ve hikayeler tarihe karıştı.
 
Annelerimiz o tarihlerde çamaşırı taşıma su ile ve elle yıkarlardı. O zamanlar kadınlar arası günler ve altın günleri yerine çamaşır yıkama günleri vardı. Çamaşır makineleri sayesinde çamaşır günleri de tarihe karıştı.
 
İnşaatlarda betonlar elle karılır ve kovayla taşınırdı. Bu yüzden de inşaatların en zor bölümlerinden biri beton atmaktı. Hazır beton makineleri ile bunlar da tarihe karıştı. İnşaatların en zor işi makinelerle en kolay işi haline geldi.
 
O tarihlerde köylerde ekinler elle biçilir, “döven” denen ilkel aletlerle dövülürdü. Bu yüzden köylerde hasat mevsimi aylarca sürer hatta bazı seneler hasadın üzerine kar yağardı. Traktör ve gelişmiş tarım aletlerinin devreye girmesiyle çiftçinin işi kolaylaştı. O günler şimdi ancak anılarda yaşıyor.
 
Yukarıda bahsettiğim olaylar bize tekniğin ve bilimin girdiği yerlerde sorunların kolaylıkla çözüldüğünü gösteriyor.
 
Yine o tarihlerde “kerrat cetveli” diye bir cetvel vardı. Bu cetvel dedemin canına yetmiş. Bu cetvelin acısını dedemden sonra babam da yaşamış. Zamanla “kerrat cetveli” çarpım tablosuna  dönüştü; bizleri çarpmaya başladı. Nesilden nesile geçen bu kötü miras en sonunda çocuklarımıza kadar ulaştı. Eğer bu sorunu bugün biz çözmezsek korkarım torunlarımıza da ulaşacak.
 
58 yılı öğrenci ve öğretmen olarak geçmiş biri olarak , çarpım tablosunda  geliştirdiğim yeni yöntem ve tekniklerle çarpım tablosu ezerine son verip toplumda ilkel ezber yöntemler yüzünden oluşan matematik korkusuna son vermektir.
 
Yukarıda  bahsettiğimiz alanlarda insanların işlerini kolaylaştıran sistemler geliştirilmemiş olsaydı yine veremin kurbanlarından bahsediyor olacaktık. Çamaşırlar çamaşır makinesi yerine yine elle yıkanmaya devam edilecekti. Tarımda da aynı ilkel yöntemlerle tarım yapılıyor olacaktı.
 
Bu da bize önümüzde iki seçenek olduğunu gösteriyor. Ya ilkel yöntemlerde ısrar ederek insanlarımızın işlerini zorlaştıracağız, ya da sistemler geliştirerek işleri daha kolay hale getireceğiz. Olaya bu açıdan baktığımızda yapmamız gereken şey apaçık ortaya çıkıyor.
 
 Öğretmenlikte yavaş yavaş tecrübe kazandığım yıllarda insanların neden matematikten yaka silktiklerine baştan bir anlam verememiştim.1996 Yılında tanıştığım değerli hocam Dürdane ELHAN’ın tavsiye ettiği kitaplar, daha sonra da matematikle ilgili yaptığım araştırmalar beni matematiğin ve öğrenmenin en büyük düşmanının ezber olduğu gerçeğiyle yüzleştirdi.
 
Bu gerçeği öğrendikten sonra ezbere kendi çapımda bir savaş  açtım. Bu savaşı basın açıklamalarıma ve web siteme de taşıdım. Ezbersiz öğrenmeyi uygulamalı göstermek için yaptığım çağrılar beklediğim karşılığı bulmadı. Ezbersiz çarpma öğretimi ile ilgili hazırladığım dokümanlar bir çok anne-baba ve öğretmene faydalı olsa da kitap halinde olmadığı için yeteri kadar yaygınlaşmadı.
 
 İnternette yaptığım araştırmalarda veliler dahil herkes , benim önceki yıllarda açtığım web sitemde ve başka sitelerde Çarpım Tablosunu Ezberlemenin kolay yollarını araştırıyordu. Bu şekildeki ezber saplantısı beni çok derinden yaralıyordu.Çünkü MEB 26 yıl sınıf öğretmenliği yapmıştım ve ben bile bu 26 yıl içinde ezberlemenin kolay bir yolunu bulamamıştım.
 
Zaten yıllardır yaptığım araştırma, çalışma ve uygulamalar sonucunda geldiğim son noktada Çarpım Tablosunda ve matematikte topluma sunduğum projeler ezber değil öğretim sistemidir. Çünkü biliyordum ki ezber hem zor hem de bir öğrenme değildi.Tam anlamıyla çocukları ve insanları bir papağan haline dönüştürme işiydi.
 
Yaşadığım bu deneyimler bana ezberin faydasından çok zararlara yol açtığını gösterdi. Öğretim yolları iyi bilinirse Çarpım Tablosu ve matematikte öğretimin ezbere göre daha kolay ve sağlıklı bir yoldur. 
 
Çarpım tablosu ezberinin toplumumuzun her kesimi için ne kadar büyük bir sorun olduğunu 2004 yılından bu yana, anneler başta olmak üzere toplumun her kesiminden gelen mesajlar ortaya koydu.
 
Necip GÜVEN.
 
MATEMATİK KAFE OLARAK, KARANLIĞA KÜFRETMEK YERİNE ARD ARDA MUMLAR YAKARAK MATEMATİK ALANINDAKİ KARANLIKLARI AYDINLATACAĞIZ:
 
MATEMATİK KAFE'Yİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ! 


638 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR! - 21/04/2024
MATEMATİKTE ÇANLAR KIZLAR İÇİN ÇALIYOR!
GEÇİM DENKLEMİ! - 14/04/2024
GEÇİM DENKLEMİ!
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER! - 27/03/2024
BAŞARIYA GİDEN YOL KESE FORMÜLÜNDEN GEÇER!
POPÜLER MESLEKLER MASALI - 06/03/2024
POPÜLER MESLEKLER MASALI
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ! - 28/02/2024
MATEMATİKLE BARIŞMAYA DAVET EDİYORUZ!
HER ŞEY BİZDE BİTER! - 21/02/2024
BENDE, SENDE NE VAR Kİ, HER ŞEY BİZDE BİTER!
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR? - 19/02/2024
ÇOCUKLAR MATEMATİK ÖĞRENMEKTE NEDEN ZORLANIRLAR?
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR - 15/02/2024
AİLE KÜLTÜRÜ NEDİR
BEKLE BUĞDAY TANESİ - 10/02/2024
BEKLE BUĞDAY TANESİ
 Devamı