• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/annebabaokulu
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905327001004
  • https://www.instagram.com/matematikkafe
TRANSLATE
DESTEK OL
ÜYELİK GİRİŞİ
REKLAM ALANI-1

MATEMATİK DÜNYASI
EĞLENCELİ MATEMATİK
OKUL BAŞARISI
PSİKOLOJİ
SİTE HARİTASI
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam54
Toplam Ziyaret2605290

Matematik-sembollerinin-kökeni

matematikkafe.com

MATEMATİK SEMBOLLERİ VE KÖKENLERİ - MATEMATİK SÖZLÜĞÜ

 TOPLAMA isareti matematikkafe.com

Matematik evrensel bir dildir ve tarihi 10 bin yılı aşkın süredir devam etmektedir (örneğin; en son Göbeklitepe’de bulunan bulgular). Bu süreçte değişime uğrayan semboller de matematik dilinin en önemli yapı taşları olmuşlardır. Projemizde ”matematik sembollerinin kökeni nedir?” sorusunun cevabı incelenecektir ve bu sayfada yayınlanacaktır. Amacımız matematiğin estetik ve tarihi yönüne olan ilgiyi arttırmaktır.

 

Beklenen Sonuçlar

Matematiksel sembollerin kökenleri hakkında bilgi sahibi olan bir öğrencinin matematiğe olan tutum ve inanışlarda olumlu yönde farklı bir bakış açısı geliştirmesini bekliyoruz (Örneğin; matematiğin sanat, estetik ve dil boyutları). Bu şekilde öğrenci hem ezberden uzaklaşacak hem matematik okuryazarlığı edinecek hem de matematiği günlük hayatında daha fazla uygulama imkanı bulacaktır.

 

Matematik derslerinde çoğu matematik öğretmeninin matematiğin tarihsel kökenlerine yeterince vurgu yapmadığı, ders dışı etkinliklerde konu ile ilgili yeterli derecede görev ve sorumluluk vermediği düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. (Alpaslan, M., Işıksal, M.)


Matematiksel Semboller Nasıl Oluştu?

 
"+" ve "−"işaretleri
 
+ işareti Latince "et= ekle" kelimesinden geliyor. Bu iki işaret 15. yüzyılda sandıkların ağırlıklarının fazla veya az olduklarını göstermek için kullanılırdı. Daha sonra muhasebeciler ve ardından matematikçiler kullanmaya başladı.


Açıortay neden n harfi ile gösterilir?
Nasıf (yarısından bölen demektir) kelimesinin ilk harfi 

 


Aritmetik:
Etimolojik olarak aritmet (sayı) ve ike (ilgili) kelimelerinden meydana gelmiştir. Sayma, toplama, çıkarma, bölme, kök alma, üs alma vbg.

 

 

Boş küme sembolü:
Norveç alfabesinde bir harf olan bu sembol ilk kez N. Bourbaki grubunun 1939’da yayımlanan Elemanter Matematik isimli kitabında kullanılmıştır.

 

 

Calculus adı nereden geliyor

 

 

Doğal logaritmanın tabanı neden e ile gösterilir

 

 

Eşittir (=) sembolünün kökeni

(Eşitlik işareti): 1557 yılında matematikçi Robert Recorde, çalışırken “eşittir” sözcüğünü bıktırıcı bir biçimde tekrar tekrar yazmanın zorluğunu belirtmiş, “Paralel iki çizgi koydum, çünkü paralel iki çizgiden daha eşit bir şey olamaz.” diyerek bu sembolü kullanan ilk kişi olmuştur.

 

 

Faktöryel sembolü (!)
Bu sembolü ardışık pozitif tamsayıların çarpımının gösterimindeki zorluğu aşmak için ilk kez 1808’de Christian Kramp kullanmıştır. Sayının sağına ünlem işaretinin koyulma nedeni sayı büyüdükçe çarpımdaki büyümeye dikkat çekmek olarak yorumlanmıştır.

 

 

Matematikte i simgesi nereden gelmektedir?

 


Kenarortay neden V harfi ile gösterilir?
Vasati (Ortalama, ortası demektir) kelimesinin ilk harfi

 

Kök işareti nereden geliyor?

 

 

 

 limit sembolu matematikkafe.com
 
Limit sembolü (lim) nereden gelmektedir?

Limit kelimesi Latince Limes‘ den gelmekte olup sınır, uç nokta anlamdadır.

 

 alan integral matematikkafe.com

İntegral işareti nereden gelir?


Latince "summa" (toplam) kelimesinden gelir. Kelimenin baş harfi olan s' nin evrim geçirmiş halidir. İntegral özünde bir toplama işlemidir. Bir fonksiyonun belli bir aralıktaki tüm değerlerini toplar.

 

 

Pi sembolü nereden geliyor

 

 

Sıfır sembolünün kökeni

"Sekiz diğer sekizden çıkınca geriye bir şey kalmaz. Boş kalmaması için bir dairecik koy!" Harezrni;

Dilimizde Türkçe olmayan tek rakam "sıfır (0)"dır. Sıfır dilimize Arapça ṣfr kökünden ṣifr "hiç, boşluk" kelimesinden geçmiştir. Sıfırın etki ettiği bir diğer kelime "şifre"dir.

 

 

Sonsuz sembolünün kökeni

 

 

Matematikte bilinmeyen ifadelere neden x harfi veriyoruz?

Ömer Hayyam üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserde bilinmeyen sayı için; Arapçadaki “bir şey” anlamına gelen “şey’an” sözcüğünü kullanmıştır. Ömer Hayyam’ın kullandığı sözcük, İspanyolcada “xay” ifadesine karşılık geliyordu. Çünkü şey’an kelimesinin baş harfi olan “şin” harfinin İspanyolcada doğrudan bir karşılığı yoktu. Bu yüzden İspanyollar “xay” demeyi tercih ettiler. Ancak Batılıların ortak dili diyebileceğimiz Latince’ye çevrilirken ifade, “x” haline geldi. Ve böylece x harfi günümüze kadar gelmiş oldu. (Serap Ilgın)


Hazırlayan:
 

İbrahim Demir
M
atematik Öğretmeni

matematikarge@gmail.com

 

Devam edecek...(son güncelleme: 11/03/2023)


www.matematikKafe.com


Etiketler: işaret ve sembollerin anlamları, işaretlerin kökeni, sembollerin kökeni

 


Yorumlar - Yorum Yaz